Fii parte a tradiției!

Cunoaşte oameni iscusiţi care păstrează, în Ţara Dornelor, frumuseţea şi bogăţia meşteşugului, călătorind astfel în timp, pe vremea străbunilor noştri. Ateliere de meşteşug te îmbie să duci şi tu mai departe tradiţiile ce astăzi ne ung sufletul cu bucurie.

ACTUAL: Pentru ca tu să călătorești în condiții de siguranță ți-am pregătit și un material actualizat cu programul de vizitare al muzeelor din Țara Dornelor și cu măsurile implementate pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-Cov-2.

Încondeiere a oălor

În Ţara Dornelor meşteşugul încondeierii ouălor se practică de mai bine de 100 de ani şi este strâns legat de arta broderiei de pe costumele populare, fiind o adevărată comoară a culturii populare bucovinene. În vestita comună muzeu, Ciocăneşti, peste 30 de femei încondeiază cu drag tot timpul anului. Le poţi trece pragul casei să te înveţe tainele acestei arte şi oul încondeiat de tine îţi va rămâne cea mai de suflet amintire!

UTIL: Organizator ateliere încondeiere ouă: Marilena Niculiță – meșter popular și director al Muzeului de Ouă Încondeiate din Ciocănești
Contact: 0744 589 977

Participă și tu la o lecție de încondeiere a ouălor în cadrul unui atelier organizat în Ciocănești. Comuna muzeu stă mărturie că tradiția populară ocupă un rol esențial pentru locuitori, copii și adulți deopotrivă, cu interes tot mai crescut din partea turiștilor. În acest moment, numai în Ciocănești există peste 30 de încondeietoare permanente și un eveniment dedicat – Festivalul Național al ouălor Încondeiate care se bucură anual de participarea meșterilor populari din întreaga țară.

Cusut

Şezătoarea a rămas şezătoare, la Vatra Dornei!

Meşteşugari din diferite domenii de activitate, se reunesc la Vatra Dornei, la o poveste, să ducă tradiţiile mai departe. Turist sau localnic poţi să participi şi tu la şezătoare şi să înveţi cum se cos cămăşi populare, ii, bundiţe, ştergare şi cum se confecţionează curele bărbăteşti, bijuterii din mărgele, obiecte tricotate şi croşetate!

În fiecare zi de sâmbătă, mai puţin când sunt sărbători religioase, în jurul orei 11.00, la Muzeul Etnografic din centrul oraşului ai posibilitatea să te întâlneşti la o poveste cu oameni minunaţi!

UTIL: Organizator atelier: Minorica Dranca, director al Muzeului Etnografic din Vatra Dornei.

Contact: 0746 245 531

Sculptură în lemn

Povestea lemnului readus la viață se scrie la Dorna Arini

Află povestea de succes a unui artizan local care a inspirat, în cei 50 de ani de activitate, generații întregi de tineri cu dragostea pentru cioplitul în lemn. Ai ocazia să îl cunoști într-un atelier de sculptură unde te va introduce în lumea lemnului readus la viață. Iar pentru ca experiența să fie completă, poți fi ghidat și la Casa de Cultură din Dorna Arini, unde reputatul artist a expus colecția etnografică „Pădurea, leagăn de civilizaţie a răzeşilor Dorneni“.

UTIL: Organizator atelier: Mihai Vleju, artist popular din comuna Dorna Arini, profesor de sculptură în lemn.

Contact: 0722 690 405

Locuri

Dacă vrei să retrăieşti vizual şi spiritual amintirile din copilărie, din casa bunicilor, începe cu o vizită la muzeele din Ţara Dornelor.

Obiectele vechi şi uneltele gospodăreşti, care dau unei încăperi atmosfera călduroasă şi primitoare de acasă, te vor ghida în călătoria ta de descoperire a simplităţii şi frumuseţii vieţii la sat.

Mai aproape de natură, te poţi bucura de bogata faună şi floră a zonei care îţi e dezvăluită într-un cadru fascinant, la Muzeul de Ştiinţele Naturii şi Cinegetică.

Muzeul Etnografic – Ciocănești

Program de vizitare:
luni-vineri – 10:00-16:00
În weekend, la cerere, cu cel puțin 24 h înainte.

în centrul comunei, pe DN 18 Iacobeni - Cîrlibaba - Borșa, la 27,3 km de Vatra Dornei ( 35 min., cu autoturismul)
0744 589 977
Muzeul Ouălor Încondeiate – Ciocănești

Program de vizitare:
luni-vineri – 10:00-16:00
În weekend, la cerere, cu cel puțin 24 h înainte.

în centrul comunei, pe DN 18 Iacobeni - Cîrlibaba - Borșa, la 27,3 km de Vatra Dornei (35 min., cu autoturismul)
0744 589 977
Muzeul Etnografic – Vatra Dornei

Program de vizitare:
marți – duminică – orele 10:00 – 16:00

str. Mihai Eminescu nr. 17 (la parter, pe o latură a clădirii Primăriei Vatra Dornei)
0230 375 229 / 0746 245 531
Casă Muzeu – Poiana Stampei

Program de vizitare:
Zilnic. Pentru ghid, recomandăm rezervare telefonică cu 24 h înainte.

Casa Muzeu, Poiana Stampei
în centrul comunei, pe E58, la 18,8 km de Vatra Dornei (19 min, cu autoturismul)
0742 619 121
Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică Vatra Dornei

Program de vizitare:

marţi – vineri: 10:00–17:00
sâmbătă – duminică: 10:00–14:00 (ultimii vizitatori intră cu minimum 20 de minute înainte de ora închiderii)

Strada Unirii nr. 3
0372 748 357
Meniu