Află noutățile din Țara Dornelor

Gazeta destinației de ecoturism este o publicație bianuală pe care o realizăm, intern, în cadrul proiectului Țara Dornelor, o destinație ecoturistică înfloritoare, finanțat de Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat. Pentru partea de design, primim ajutor consistent de la George Hudiță, un brașovean special pe care am avut norocul să îl întâlnim în alte colaborări. El este și cel care concepe rubrica divertisment, care conține jocuri de cuvinte încrucișate. Pentru experiența de navigare online, o avem alături pe Andrada Tempelean, specialist în marketing online, unul dintre cei mai apropiați colaboratori pe care îi avem și care ne ajută să dezvoltăm prezența digitală a eco-brandului Țara Dornelor.

Cui se adresează? Este o modalitate prin care dorim să ne facem cunoscută activitatea în rândul comunităților locale din Țara Dornelor, precum și în rândul oaspeților ei. În plus, e un bun prilej să cunoaștem mai bine oameni și inițiative locale de succes și să le povestim și celor care ne citesc.

La cine ajunge ediția print? În print, fiecare ediție are un tiraj de 500 de exemplare. Pe acestea le distribuim, gratuit, atât în cadrul rețelei ecoturistice locale, la pensiuni, producători, meșteri populari, ghizi, centre de vizitare/informare turistică, precum și la evenimente din zonă, școli și licee.

Mai fă un pas! Găsești, mai jos, toate numerele pe care le-am realizat până în prezent. Dacă ceva din cuprinsul lor e de interes pentru tine, mai fă un pas: descarcă gazeta în format pdf și bucură-te de experiența pe care încercăm să o oferim la fiecare ediție. Lectură plăcută!

Un pe curând, mai bun decât un la revedere…, numărul #7

Iată ce poți afla răsfoind gazeta nr. 7 a destinației de ecoturism Țara Dornelor: 

 •  care sunt evenimentele locale în așteptare pe orizontul celor opt luni câte ne-au mai rămas din 2023;
 • care este valoarea Parcului Național Călimani și cum arată managementul acestei arii naturale protejate, în context local și național, cu proiectele și provocările aferente – într-un amplu INTERVIU cu directorul Administrației Parcului Național Călimani R.A., domnul Basarab Bîrlădeanu;
 • topul preferințelor culinare din rețeaua eco sau, altfel spus, ce nu lipsește din meniul gazdelor locale;
 • informații captivante despre patru arii naturale protejate din Țara Dornelor pe care le-am pregătit sub formă de e-book-uri pentru curioși de pretutindeni: elevi, profesori, părinți, vizitatori ai destinației; în Săptămâna Verde, Școala Altfel și oricând se simte nevoia de cunoaștere a zonei din perspectiva potențialului natural;
 • un joc de cuvinte încrucișate, marca George Hudiță, cel care ne-a testat imaginația și cunoștințele de-a lungul celor 7 ediții;
 • o imagine cu iz rural din Țara Dornelor, surprinsă din dronă de Mihai Moiceanu, unul dintre cei mai renumiți fotografi de natură și de frumos din România.

Și să menții e, uneori, destul!, numărul #6

Iată ce poți afla răsfoind gazeta nr. 6 a destinației de ecoturism Țara Dornelor: 

 • În editorialul de debut am lăsat emoțiile să vorbească despre o parte dintre realizările noastre, ca echipă de management a destinației de ecoturism Țara Dornelor, în vremurile încă tulburi pe care le traversăm cu toții. Fie că a fost vorba despre apropierea de elevi din comunitățile locale; despre “săpăturile” pe care le-am făcut la firul ierbii ca să aflăm cum ne raportăm ca oameni și instituții la problema deșeurilor; ori despre ce evenimente am mai organizat și ce urmează mai departe. 
 • Am luat din nou calea comunităților locale și am poposit în comuna Poiana Stampei. Află la pagina 2 ce ne place și găsim atractiv la acest loc. 
 • Iar pentru că, din fericire, Țara Dornelor nu duce lipsă de tineri energici și implicați, am stat de vorbă cu Dorian Dascălu, președintele uneia dintre organizațiile locale de tineret. Lasă-te inspirat de interviul de la paginile 3-4!
 • Ne-am îndulcit tonul, uneori prea serios, într-o cămară cu bunătăți din natură transformate în delicii locale pentru care merită să dai oricând o fugă până la Coșna! Detalii la pagina 5! 
 • În paginile 6-7 am rememorat experiențele verii, într-un proiect dedicat spațiilor verzi, la care elevi din comunitățile locale au răspuns prezent! Zicem să lă urmăm elanul!
 • În final, am decis un stop-cadru pe Domeniul Cailor Bucovina, care nu contenește să ne umple de drag și grijă față de necuvântătoare!

