CICLOTURISM

Experimentează ținutul verde pe două roți  în cei 150 de km de trasee pentru ciclism montan. Aici există o largă varietate de trasee, de la cele mai scurte și ușoare, care șerpuiesc prin satele pitorești din Depresiunea Dornelor, până la cele mai lungi și solicitante, care urcă până pe culmile golașe din Suhard, Giumalău și Călimani.

UTIL: poți închiria bicicletă de la Serviciul Salvamont Vatra Dornei
Str. Gării nr. 2, Vatra Dornei
Tel: +40 230 372 767/ +40 230 375 229
Mobil: +40 744 332 378 /+40 726 686 687

Iată lista celor 7 trasee de cicloturism (C1-C7), cu track-urile GPS:
Traseul 1: Valea Bistriței
Traseul 2: Circuit Depresiunea Șarului
Traseul 3: Circuit Panaci
Traseul 4: Traversarea Munților Bistriței
Traseul 5: Circuit Giumalău
Traseul 6: Traversarea Munților Călimani
Traseul 7: Traseul Ciocănești

Traseul 1: Valea Bistriței

Vatra Dornei – Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului – Satul Rusca – Cheile Zugrenilor

Traseul 2: Circuit Depresiunea Șarului

Neagra Șarului – Sărișor – Șarul Dornei – Panaci – Neagra Șarului

Traseul 3: Circuit Panaci

Panaci – Mănăstirea Piatra Tăieturii – Pasul Păltiniș – Satul Păltiniș – Panaci

Traseul 4: Traversarea Munților Bistriței

Dorna Arini – Pârâul Arinu – culmea Munților Bistriței – Mănăstirea Piatra Tăieturii – Panaci

DRUMEȚII

Energizează-te la pas, în drumeție, în cei 420 de km de trasee montane din Țara Dornelor. Este un bun prilej de relaxare activă, de cunoaştere a zonei şi de observare a naturii. Pe cont propriu, cu o hartă și echipament adecvat, însoțit de gazda casei sau de un ghid local.

Masivele Suhard (alt. max. 1932 m) şi Giumalău (alt. max. 1857 m) oferă trasee de dificultate medie sau redusă, Giumalăul dispunând şi de facilităţi de cazare (Cabana Giumalău).

Masivul Pietrosul Bistriţei (alt. max. 1793 m), cu versanţi stâncoşi şi abrupţi și o diferenţă de nivel de peste 1000m, este recomandat în special turiştilor antrenaţi.

Munţii Călimani, cu creste abrupte acoperite de pietrişuri sau jnepenişuri, (alt. max. 2100 m în Vf. Pietrosul) oferă experienţa unor drumeţii într-un cadru natural aproape neatins, sălbatic şi misterios. Cea mai accesibilă este creasta 12 Apostoli-Lucaciu, către care converg mai multe trasee, între care şi cel din Gura Haitii, pe care a fost amenajată „Poteca tematică 12 Apostoli”.

Adaugă pe lista ta de drumeții și traseul de nordic walking aflat chiar în Parcul Central din Vatra Dornei, pe o lungime de 2km și o diferență de nivel de 39m. Practicarea acestui sport, pentru toate vârstele, îți antrenează întreaga musculatură și te ajută să consumi cu 40% mai mult decât pe durata unui mers normal, fără să pui presiune pe articulații. Pentru închiriere bețe de trakking și instructaj cu personal atestat în nordic walking, apelează la Serviciul Salvamont din Vatra Dornei.

UTIL: Pentru a parcurge traseele montane din zonă însoţit de un ghid, te poți adresa:

Administraţiei Parcului Naţional Călimani care dispune de biologi, rangeri cu specializare şi experienţă în domeniul silvic ce te pot însoţi pe traseele din parc şi în tinoavele din zonă, oferindu-ți informaţii de specialitate.

Șaru Dornei nr. 54C – +40 230 374 197

Serviciului de Promovare şi Dezvoltare a Turismului şi Salvamont Vatra Dornei

Str. Garii nr. 2

Tel: +40 230 372 767/ +40 230 375 229
Mobil: +40 744 332 378 /+40 726 686 687

EASY-RAFTING

Alături de ciclism, barca este mjlocul de deplasare cel mai economic și ecologic care îți oferă posibilitatea să admiri, într-o manieră antrenantă, peisajul Țării Dornelor și crestele munților Bistriței, Giumalău și Rarău. În amintirea plutăritului, pe râul Bistriţa se organizează, de la debutul primăverii, plimbări cu barca gonflabilă. Cel mai lung și spectaculos traseu al văii Bistriței se desfășoară pe o distanță de 22km, cu o durată de vreo 3 ore, până la  Zugreni – Cheile Bistriței.

CAIAC

O plimbare cu caiace sit on top este posibilă în vecinătatea podului pietonal care leagă centrul vechi al orașului de Parcul Central.

Iar dacă ai norocul să nimerești pe la noi în a doua jumătate a lunii iulie, la Dorna Kyak Fest, organizat de Salvamont Vatra Dornei, vei vedea o mulțime de localnici și turiști antrenați în concursul de caiace care energizează atmosfera întregii stațiuni.

