VIDEO. Cupa Mondială de Sanie revine în forță la Vatra Dornei

Planifică-ți weekendul 21 – 23 ianuarie 2022 pentru un eveniment de talie mondială care se desfășoară la Vatra Dornei, pe pârtia Bucovina.

21 – 23 ianuarie 2022

Este pentru al optulea an în care destinația de ecoturism Țara Dornelor găzduiește o competiție sportivă de nivel mondial, unică în România. Și nu oriunde, ci chiar în inima destinației, la Vatra Dornei. Aici, cei mai buni sportivi din Cupa Mondială de sanie pe piste naturale se vor întrece în viteze amețitoare, de peste 100 de kilometri pe oră, pe pârtia naturală „Bucovina”, spre încântarea susținătorilor sosiți de pretutindeni.

Programul evenimentului

Evenimentul va debuta vineri, 21 ianuarie, cu partea de antrenamente, la simplu masculin, feminin, calificările la simplu masculin şi feminin, antrenamentul la proba de dublu şi calificările la dublu. Zilele de weekend, sâmbătă și duminică, sunt zilele oficiale de concurs, potrivit programului publicat de Federaţia Internaţională de Sanie și Primăria Vatra Dornei. 

Vineri, 21 ianuarie

 • 09:30 Antrenamente simplu (națiuni)
 • Antrenamente dublu (națiuni)

Sâmbătă, 22 ianuarie

 • 10:00 Concurs simplu-masculin (manșa 1)
 • 12:00 Finală simplu-masculin (manșa 2)
 • Ceremonii și premiere Cupă Mondială masculin

Duminică, 23 ianuarie

 • 10:00 Concurs proba de dublu (manșa 1)
 • 10:30 Concurs simplu-feminin (manșa 1)
 • 11:30 Finală proba de dublu (manșa 2)
 • Ceremonii și premiere Cupă Mondială dublu
 • 12:15 Finală simplu-feminin (manșa 2)
 • Ceremonii și premiere Cupă Mondială feminin

Întreceri pe gheață, unice în peisajul autohton

Dintre toate ţările din Europa de Est, România este singura care organizează un astfel de eveniment, deoarece are singura pistă omologată din toată regiunea. Astfel, Cupa Mondială de Sanie reprezintă una dintre cele mai importante competiții găzduite de țara noastră la sporturile de iarnă. Pe pista de sanie Bucovina de la Vatra Dornei concurează cei mai titraţi sportivi la această disciplină, printre care se numără și campionii mondiali şi europeni. Prima etapă din acest sezon a Cupei Mondiale la sanie pe pistă naturală a avut loc la Umhausen, Austria, în perioada 7-9 ianuarie. Cea de-a doua a avut loc în perioada 14-16 ianuarie în aceeași stațiune austriacă. Iar cea de-a treia, ați ghicit, e cea pe care o așteptăm cu nerăbdare în Țara Dornelor! 

Unde-i pârtia și ce are special

Pârtia naturală „Bucovina” este situată în partea superioară a Parcului Municipal din Vatra Dornei. Cele 13 viraje amețitoare și lungimea de 1.100 de metri fac din această pârtie elementul central al evenimentului.  Începând cu sezonul de iarnă 2012-201, pârtia construită în anul 2012, a intrat în circuitul internaţional de sanie pe pistă naturală. De atunci și până în prezent aici aici s-au desfășurat mai multe etape de Cupă Mondială, Cupă Europeană, un Campionat Mondial de Juniori (2014) şi primul Campionat Mondial de seniori organizat vreodată în România în sporturile de iarnă, în 2017.

Sania care ne pune pe harta lumii

“În România, sania se practică în aproximativ 20 de cluburi sportive, dintre care două în Vatra Dornei (CSI şi CSS), sportivii români participând în circuitul Cupei Mondiale din anul 2009, cele mai bune rezultate fiind obţinute de lotul de sănieri pregătit de profesorul pensionar Octavian Pungovschi, fost director al Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, singurul antrenor din România în sporturile de iarnă şi printre puţinii din toate ramurile sportive care a condus în competiţii internaţionale echipa naţională la trei discipline sportive diferite: lotul olimpic de schi fond feminin în 1984, lotul naţional de skeleton masculin şi feminin, seniori şi juniori 2006 şi lotul naţional de sanie pe pistă naturală seniori, masculin şi feminin, care în anul 2017 a ocupat locul IV la Campionatul Mondial de sanie pe pistă naturală. 

Prima medalie pentru sania de pistă naturală este obţinută de România în 2015, la Cupa Mondială. Un an mai târziu, Maria Mazilu, reprezentanta Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, sportivă pregătită de Octavian Pungovschi, obţine prima medalie de aur pentru România la Campionatul Mondial de skeleton starturi.”

Predare de ștafetă, povestea continuă

“Succesul ediţiilor din anii trecuţi ale Cupei Mondiale organizate la Vatra Dornei l-au ajutat pe Octavian Pungovschi să obţină organizarea de competiţii internaţionale până în anul 2020. După un an de pauză (2021), anul acesta, Delia Andreea Ivaș, directoarea Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, primarul Ilie Boncheș și viceprimarul Marius Rîpan doresc să reintre în lumea bună a Cupei Mondiale de sanie menținând ridicată ștacheta organizării competiției.”

Cupă Mondială de sanie pe pistă naturală îi are ca organizatori pe cei de la Federaţia Internaţională de Sanie (FIL) şi Federaţia Română de Bob şi Sanie (FRBS), în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului, Primăria municipiului Vatra Dornei şi Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei (CSI Vatra Dornei). Împreună, aceștia se asigură de faptul că amenajarea pârtiei se realizează în condiții optime, pentru o calitate a gheţii cât mai bună.În anii trecuţi, la etapele de Cupă de Mondială din Țara Dornelor au participat sportivi din 15-20 ţări, întrecerea fiind dominată de sanierii din Italia, Austria şi Rusia.

Fotograful Codrin Anton a surprins în cadre dinamice ediția precedentă și împărtășește curioșilor experiența sa. Fă-i o vizită aici

 • Articol scris de Monica David, specialist PR și community manager al Asociației de Ecoturism Țara Dornelor (AETD).
 • Web-design, Andrada Tempelean, specialist marketing digital.

În redactarea materialului s-au folosit informații și fișiere multimedia din următoarele surse: 

– Monitorul de Suceava:  A treia etapă de Cupă Mondială la sanie pe pistă naturală, la Vatra Dornei.
Primăria municipiului Vatra Dornei
Federația Română de Bob și Sanie 

DISTRIBUIE

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

ULTIMELE ARTICOLE