Primăvara din noi!, numărul #5

Iată ce poți afla răsfoind gazeta nr. 5 a destinației de ecoturism Țara Dornelor: 

 • În editorialul de debut am dat fardul jos să vedem cum arată, de fapt, primăvara la granița dintre pandemie și război. Din orice unghi ne-am uitat, am văzut un munte de bine care s-a ridicat protector deasupra celor prigoniți. Vezi cum a arătat acest munte de bine în Țara Dornelor și află cum poți, în continuare, să ajuți!
 • Ca de fiecare dată, te invităm acasă, la oamenii locului, să afli care le este traiul și cu ce experiențe unice îi atrag pe vizitatori. Despre Dorna Candrenilor, comuna de la poalele Vârfului Oușoru, afli mai multe la pagina 2;
 • Despre evenimentul verii în Țara Dornelor am stat de vorbă, într-un interviu în premieră, cu Mihaela și Cătălin Țaranu. Vei afla cum jocul de Go se transformă într-o oportunitate pentru tinerii din zona noastră și pentru comunitățile care vor găzdui pentru prima și singura dată Congresul European de Go, care va avea loc în perioada 22 iulie – 7 august la Vatra Dornei. Îi găsești la rubrica interviu, paginile 3-4.
 • La pagina 5 îți iei #gustareadebine cu produse din carne 100% românească de la Măcelăria La Grigoraș din Bucovina, că tot vin sărbătorile pascale și postul este pe sfârșite. 
 • Odată cu curățenia de primăvară, la paginile 6-7, îți arătăm un nou proiect prin care, alături de voluntari din trei ONG-uri locale, vom schimba modul de abordare a gunoaielor aruncate la întâmplare în Țara Dornelor;

O călătorie spre noile începuturi!, numărul #4

Iată ce poți afla răsfoind gazeta nr. 4 a destinației de ecoturism Țara Dornelor: 

 • În editorialul de debut te lămurim care-i faza cu Zona Neutră și îți povestim așa: cum au apărut primele experiențe de vacanță în Țara Dornelor; ce evenimente locale am mai organizat; ce îmbunătățiri am adus infrastructurii de vizitare și interpretare turistică în patru arii naturale protejate din destinație și cum am interacționat cu turiștii în acest sezon.
 • Pentru extra inspirație, îți facem cunoștință cu Ana și Silviu de la AS Creativ din Vatra Dornei. Acea afacere locală care te transpune într-un univers creativ, unde nu există granițe de vârstă, ci infinite moduri de a te exprima cu ajutorul pensulei și al culorilor. Îi găsești la rubrica interviu, paginile 3-4.
 • La pagina 5 îți iei #gustareadebine alături de familia Lemnaru. Aici afli că, la păstrăvăria pe care o dețin la poalele Călimanilor, pe lângă savoarea bucatelor, predomină respectul față de resursele și ingredientele locale.
 • Ca de fiecare dată, te invităm Acasă, la oamenii locului, să afli care le este traiul și cu ce experiențe unice îi atrag pe vizitatori. Despre Ciocănești, faimoasa comună muzeu în aer liber, afli mai multe la pagina 6.
 • În pagina 7, lăsăm imaginile să vorbească de la sine despre atmosfera evenimentelor gastronomice pe care le-am organizat anul acesta la Ciocănești și la Șaru Dornei. Pentru noi, au fost motive în plus să ne apropiem de oamenii faini din comunitățile locale și să creăm împreună un produs turistic în sine.
 • În final, pentru că ne plac zăpada și alunecatul pe pârtieee, îți dăm întâlnire cu un tablou de iarnă din Țara Dornelor oferit de Centru de Publicitate Turistică by viewer.ro, care ne este partener de cursă lungă în promovarea zonei. Dacă ți-a plăcut, mai fă un pas! Descarcă broșura!

