Cupa Mondială de Sanie pe una din cele mai rapide și tehnice pârtii din Europa …

Dintre toate ţările din Europa de Est, România este singura care organizează un astfel de eveniment, deoarece are singura pistă omologată din toată regiunea, iar Cupa Mondială de Sanie reprezintă una dintre cele mai importante competiții găzduite de țara noastră la sporturile de iarnă. Pe pista de sanie Bucovina concurează peste 60 de sportivi din 13 țări la pobele de simplu masculin, femin și dublu. Și vremea a ținut anul acesta cu organizatorii evenimentului. Datorită temperaturilor scăzute înregistrate în ultima perioadă s-a lucrat intens la amenajarea pârtiei, iar acum stratul de gheață pe care se desfășoară concursul măsoară peste 40 de centimetri. 

Sâmbătă, 18 ianuarie, pe pârtia Bucovina din stațiunea Vatra Dornei s-a desfășurat primul concurs din cadrul Cupei Mondiale de Sanie, și anume proba de dublu.  Competiția pe gheață a fost una extrem de strânsă, mai ales că pârtia situată la altitudinea de 960 de metri este una dintre cele mai rapide și tehnice din Europa.  11 echipaje din Kazahstan, Turcia, Rusia, Cehia, Polonia și Italia au luat startul, iar la ambele manșe de concurs a fost prezent Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe. Domnul ministru a venit special în stațiune pentru a urmări această competiție și și-a declarat încântat de faptul că Federația Română de Bob și Sanie conlucrează de mulți ani cu administrația locală și că au reușit împreună să facă o tradiție din acest eveniment sportiv ce reprezintă implicit o carte de vizită pentru țara noastră. “Le mulțumesc organizatorilor pentru invitația la acest eveniment pentru că este una dintre cele mai importante competiții ce se organizează în România în ce privește sporturile de iarnă. Am afirmat public încă de la preluarea mandatului că voi fi suporterul tuturor sportivilor români și că voi sprijini toate sporturile și mi-am dorit mult să fiu prezent astăzi, aici. Ne aflăm pe singura pârtie de sanie pe pistă naturală omologată din Europa de Est și mă bucur că acest lucru este valorificat din plin de România, mai ales în frumosul ținut al Bucovinei. Este o competiție importantă, iar faptul că România primește de atâția ani, organizarea ei, cred că spune enorm de mult despre implicarea și felul profesionist în care Federația Română de Bob și Sanie împreună cu autoritățile locale au tratat acest eveniment. Știu că pista de aici este una dintre cele mai rapide și tehnice piste din Europa, este un sport spectaculos care necesită multe abilități pentru a-l practica. Alături de componenta sportivă, de numărul și notorietatea celor care participă, de faptul că sunt întreceri prin intermediul cărora sportivii noștri pot crește, pot căpăta experiență, este foarte importantă și componenta legată de imagine, de promovare a României ca o destinație turistică atractivă”, a declarat Ionuț Stroe.

Prima competiție a Cupei Mondiale de Sanie, respectiv proba de dublu, a fost câștigată de:

  1. Italienii Patrick Pigneter și Florian Clara (1:47.63). Cei doi sănieri experimentați s-au impus în ambele manșe de concurs și au sărbătorit la Vatra Dornei a treia victorie a sezonului. 
  2. Locul doi a fost ocupat de tinerii italieni Patrick Lambacher și Matthias Lambacher (1:48.42)
  3. Pe locul 3 s-au clasat rușii Aleksandr Egorov și Petr Popov (1:48.72).

Cu a treia victorie la rând, Pigneter și Clara conduc detașat în clasamentul general al Cupei Mondiale cu 385 de puncte.

    La finalul concursului de astăzi, la zona de sosire a pârtiei de sanie Bucovina, a avut loc ceremonia florilor, care s-a desfășurat în prezența Ministrului Tineretului și Sportului. Domnia sa i-a premiat și felicitat pe câștigătorii probei de dublu.  La rândul său, Ionuț Stroe a primit din partea vicepreședintelui Federației Internaționale de Sanie,  Peter Knauseder, un glob de cristal în semn de mulțumire pentru susținerea acestei ramure sportive adusă de Ministerul Tineretului și Sportului.   

Duminica, 18 ianuarie, pe pârtia Bucovina au urmat probele de sanie simplu masculin și feminin din cadrul Cupei Mondiale.  34 de sportivi au luat startul în proba de simplu masculin, iar la feminin au concurat 18 sportive, iar țara noastră a fost reprezentată în concurs de Cristina Ciubotaru și Ioana Izmana, ambele legitimate la Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei. Competiția s-a desfățurat între orele 10.00 – 13.30. La final avțnd loc ceremonia de premiere a câștigătorilor celei de-a 3 a etape a Cupei Mondiale de Sanie pe pârtie naturală. 

GALERIE FOTO

VIDEO

Distribuie

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Sursa informațiilor, text-foto-video: Federația Română de Bob și Sanie, via Marian Negotei, ofițer de presă al instituției.