Află 10 lucruri despre Panaci în primul muzeu virtual din Țara Dornelor!

Știai că în Panaci există 17 izvoare cu apă vie, un traseu Questo și o traistă a lui Panac? Află în muzeul virtual ce alte comori mai ascunde această comunitate!

Dacă n-ai descoperit încă Tărâmul Izvoarelor de la Panaci, a venit vremea să vezi cu ochii tăi ce comori și povești locale ascunde această minunată comună din Țara Dornelor. Aproape că nu există an în care elevii școlii de aici și comunitatea din Panaci să nu surprindă călătorul cu vreun eveniment local, un traseu inedit de aflare a comorilor locale, cum este cel înscris pe aplicația Questo, sau cu vreo traistă fermecată care nu vine niciodată goală. În primăvara asta, aliniați la vremurile incerte în care trăim, au gândit și lansat primul muzeu virtual din Țara Dornelor. Prin intermediul unui tur virtual al muzeului, poți afla 10 lucruri interesante despre Panaci, care să te determine să vizitezi această comunitate și real, când te vei simți pregătit de o vacanță altfel în destinația de ecoturism a Bucovinei. 

Cum faci turul muzeului în trei pași simpli?

 1. Accesezi platforma celor de la artsteps.com, specializată în crearea de expoziții 3D.
 2. Tastezi în motorul search exhibitions (caută expoziții) 🔎 cuvântul Panaci.
 3. Dai click pe prezentare și aștepți câteva secunde să se încarce. Îți garantăm că merită așteptarea!

Ce opțiuni de vizitare/navigare ai?

 • vizitarea muzeului este gratuită și nu necesită crearea vreunui cont; 
 • navigarea în camerele virtuale ale muzeului se face intuitiv, prin intermediul celor patru butoane afișate pe orizontală, în partea de jos a imaginii; 
 • pentru o experiență de navigare cât mai plăcută, îți recomandăm să accesezi prezentarea de pe laptop, tabletă sau computer;  
 • butoanele de navigare sunt în limba engleză și ca la orice prezentare ai opțiunile: start & stop, anterior (previous) & următor (next), plus butonul Go to guide point, care îți dă posibilitatea să accesezi, la alegere, camera pe care dorești să o vizitezi. Noi ți le recomandăm pe toate 10; 
 • pe verticală, pe partea stângă a imaginii se mai află niște opțiuni, cum ar fi cea de prezentare pe tot ecranul (full-screen), calitatea imaginii și sunet.

Panaci, o fărâmă din Țara Dornelor

Sub acest titlu se găsește, în muzeul virtual, prezentarea comunei Panaci, însă nimic nu se compară cu o vizită reală în destinația de ecoturism Țara Dornelor. Comuna Panaci este acea fărâmă care completează destinația cu frumusețea ei naturală și cu specificul aparte dat de cele 17 izvoare cu apă vie, amenajate sub formă de circuit turistic; de legenda lui Panac și traista lui vindecătoare, prin care tinerii din comunitate duc povestea locului mai departe. 

Cine a lucrat la realizarea muzeului?

La realizarea acestui tur au lucrat elevii Școlii Gimnaziale Panaci, care fac parte din grupul de inițiativă comunitară Green Impact. Și pentru că în acest club învață să fie profesioniști, pentru a aduna materialele expuse acum în muzeu s-au împărțit în echipe de câte doi, au realizat fotografii, înregistrări video, descrieri și povești cu care au trecut de cele 10 puncte de control înscrise într-un regulament elaborat de Fundația Noi Orizonturi. Pe baza acestor materiale au adunat un punctaj notat cu margarete.  

10 lucruri pe care le afli în turul virtual al muzeului de la Panaci

Dacă te-am făcut curios, atunci te invităm să petreci câteva minute în turul virtual al muzeului de la Panaci și să afli 10 lucruri interesante pe care, mai apoi, să le explorezi la fața locului, oricând vrei o pauză de la zbuciumul cotidian! Iată ce poți să afli în cele 10 camere ale muzeului: 

 1. Cum este, cum se contruiește și cum arată o casă tradițională în Panaci;
 2. Cine este Tanti Didina, ce meșteșug practică și ce lasă moștenire oaspeților și comunității;
 3. Traista lui Panac sau cum autenticul se luptă cu kitsch-ul pe aceeași scenă;
 4. Despre crescătoria de cerbi de la Dârmoxa ați auzit? Dacă nu, acum e momentul, la camera 4 a muzeului!;
 5. Dar de-un balmoș la buturugă ce-ați spune? Aflați rețeta chiar de la bucătar, la camera 5!;
 6. La camera 6 vă face cu ochiul un păun, direct de pe bundița costumului popular, unde-i șade tare bine;
 7. Pcelicâ, otăjioară, a târli, trei cuvinte din dicționarul local explicate pe înțelesul tuturor și numai bune de exersat dicția;
 8. Despre război, ca instrument de țesut ițe cu roșu de Panaci.
 9. Despre cum au îmbrăcat straie ecoturistice cele 17 izvoarele de apă vie de la Panaci. Unde le găsești, cum se promovează și ce te învață despre zonă și comunitatea care le-a dat o identitate aparte;
 10. De unde și-a luat acest nume special comuna și ce simbolistică, cu rol terapeutic ascunde.

Fă turul virtual acum!

Știați că…

Toate acțiunile și proiectele pentru care comuna devine tot mai cunoscută și mai apreciată de vizitatorii destinației de ecoturism Țara Dornelor au fost derulate de către elevii Școlii Gimnaziale Panaci, care fac parte din Grupul Green Impact al școlii. Coordonator al acțiunilor pe plan local este doamna directoare Verdeșescu Mirela. Alături de ei se află Fundația Noi Orizonturi, care dezvoltă de 20 de ani programe educaționale inovative și experiențiale care ajută tinerii din destinațiile de ecoturism ale României să se dezvolte pe sine, comunitatea și lumea în care trăiesc. 

BONUS: Și pentru că tot e vacanță, vă invităm, la pas sau cu bicicleta, să descoperiți acest izvor de verde din Țara Dornelor!

Articol realizat de: Monica David, PR AETD
Design: Andrada Tempe, Specialist marketing online

DISTRIBUIE

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

ULTIMELE ARTICOLE