CALENDAR EVENIMENTE

Cunoaște TRADIȚIILE locului participând la evenimentele culturale, sportive, educaționale, peste 40 la număr, care se organizează anual în Țara Dornelor.
Ianuarie
20 Ianuarie – World Snow Day – Vatra Dornei – Concursuri de ski
Februarie
08-10 Februarie – Campionatul Mondial de Sanie, pe pistă naturală – Vatra Dornei

Data: 08 -10 februarie
Unde? în Vatra Dornei, pe pârtia de sanie «Bucovina»
Organizatori: Campionatul Mondial de sanie pe pârtie naturală este organizat de către Federaţia Română de Bob şi Sanie, în colaborare cu Federaţia Internaţională de Sanie, iar pe plan local organizator este Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, împreună cu Primăria şi Consiliul Local Vatra Dornei.

Descriere: Competiție sportivă de talie mondială care reunește cei mai buni sănieri din lume din țări cu tradiție în acest sport, cum sunt Austria, Italia, Rusia, și nu numai!

Campionatul Mondial de Sanie din Țara Dornelor se desfășoară pe pârtia de sanie Bucovina, singura din Europa de Est omologată internaţional, cu peste 1.000 mc de gheaţă. Competiţia este cu atât mai importantă cu cât, în anul 2017, aici a avut loc și primul Campionat Mondial de seniori din România la sporturile de iarnă. Frumusețea pentru privitori constă în descoperirea unui sport nou, practicat la nivel profesionist. În plus, pentru participanții la eveniment, organizatorii pun la cale spectacole și petreceri unde distracția este garantată.

15-17 Februarie – Serbările Zăpezii – Vatra Dornei

Data: 15-17 februarie
Unde? pârtia de schi Veverița, Vatra Dornei
Organizatori: Primăria și Consiliul Local Vatra Dornei

Descriere: Eveniment cu tradiție pentru dorneni și oaspeții lor, care încălzește atmosfera în plină iarnă cu antrenante competiții sportive de schi și snowboarding, concursuri tematice, cum este cel de taiat lemne cu joagarul , concerte și manifestări cultural-artistice în aer liber, focuri de artificii, torțe și făclii care fac ca atmosfera să fie una incendiară. Detalii despre editiile anterioare, pe pagina de facebook a evenimentului: @serbarile.zapezii.dorna

Martie
02 Martie – Balul Gospodarilor – Poiana Stampei

Organizatori: Primăria și Consiliul Local Poiana Stampei

Descriere: Balul Gospodarilor este un eveniment ce marchează, pe de-o parte, intrarea în Postul Paştelui, dar şi venirea primăverii. În cadrul acestuia sunt promovate datinile, tradiţiile şi mândrul port popular de la Poiana Stampei, în special bundiţa cu flori. Nu lipsește nici componenta gastronomică, cei prezenți fiind răsfățați cu bunătăţi bucovinene care sunt „udate” din belşug cu băuturi alese cum ar fi palinca de prune, afinata şi licorile răcoritoare obţinute din fructe.

Balul reușește, de la an la an, să aducă împreună peste 400 de gospodari din Țara Dornelor, dar şi din judeţele învecinate, care, prin specificul evenimentului, sunt încurajați să ia parte la o adevărată paradă a portului costumelor populare. Soliști de muzică populară și ansambluri folclorice din județul Suceava dau tonul horelor și al veseliei. Și pentru ca sărbătoarea să fie completă, există și premii pentru cei care îmbracă portul popular şi achită preţul biletului de intrare.

02-03 Martie – Serbările Zăpezii – Pârtia Cărlibaba

Organizatori: Primăria și Consiliul Local Cârlibaba

Descriere: Poate vă întrebați de ce tocmai în luna martie? Vă spunem noi: pentru că pe Pârtia Cârlibaba stratul de zăpadă este generos și la început de primăvară calendaristică. Astfel că iubitorii sporturilor de iarnă au un ultim prilej de-ași etala potențialul în concursurile de schi alpin, snowboard sau sanie. Nu sunt uitați nici cei care stau bine la capitolul îndemânare, curaj și viteză, întrecerile de taiat rondele din lemn cu ferăstrăul, alergare în sac, coborâre pe pârtie cu sacul şi cu trecere prin porţi, tras cu funia etc., animând întreaga atmosferă a evenimentului.

