Energizează-te la pas pe cărările marcate din masivele montane!

Cei 420 de km de trasee montane din Țara Dornelor cu grade diferite de dificultate te vor ghida spre cele mai frumoase locuri. Este un bun prilej de relaxare activă, de cunoaştere a zonei şi de observare a naturii. Pe cont propriu, cu o hartă și echipament adecvat, însoțit de gazda casei sau de un ghid local.

Masivele Suhard (alt. max. 1932 m) şi Giumalău (alt. max. 1857 m) oferă trasee de dificultate medie sau redusă, Giumalăul dispunând şi de facilităţi de cazare (Cabana Giumalău).

Masivul Pietrosul Bistriţei (alt. max. 1793 m), cu versanţi stâncoşi şi abrupţi și o diferenţă de nivel de peste 1000m, este recomandat în special turiştilor antrenaţi.

Munţii Călimani, cu creste abrupte acoperite de pietrişuri sau jnepenişuri, (alt. max. 2100 m în Vf. Pietrosul) oferă experienţa unor drumeţii într-un cadru natural aproape neatins, sălbatic şi misterios. Cea mai accesibilă este creasta 12 Apostoli-Lucaciu, către care converg mai multe trasee, între care şi cel din Gura Haitii, pe care a fost amenajată „Poteca tematică 12 Apostoli”.

Adaugă pe lista ta de drumeții și traseul de nordic walking aflat chiar în Parcul Central din Vatra Dornei, pe o lungime de 2km și o diferență de nivel de 39m. Practicarea acestui sport, pentru toate vârstele, îți antrenează întreaga musculatură și te ajută să consumi cu 40% mai mult decât pe durata unui mers normal, fără să pui presiune pe articulații. Pentru închiriere bețe de trakking și instructaj cu personal atestat în nordic walking, apelează la Serviciul Salvamont din Vatra Dornei.

UTIL

Pentru a parcurge traseele montane din zonă însoțit de un ghid, te poți adresa:

Administrației Parcului Național Călimani care dispune de biologi, rangeri cu specializare și experiență în domeniul silvic ce te pot însoți pe traseele din parc și în tinoavele din zonă, oferindu-ți informații de specialitate.

Contact: Șaru Dornei nr. 54C, 0230 374 197

Serviciului de Promovare și Dezvoltare a Turismului și Salvamont Vatra Dornei

Contact:  Str. Gării nr. 2, 0230 372 767/ 0230 375 229 sau mobil 0744 332 378 /0726 686 687

Cu o creastă relativ domoală, acoperită de pajişti montane şi subalpine, Masivul Suhard păstrează în timpul verii o intensă activitate pastorală şi oferă, prin deschiderea sa, privelişti spectaculoase către întreaga depresiune şi către toate masivele învecinate: Bârgău, Rodnei, Giumalău, Rarău, Pietrosul Bistriţei şi Călimani.

Localizare:

 • N şi NV Depresiunii Dornelor

Atracţii:

 • Creasta principală – aprox. 35 km, pe direcţia SE-NV se succed: vf. Runc (1149 m), vf. Ouşorul (1639 m), vf. Faraoane (1715 m), vf. Omu (1932 m alt. maximă), pasul Rotunda
 • Lacul Icoana (Obcina Diecilor, traseu bandă albastră)
 • Schitul „Sfânta Cruce” (la izvoarele pârâului Recele, între Vf. Faraoane şi Bâtca Târşului)

Cazare:

 • Doar la Schitul „Sfânta Cruce”

Trasee:

 • Traseul principal de creastă leagă Pasul Rotunda de Vatra Dornei (47 km lungime)
 • Magistrala carpatică (bandă roşie) asigură legătura cu Munţii Călimani prin Munţii Bârgăului
 • Mai multe trasee transversale pornesc către creastă din localităţi situate în văi
 • Majoritatea traseelor au un grad de dificultate mediu sau redus

Puncte de plecare:

 • Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Podu Coşnei, Iacobeni, Ciocăneşti, Cârlibaba, Pasul Rotunda

Acces:

 • Posibil acces auto (Valea Bancului până sub Vf, Faraoane) şi pe alte drumuri forestiere până aproape de creastă (Ciotina)

Activități specifice:

  • drumeţie (cu posibilitate de înnoptare la cort sau schit), schi de tură, parapantă, mountain-bike.
Meniu