TIROLIANĂ

Tiroliana îți oferă senzații tari, la înălțime, pe o distanță de 160 m lungime, chiar în centrul stațiunii Vatra Dornei, peste podul care traversează râul Dorna.

EXCALADĂ MONTANĂ

Escaladă montană, în masivul Rarău, aflat în vecinătatea Țării Dornelor.

Pereți de cățărare:

 • Peretele Cotețului cu 23 de trasee amenajate,
 • Piatra Șoimului cu 19 trasee amenajate,
 • Pietrele Doamnei – Piatra Mare cu 5 trasee amenajate
 • Pietrele Doamnei – Umărul Pietrei Mari cu 3 trasee amenajate.

UTIL: Relații și programări, la Serviciul Salvamont din Vatra Dornei

Str. Garii nr. 2 (clădirea Casei de Cultură)
Tel: +40 230 372 767/ +40 230 375 229
Mobil: +40 744 332 378 /+40 726 686 687

CĂLĂRIE

Țara Dornelor îți oferă posibilitatea practicării turismului ecvestru fie că ești începător, prin lecții de inițiere și plimbări ușoare, fie că ești mai experimentat, prin excursii călare, pe trasee intinerante, de mai multe zile, cu campare la cort, sau trasee în stea, cu cazare la pensiune. Iarna poți admira peisajul feeric dintr-o sanie trasă de cai, într-o plimbare de câteva ore în Vatra Dornei, zona dealului Runc, sau Drumul Tătarilor, dar și în zona Negra Șarului – Gura Haitii. La sfârșitul unei astfel de plimbări vei gusta mai cu poftă vinul fiert, afinata sau cârnațul și slănina încinse pe grătar.

Centre de echitație din Țara Dornelor

Domeniul Cailor – Bucovina

Dorna Arini nr.78A
0785 557 060
Facebook: @DomeniulCailorBucovina

Oferă:

 • lecții de călărie în manej cu cai din rasa Frizon (Frizian), asemenea cailor de paradă de la curtea regală a Marii Britanii ;
 • univers al animalelor: câini ciobănești, păuni, iepuri;
 • pentru inițiați, se pot organiza și ture călare pe dealurile din apropiere, cu popas pentru picnic cu produse locale;
 • plimbări cu trăsura;
 • ședințe foto și parade pentru diverse evenimente.

Echitație Runc – Vatra Dornei

Vatra Dornei – str.Runc
Facebook: @Echitatie Runc – Vatra Dornei
0742 248 519 / 0746 972 116
Website: www.agrement-dorna.ro

Oferă:

 • plimbări călare pe traseul din pădurea aflată pe dealul Runc, care durează aproximativ 45 de minute;
 • plimbări pe trasee de creastă, pe circuite de două-trei ore, cu posibilitatea unui popas la o stână turistică  pentru o gustare tradițională. Pentru inițiați, plimbările pot dura și o zi, două sau trei, traseele mai frecventate fiind în Munții Suhard (prin Vf. Ouşorului).
 • dispune de 8 cai cu care organizează plimbări de grup.

Caii Bucovinei

Vatra Dornei – str. Negrești nr. 48 (telescaun)
0743 690 799
Facebook: @caiibucovinei

Oferă:

 • lecții de călărie și plimbări călare, pentru copii și adulți.
 • pachete integrate de servicii, precum: plimbare cu telescaunul, masă cu produse tradiționale la o stână turistică și plimbare cu calul.
 • plimbări cu sania/trăsura;
 • ședințe foto și parade cu cai de rasă pentru diverse evenimente.

SPORTURI DE IARNĂ

Redescoperă bucuria iernii!

Țara Dornelor este un ținut al sporturilor de iarnă, unde poveștile încă se spun la gura sobei, iar distracția se dezlănțuie afară, la zăpadă! Aici ai parte de sporturi variate, antrenante și spectaculoase: schi de tură, schi alpin și snowboarding, sanie, bob și scheleton, escaladă pe gheață, snowtubing  și patinaj.

Unde? Pe cele 3 pârtii de schi alpin omologate, din Vatra Dornei, dar și pe cele două pârtii din Mestecăniș și Cârlibaba.

Merită știut, Pârtia Dealu Negru din Vatra Dornei este a doua ca lungime din țară, 3.200 de m. Și tot la Vatra Dornei, se află singura pistă naturală de sanie omologată, din S-E Europei.

TELESCAUN

Ca turist sau schior, admiri în toată splendoarea ei depresiunea Dornelor,  munții Rodnei și Călimani, într-o plimbare de 25 de minute cu telescaunul, pe o lungime de 3 km, din Vatra Dornei până la Dealu Negru, la altitudinea de 1301 m – Vf. Diecilor.

UTIL: Program de funcționare – de luni până duminică, între orele 10.00-16.00, pentru minimum 10 persoane.
Ultima urcare se face la ora 16:00! Detalii la telefon: 0744 587 537 sau în strada Negrești nr. 48, Vatra Dornei.

Menu