Ospitalitatea, peisajul natural, obiective turistice și vestitele izvoare cu apă minerală sunt doar câteva din detaliile unui concediu sau sfârșit de săptămână pentru cei care vor să viziteze și să petreacă clipe de neuitat în comuna Panaci, din Țara Dornelor. Aceasta este situată în partea de sud-vest a judeţului Suceava, învecinându-se la nord cu Dorna, la est cu Broşteni, la sud cu judeţul Harghita şi la vest cu Şaru Dornei.

Obiective în zonă:

Izvoare de apă minerală. 17 dintre aceste izvoare sunt, astăzi, parte e circuitului ecoturistic al Țării Dornelor datorită grupului de inițiativă comunitară GreenIMPACT Panaci (Scoala Gimnaziala Panaci), susținut de Fundatia Noi Orizonturi , care le-a redescoperit și le-a pus în valoare scoțând în evidență proprietățile și gustul unice pe care acestea le au.

Fabrica de îmbuteliere a apei minerale a cunoscutului brand AQUA Carpatica.

Schitul „Piatra Tăieturii”

Biserica Panaci supranumită „Catedrala Munţilor”

Evenimente locale:

Festivalul Șezătorii – 29 iunie

Ziua comunei Panaci – 30 iunie

Festivalul Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă – 27 decembrie

Producători locali

Brânzeturi – Crucianu Adrian, sat Drăgoiasa, comuna Panaci.

Pensiuni care fac parte din rețeaua ecoturistică a Țării Dornelor:

Pensiunea Elena*** – sat Drăgoiasa

Pensiunea Elena este amplasată în inima munților, foarte aproape de izvorul de ape minerale Aqua Carpatica. Inaugurată în ianuarie 2015, aceasta unitate beneficiază de dotări complete si moderne în spațiile de cazare, de living, bucătărie complet echipată, foișor cu grătar, cuptor și sobă cu plită, grădină și se adresează tuturor categoriilor de turiști, care vor să își petreacă zilele libere în natură, departe de zgomotul orașului, fără vecini care să le tulbure liniștea. În plus, este bine să știți, gazdele prepară mâncăruri și brânzeturi gustoase din ingrediente proaspete, obținute în propria gospodărie.

Detalii și rezervări:

Telefon: 0744 750 173/ 0745 651 163

E-mail: adriancrucianu74@yahoo.com

Capacitate: 4 camere

Casa Răzeșului*** – sat Drăgoiasa

Se află în localitatea Drăgoiasa, la 27 km de Vatra Dornei. La Casa Razesului găsești o priveliște ce îți taie răsuflarea, îți răsfață ochii și mintea. Cele mai delicioase preparate tradiționale, gătite din produsele fermei proprii, te vor face să lași la o parte orice dietă. Camerele sunt extrem de primitoare, din pat poți privi cerul înstelat, mirosul de lemn te îmbie la odihnă și relaxare totală. Gazda este mereu gata să te însoțească în drumeții, să-ți arate izvoarele de apă minerală, să-ți gătească un balmoș răzășesc, la buturugă, un berbecuț la proțap, să te conducă călare prin uimitorul Parc Național Călimani. În aerul tare, dar rece de munte, o baie în ciubăr completează lista serviciilor oferite de Casa Răzeșului.

Detalii și rezervări:

Telefon: 0761 543 592

Website: www.casarazesului.ro

E-mail: rezervare@casarazesului.ro

Capacitate: 11 camere

Popasul Hunea

Așezată într-un cadru natural de excepție, pensiunea Popasul Hunea este situată în comuna Panaci, la 15 km de stațiunea balneoclimaterica Vatra Dornei. Aici vă puteți bucura de produse alimentare 100% naturale, fără aditivi sau conservanți, și de proximitatea Parcului Național Călimani, unde puteți explora în voie cărările de munte. Pensiunea Eco Hunea, Panaci, Vatra Dornei vă oferă cazare în regim de pensiune și un meniu compus cu drag de către bucătăreasa casei.

Detalii și rezervări:

Telefon: 0745 275 013 – Felicia/ 0729 937 687 – Ioana

Website: https://popasulhunea.wordpress.com

Notă: pensiunile prezentate mai sus fac parte din rețeaua ecoturistică locală, reunită sub egida AETD, formată, în prezent, din 22 unități de cazare aflate în destinația Țara Dornelor. Acestea și-au luat angajamentul de a proteja patrimoniul natural și cultural al zonei și de a promova cât mai mult produse locale de calitate care să vină în sprijinul turiștilor și, implicit, al comunității.