Spectacolul cu făclii pe pârtie, focurile de tabară, scrijelele și mâncărurile aburinde, fac deliciul publicului, indiferent de capricii. Iar pe lângă zăpada din belşug, muzica bună şi vinul fiert,  pe pârtia Cârlibaba pot fi folosite și G-carturile, primele carturi pe schiuri pe o pârtie din România.

08 Martie – “Mărțișoare, mărțișoare” – Expoziție handmade – Vatra Dornei – Salonul Alb, Casa de Cultură Platon Pardău

Organizatori: Primăria Municipiului Vatra Dornei – Casa de cultură Platon Pardău Vatra Dornei

Descriere: Târg și expoziție de mărțișoare handmade, realizate de artiști din Țara Dornelor. Varietate, autentic și frumos, asta se poate întâlni la acest târg de primăvară unde mărțișoarele sunt mici opere de artă, care încântă prin originalitate, migala execuției și calitatea materialelor folosite. Aflați și că, în Bucovina, tradiția este ca domnii să primească mărțișoare, de 1 martie, de la doamne.

Așa că să nu vă mirați dacă în Țara Dornelor veți întâlni bărbați cu mărțișor prins în reverul de la haină, mândri tare să fie primii care vestesc primăvara cu acest frumos simbol. Doamnele sunt răsfățate și aici întreaga lună, 8 martie fiind, însă, apogeul, cu flori, mărțișoare și ciocolată.

31 Martie – Festivalul Județean “Nichita în luna lui martie” – Festival de poezie – Vatra Dornei – Salonul Alb, Casa de Cultură Platon Pardău

Organizatori: Primăria Municipiului Vatra Dornei – Casa de cultură Platon Pardău Vatra Dornei

Descriere: Festival de poezie adresat elevilor din ciclul gimnazial și liceal, dedicat operei și vieții poetului Nichita Stănescu.

Aprilie
14 Aprilie – Festivalul Național al Ouălelor Încondeiate – Casa Şezătorii din satul Botoş, comuna Ciocănești

Organizatori: Primăria și Consiliul Local Ciocănești

Descriere: În cadrul programului Paștele în Bucovina, organizat de Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina, Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești face din cântec, încondeiat, țesut și povestit o adevărată sărbătoare, îndrăgită de localnici dar mai ales de vizitatori, români și străini deopotrivă. Aceștia sunt încântați să descopere la șezători, vernisaje, concursuri tematice și momente artistice, universul rural care păstrează încă frumusețea meșteșugului, încondeiatul ouălor fiind emblematic pentru comuna muzeu Ciocănești, aflată în patrimoniul UNESCO.

Pe lângă Târgul de ouă încondeiate, cu ocazia festivalului se întrec în acest meșteșug și cei mai tineri, elevi din școli gimnaziale și licee din întreaga țară. Este, pe scurt, evenimentul perfect pentru cei care iubesc tradițiile și obiceiurile populare.

21 Aprilie – Expoziție de ouă încondeiate – Dorna Candrenilor

Descriere: Expoziție de ouă încondeiate cu vânzare care reunește gospodinele din comună, cele care au lucrat cu măiestrie pentru ca modelele care se regăsesc pe ouă să fie dintre cele mai deosebite și reprezentative pentru comuna și pentru zona din care fac parte. Trebuie să mai știți că, în Țara Dornelor, meșteșugul încondeierii ouălor se păstrează de mai bine de 100 de ani, fiind sursă de inspirație pentru multe din obiectele de artizanat realizate aici.

21-25 Aprilie – “Joia Mare la Poiana Stampei” – Poiana Stampei
25 Aprilie – Expoziție de ouă încondeiate – Vatra Dornei – Strada Luceafărului
Aprilie-Mai-Iunie – Caravana “Zilele Filmului Românesc” – Vatra Dornei – Casa de cultură Platon Pardău

Organizatori: Casa de producție Voodoo Films, alături de Centrul Național al Cinematografiei, Cinemascop și Primăria Vatra Dornei

Descriere: Proiecții săptămânale de filme românești. Caravana “Zilele Filmului Românesc”, un eveniment intinerant, adresat publicului larg ce constă în proiecții săptămânale ale unora dintre cele mai noi producții cinematografice românești.

