Eco-brunch Ciocănești

Eco-brunch Ciocănești, povestea în imagini

Am pregătit pentru voi povestea în imagini a eco-brunch-ului de la Ciocănești, care a fost o experiență plină de savoare în mijlocul naturii. 

Vă invităm să răsfoiți un mic album digital, însoțit de scurte descrieri, care să vă povestească despre cât de frumos a fost la eco-brunch-ul din Ciocănești. Locul în care am cunoscut oameni noi din comunitate, unii mai pricepuți ca alții, care s-au întrecut în meșteșuguri puse pe stârnit toate simțurile oaspeților veniți din întreaga țară și, chiar, de peste mări și țări. “E frumos, peste tot unde mă uit este verdeața, foarte multă natură. Este un sat foarte frumos.”, a fost reacția unui turist venit tocmai din Canada să descopere ținuturile de poveste ale României.

Meniul, scurtă recapitulare

Din varietatea de mâncăruri locale pregătite de gazdele din Ciocănești după rețetele locului, oaspeții au savurat un mix mâncăruri calde, gustări reci și desert, cum ar fi: ciorba ciocăneșteană cu păstrăv afumat și hribi, supa de găină cu tăiței de casă, sărmăluțele în foi de varză servite cu mămăliguță și smântână, tochitura ciocăneșteană din carne de porc, diferite preparate din păstrăv afumat și carne de porc, sortimente variate de brânzeturi, tartine cu vinete sau brânză de vaci și mărar, fasole bătută, tocinei cu brânză, plăcinte poale-n brâu, prăjitură cu mere sau cu urdă, chec, pâine de casă.

Nu au lipsit nici băuturile locale cum sunt miedul și siropurile din muguri de brad sau fructe de pădure, culese și preparate local, dar nici țuica fiartă cu săcărică (chimen). 

Vizita la mina Oița

Dotați cu căști de protecție și împărțiți pe grupe, participanții la eco-brunch au avut parte și de un tur ghidat la mina turistică Oița, unde accesul s-a făcut pe o distanță de 50 de metri. Aici, ghidul, fost inginer miner de profesie, i-a întâmpinat cu bine-cunoscutul salut al minerilor, noroc bun! și le-a prezentat un scurt istoric al minei de unde se exploata minereu de mangan, utilizat la producția de tablă de la Combinatul siderurgic de la Galaţi. “E prima dată când intru în mina de aici, e o experiență interesantă. De la căldura de afară de 25 de grade, aici nu ştiu câte sunt. Zece?!“, a declarat cu surprindere unul dintre vizitatori.

Clădirile cu pui

Ciocăneștiul este cunoscut în întreaga lume pentru casele pictate la exterior cu motive tradiționale, preluate de pe straiele populare. Aceste brâie de pe case poartă denumirea de pui. Așa că de la eco-brunch-ul din Ciocănești nu avea cum să lipsească o demonstrație live de realizare a puilor decorativi, întâlniți atât pe gospodăriile private, cât și pe cele publice. Demonstrația a fost posibilă datorită faptului că una dintre fostele clădiri miniere va primi curând o nouă destinație, și anume abator de sacrificare a animalelor, după cum a declarat chiar primarul comunei, Radu Ciocan, care s-a dovedit a fi nu doar o gazdă bună, ci și un ghid cu experiență. Printre meșterii satului, care se aflau pe schelă la decorat, s-a numărat și o doamnă, care se trage chiar din familia Tomoiagă, cea care a adus acest trend în comună, în urmă cu mai bine de jumătate de veac.

După aceste două momente inedite, participanții au făcut o drumeție ușoară prin pădurea din apropiere. La întoarcere, au mai avut parte de încă o surpriză culinară: un balmoș la ceaun, pregătit la foc de lemne, servit cu o cană de lapte acru alături. 

Momentul artistic

Cu versuri scrise chiar de ei, elevii Școlii Gimnaziale Ciocănești au susținut un moment artistic cu muzică folk, pe acorduri de chitară rece, fredonând la unison îndemnul: “Să trăiești, să iubești, în Ciocănești!”. De altfel, albumul lor muzical, Inimă de ciocăneștean, în format dvd, alături de antologia de poezie a copiilor de la Școala Gimnazială Ciocănești, M-am născut în Ciocănești, s-au numărat printre standurile cu expoziții de vânzare.

