Ecoturismul ia avânt în Țara Dornelor cu o certificare pe încă trei ani

Țara Dornelor, izvorul verde al Bucovinei, a primit o prelungire de trei ani a statutului de destinație de ecoturism certificată, din partea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).  

„Bucovina rămâne una dintre cele mai ofertante destinații turistice. Felicit Asociația de Ecoturism Țara Dornelor pentru rezultatele obținute și pentru promovarea corectă și neobosită a regiunii. Certificarea ca destinație ecoturistică este doar un pas. Serviciile și valorificarea sustenabilă a resurselor sunt cele care confirmă an de an statutul pe care l-au dobândit”, a transmis ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, prin intermediul unui comunicat de presă.

Avantajele eco-certificării vs. punctele forte ale destinației 

Această recunoaștere ajută la promovarea turismului durabil, încurajarea afacerilor locale și dezvoltarea unui plan de dezvoltare durabilă, care să respecte cultura și natura locală. 

Înconjurată de munți pitorești și ape minerale revigorante, destinația este renumită pentru natura sa unică, stilul de viață tradițional și delicioasa bucătărie locală. Oaspeții care ajung aici au parte de o mulțime de activități, precum drumeții, rafting, cicloturism, călărie și schi. Zona acoperă zece unități administrative din județul Suceava, respectiv: Vatra Dornei, Poiana Stampei, Coșna, Dorna Candrenilor, Dorna Arini, Șaru Dornei, Panaci, Cârlibaba, Ciocănești și Iacobeni. 

Cine și cu ce sprijin a inițiat demersul de certificare

Inițiativa de certificare a destinației aparține Asociației de Ecoturism Țara Dornelor (AETD), cu sprijinul financiar al Fundației Româno-Americane și al Fundației pentru Parteneriat. De peste șapte ani, Țara Dornelor face parte din rețeaua națională de destinații de ecoturism reunite sub brandul Descoperă Eco-România, dezvoltat de Asociația de Ecoturism din România (AER). Prima certificare ca destinație de ecoturism a fost obținută în anul 2019 și rămâne, în continuare, singura de acest fel din Bucovina. 

Mesajul de mulțumire al managerului de destinație 

„Le mulțumim tuturor partenerilor locali și reprezentanților celor 10 primării din Țara Dornelor pentru susținerea acestui demers, care accelerează procesul de atingere a obiectivelor de dezvoltare durabilă prin ecoturism pe care ni le-am asumat încă din anul 2019, când am obținut pentru prima dată recunoașterea oficială. Ministerul de resort are meritul de a fi dezvoltat și menținut acest mecanism de certificare, unicat pe piața europeană, care încurajează ecoturismul, cu accent pe ariile naturale protejate, afaceri locale sustenabile și existența unui plan de dezvoltare în care natura și cultura locală sunt elementele cheie. Prin stabilirea unui mod de lucru, strâns, cu autoritățile și factorii interesați, credem că vom reuși să fixăm ecoturismul pe agenda publică locală a următorilor ani și să avansăm cu atingerea obiectivelor asumate odată cu această reconfirmare.”  – a declarat Mari Cazimirciuc, managerul destinației de ecoturism Țara Dornelor din partea Asociației de Ecoturism Țara Dornelor. 

Alte destinații de ecoturism certificate în România

În prezent, la nivel național sunt recunoscute ca destinații de ecoturism și:  Eco Maramureş (Mara-Cosău-Creasta Cocoşului), jud. Maramureş; Ţara Haţegului-Retezat, jud. Hunedoara, Colinele Transilvaniei, jud. Braşov, Mureş şi Sibiu; Băile Tuşnad şi Împrejurimile, jud. Harghita.

Despre AETD

Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) este o organizație neguvernamentală înființată în 2010 sub umbrela Asociației de Ecoturism din România (AER), care reunește, într-un parteneriat, reprezentanţi ai sectoarelor public şi privat din domeniul turismului, protecţiei naturii şi administraţiei publice din Bazinul Dornelor.

Misiunea AETD este de a promova și implementa ecoturismul ca instrument de dezvoltare durabilă în Țara Dornelor. Între obiectivele asociației se numără integrarea resurselor locale în dezvoltarea de experiențe autentice bazate pe natură, cultură, gastronomie locală cu scopul de a contribui la calitatea turismului în destinație și la bunăstarea comunităților care îl practică.

DISTRIBUIE

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

ULTIMELE ARTICOLE