Mai
Festivalul Internațional de Teatru Zilele “Matei Vișniec” – Vatra Dornei – Casa de Cultură
Măsura Oilor în Munții Suhard – Ciocănești
Iunie
01 Iunie – Ziua Internațională a Copilului – Carnavalul “Lumea copiilor” – Vatra Dornei – Parcul Municipal
15 Iunie – Ziua Parcului Național Călimani – Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani – Șaru Dornei
15-16 Iunie – Sărbătoarea Bujorului – Șaru Dornei
15 Iunie – Eternul Eminescu – Simpozion literar – Vatra Dornei – Parcul Municipal, Casa de Cultură
24 Iunie – Ziua Universală a IEI “Povestea continuă…” – Vatra Dornei – Parcul Municipal
29 Iunie – Ziua comunei Cîrlibaba – Cîrlibaba
29 Iunie – Festivalul Șezătorii – Panaci
30 Iunie – Ziua comunei Panaci – Panaci
Iulie
05-07 Iulie – Bucovina Acoustic Park – Festival de folk, rock și jazz – Vatra Dornei – Parcul Municipal și Casa de Cultură (prima ediție)
17-24 Iulie – Zilele Municipiului Vatra Dornei – Vatra Dornei
17-29 Iulie – Festivalul Național al Ansamblurilor Folclorice ale Copiilor “Dorna, plai de joc și cântec” – Vatra Dornei – Parcul Municipal
20 Iulie – Dorna Kayak Fest – ediția a II-a – Vatra Dornei
27-28 Iulie – Dorna Akt – Vatra Dornei – Parcul Municipal – Festivalul de Artă (muzică, teatru, artă plastică, fotografie)
27-28 Iulie – Festivalul “Flori de Dorna” – Poiana Stampei
August
09-11 August – Caravana Filmelor Next “Picnic și cinema sub clar de lună” – Vatra Dornei – Parcul Municipal
10 August – HIT THE EGG – Vatra Dornei – Concurs de alergare montană
17 August – Festivalul folcloric “Cântecul Cetinii” – Dorna Arini
25 August – Ziua comunei Dorna Cadrenilor – Dorna Candrenilor
25 August – Săptămâna plurăritului – Ciocănești
31 August – 1 Septembrie – Festivalul Fructelor de Pădure – Coșna
Septembrie
Răscolul Stânii – Ciocănești
Octombrie
01 Octombrie – Ziua Internațională a Muzicii – Spectacol de muzică clasică – Vatra Dornei – Casa de Cultură
02 Octombrie – Festivalul “Zilele Teatrale ION LUCA” – Vatra Dornei, Casa de Cultură, Parcul Municipal, Podul Pietonal
Noiembrie
08 Noiembrie – Hramul comunei Poiana Stampei – Poiana Stampei
Decembrie
06 Decembrie – Festivalul de Colinde – Șaru Dornei
08 Decembrie – Festivalul Național de Colinde – Coșna
17 Decembrie – Datini și obiceiuri de iarnă – Șaru Dornei
24 Decembrie – Concert de colinde – Dorna Candrenilor
24 Decembrie – Spectacolul de datini și obiceiuri de Crăciun – Coșna
25 Decembrie – Festivalul Colindelor “Sfânta-i seara de Crăciun” – Poiana Stampei
27 Decembrie – Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă – Dorna Arini
27 Decembrie – Festivalul Colinde, Datini și Obiceiuri de iarnă – Panaci
27 Decembrie – Festivalul Datini și Obiceiuri din Străbuni – Ciocănești
27 Decembrie – Spectacol de Crăciun – Vatra Dornei – Vatra Dornei
29 Decembrie – Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Iarnă – “Porniți Plugul, Feți Frumoși” – Vatra Dornei
31 Decembrie – Revelionul 2020 în aer Liber – Vatra Dornei
Meniu