Ateliere DIY

Pe durata eco-brunch-ului, cei mici au luat parte la ateliere de tip do it yourself, unde au învățat câte puțin din meșteșugul încondeierii ouălor și pictatul pe pânză. Îndrumătorii acestora au fost Marilena Niculiță, muzeograf și meșter popular din Ciocănești, și Georgiana Șcheul, un tânăr artist local, care a impresionat participanții și cu o expoziție personală de picturi pe pânză, cu portrete autentice care făceau trimitere la domnitori emblematici pentru istoria românilor și la țărani simpli și calzi, din vatra satului.  În plus, gazdele de la Casa Aureliana le-au oferit copiilor tururi gratuite cu trăsura.

Taraba cu amintiri

Pe taraba cu amintiri de la eco-brunch s-au aflat suvenire personalizate cu imaginea destinației de ecoturism Țara Dornelor, brandul comunei Ciocănești și cel al Bucovinei. De la semne de carte, brelocuri, notes-uri, medalioane realizate din lemn, cu gravuri stilizate, până la căni și canvas-uri cu imagini reprezentative din Ciocănești, realizate de atelierul local Studio Chiriluș din Vatra Dornei, special pentru oaspeții evenimentului.

Echipa de organizare

De organizarea eco-brunch-ului din Ciocănești s-au ocupat Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD), Asociația My Transylvania, comunitatea locală și Primăria comunei Ciocănești. 

Din echipa de voluntari ai evenimentului au făcut parte o serie de ONG-uri și startup-uri locale, precum: Organizația Tinerilor Dorneni (OTD), prin președintele acesteia, Dorian Dascălu, echipa de la Mănâncă Românește, prin Alina Czutka, Vlad Traian Pașcan și Vlad Ortoanu de la Centru de Publicitate Turistică by viewer.ro, Loredana și Robert Viziteu, Cerasela Ciobanu – din echipa Bucowina Plus, Ana Chirilă – kinetoterapeut, Suceava.Travel, dar și Sabina și Dragoș Dulgheriu de la blogul de călătorii Taraba cu Amintiri și platforma de promovare turistică Vacanță în Bucovina.

Cei care ne-au strâns la masă

Ei sunt producătorii locali și reprezentanți ai pensiunilor din Ciocănești care au găzduit evenimentul cu partea de mâncare și băuturi locale: Casa Aureliana – produse tartinabile, rulade, presărata cu mere; Păstrăvăria Bucovfish, Ciocan Simion – brânzeturi; Mănăstirea Sf. Apostoli Petru și Pavel – ciorbă ciocăneșteană; Rusu Mihaela – supă de găină cu tăiței de casă; familia Șcheul – preparate din carne de porc și tochitură ciocăneșteană; Pensiunea Viorica – sarmale, zacuște cu ciuperci, plăcinte și prăjituri de casă; Lupescu Raveca – mied; Chiloti Fănica – siropuri și dulcețuri locale; Gervan Agripina – țuică fiartă și plăcinte poale-n brâu cu brânză de vaci; Țăran Cecilia Laurenția – tocinei cu brânză; Despina Rusu – pâine de casă.

Ce, cine și de ce?

Acest eveniment a fost primul de anul acesta organizat în destinația de ecoturism Țara Dornelor cu scopul de a sprijini conservarea patrimoniului local și autenticitatea experienței turistice prin intermediul gastronomiei locale.

Accesul participanților la eveniment s-a făcut pe bază de bilet, contra sumei de 150 de lei/persoană, mare parte din suma colectată întorcându-se la comunitatea gazdă, cea care a asigurat partea de mâncare și ateliere.

Proiectul ECO-Brunch, demarat în anul 2020, sprijină conservarea patrimoniului local și autenticitatea experienței turistice prin intermediul gastronomiei în destinațiile de ecoturism ale României. Autorii proiectului: Asociația My Tranylvania, Asociația de Ecoturism din România (AER) și managementul celor 7 destinații de ecoturism, care fac parte din programul Green Entrepreneurship 3.0 – Dezvoltarea economică durabilă prin ecoturism, un program comun al Romanian-American Foundation și al Fundației pentru Parteneriat.

Țara Dornelor este a cincea destinație de ecoturism certificată în România și singura de acest fel din Bucovina.

Următorul eco-brunch

La mijlocul lunii august pregătim un nou eco-brunch, de data aceasta în frumoasa comună Șaru Dornei, situată la poalele munților Călimani.

Țineți aproape, revenim cu date proaspete!

Articol realizat de: Monica David, PR AETD

Design: Andrada Tempe, Specialist marketing online

Fotografii: Centru de Publicitate Turistică by viewer.ro / suceava.media – ArTiStul

DISTRIBUIE

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Imaginile au fost realizate de către de echipa Centru de Publicitate Turistică by viewer.ro / suceava.media – ArTiStul și se pot prelua numai cu citarea sursei.

ULTIMELE ARTICOLE