Țara Dornelor se mișcă!, numărul #3

Iată ce poți afla răsfoind gazeta nr. 3 a destinației de ecoturism Țara Dornelor: 

 • Ce facem noi în vremuri de pandemie? Implicăm activ membri ai comunității într-o rețea integrată de produse și servicii turistice locale.
 • Sezonul faptelor buneDespre cum poți contribui și tu, în 3 pași simpli,  la crearea unei hărți digitale cu casele tradiționale din Bucovina.
 • Ecoturism, de la definiție la practică. Clarificări pe subiect ne aduc doi ecoturiști veritabili, de la Asociația de Ecoturism Țara Dornelor.
 • #GISTAREADEBINE sau cum reușește un nou producător local să intre pe piață cu sortimente de brânză care alimentează atât coșul zilnic, cât și gusturile copilăriei!
 • Acasă la oamenii locului, din Dorna Arini. La aflat legende locale, meșteșugul sculptatului în lemn și locuri numai bune de odihnit și potolit foamea.
 • 7 curiozități cu și despre veverița Mariana la care ne-a răspuns Cristina Bucșă,  muzeograf dornean și biolog pasionat de tot ce mișcă în jur, dar în special de plantele și animale din zonă.
 • Porția de divertisment din ediția asta a luat și ea urma veverițelor, într-un format numai bun de descâlcit cuvinte cu creionul pe foaie, marca George Hudiță.

SPUNE: BRÂNZĂĂĂ! Și de data asta am lăsat obiectivul foto să vorbească de la sine despre frumusețea naturală a Țării Dornelor, sub semnătura unuia dintre cei mai apreciați fotografi de natură din România, Mihai Moiceanu.

Țara Dornelor, de jos în sus!, numărul #2- ediția de pandemie

Iată ce poți afla răsfoind gazeta nr. 2 a destinației de ecoturism Țara Dornelor: 

 • Câteva gânduri din culisele adaptării noastre la situația actuală, ca ONG local axat pe dezvoltarea zonei prin ecoturism.
 •  Despre experiența primului EcoBrunch din Țara Dornelor, organizat în septembrie 2020, la Panaci.
 • Unde și datorită cui au apărut primele suveniruri și articole de îmbrăcăminte cu imaginea ecoturistică a Țării Dornelor?
 • Ce afli când stai de vorbă cu oameni care ți-au fost exemplu de mobilizare fără precedent în vreme de pandemie. Cu și despre „Împreună ajutăm Vatra Dornei”, în interviul cu Adriana Frasin, co-inițiatoarea proiectului.
 • Ce detalii și imagini extraordinare pot surprinde niște ochi străini când ajung la Panaci, sau în alte locuri din Țara Dornelor. Noi, localnicii, le mai vedem oare?!  Orice-ar fi, ne ajută Sabina Dulgheriu, de la blogul Taraba cu Amintiri.
 • În exclusivitate, Andrei Chirilă, de la Păstrăvăria lui Andrei, dezvăluie pentru voi două rețete de toamnă numai bune de pus în practică și apoi direct pe felia de pâine, sau la păstrare în cămară!
 • Când vrei să schimbi peisajul de la tine de acasă, hai la pensiunile din Țara Dornelor! Aici vei avea posibilitatea să lucrezi în liniște, dar și să fii răsfățat, mai ceva ca la mama acasă!

De ce ecoturism Țara Dornelor?, numărul #1

În cadrul primului număr al gazetei îți răspundem, pe rând, la următoarele întrebări și curiozități:

 • De ce ecoturism în Țara Dornelor?
 • Ce evenimente locale sunt de interes pentru întregul an?
 • Ce ne spune muzeograful din Ciocănești despre conservarea arhitecturii tradiționale care aduce atâta succes comunei?
 • Cu ce impresii pleacă din Țara Dornelor o cârtiță plimbăreață?
 • Mai multe despre poveștile cu gust local, marca: PRODUS ÎN ȚARA DORNELOR
 • În vizită la Șaru Dornei, pentru a afla ce putem face și vizita, unde ne putem caza și ce putem mânca bun la gazdele locale!
 • Porția de divertisment îți e asigurată de un pasionat al cuvintelor încrucișate care te lasă pe tine să descoperi calea spre experiențele de neuitat, în Țara Dornelor!

STAI APROAPE … VOR URMA SURPRIZE FAINE