Peste 50 de evenimente locale de care să te bucuri anul ăsta în Țara Dornelor

Cu o plajă largă de experiențe în palmaresul lui 2023, destinația de ecoturism Țara Dornelor te invită să descoperi bucuria de a fi parte din poveste. Cele peste 50 de evenimente locale îți oferă motivația perfectă să te prinzi în hora comunității, să savurezi mâncarea cu gust, să te întorci la tradiție și obiceiuri, să revii în prezent la spectacole de teatru și film, să-ți depășești limitele la pedalat pe munte, schiat pe pârtii accesibile și vâslit pe râuri repezi. Află ce eveniment îți face cu ochiul și salvează-l în calendarul pe care ți l-am pregătit.

Evenimente cu tradiție

În experiențele de anul acesta, ca oaspete sau localnic vei regăsi gustul copilăriei în farfurie, frumusețea meșteșugului, a portului popular și a unor obiceiuri străvechi, în cadrul unor evenimente cu tradiție, cum sunt: Festivalul Național al Ouălor Încondeiate și Săptămâna plutăritului – la Ciocănești; Ziua Internațională a Iei… „Povestea continuă” și Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „PORNIŢI PLUGUL, FEŢI FRUMOŞI! ” – la Vatra Dornei; Festivalul Național „Flori de pe Dorna” – la Poiana Stampei; Sărbătoarea bujorului de munte – la Șaru Dornei; Festivalul fructelor de pădure – la Coșna; Expoziție de ouă încondeiate – la Dorna Candrenilor; Festivalul Șezătorii – la Panaci. 

Acestea vor fi completate cu dans, joc și voie bună la zilele comunelor Cârlibaba, Iacobeni, Dorna Arini, Panaci și Dorna Candrenilor.

 

Competițiile sportive, casă bună cu spiritul de aventură

Dacă ești un spirit aventurier, cu drag de mișcare, munte și adrenalină, îți găsești suflete pereche la competiții de mountain-bike, cicloturism și alergare montană, Unde-i Ursul? – munții Giumalău; Haita Challenge Weekend – munții Călimani; Bikeappy – Tărâmul Izvoarelor de la Panaci; concursuri de ski și snowboard; întreceri nauticeDorna Kayak Fest

Infuzie de cultură și decor urban

Vatra Dornei este singurul oraș din Țara Dornelor. Acesta găzduiește anual manifestări ample, cu puternice accente culturale. Nici în 2023 nu face excepție, fiind pregătit să te destindă prin spectacole de teatru, muzică și film și diverse competiții pentru copii și tineri.  În sezonul cald, decorul evenimentelor din orașul stațiune este dominat de cerul înstelat și de celebrul parc cu veverițele Mariana și foișorul muzical.

Noutate și tinerețe fără limite

Noutățile anului vin de la tinerii comunei Panaci, care au obținut titlul de Sat European de Tineret 2023. Evenimentele pe care le vor organiza își propun să aducă comunitatea de tineri la un loc și să o implice în acțiuni de voluntariat pentru amenajarea/înfrumusețarea de spații verzi – New Roots; pentru crearea unor spații de relaxare pentru seri de film, folk și focuri de tabără, karaoke, concerte de muzică ușoară, concursuri, jocuri sportive și de societate – Festivalul Hai Pân’aci

Un alt eveniment important pe care Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Panaci și Organizația Tinerilor Dorneni îl pun la cale pentru începutul lunii septembrie este Summit-ul European și cel Național al Tinerilor din mediul rural. Găzduirea acestuia va transforma Țara Dornelor într-un pol atractiv, orientat spre schimbare și dezvoltare comunitară cu ajutorul tinerilor.

CALENDARUL EVENIMENTELOR DIN TARA DORNELOR 2023

Elemente de background

Calendarul anual al evenimentelor a fost realizat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) în cadrul proiectului „Țara Dornelor, o destinație ecoturistică înfloritoare”, finanțat prin intermediul programului „Green Entrepreneurship – Dezvoltarea economică locală durabilă prin ecoturism”, un program comun al Romanian-American Foundation și al  Fundației pentru Parteneriat. AETD face parte din rețeaua națională a destinațiilor ecoturistice, reunite sub egida Asociației de Ecoturism din România (AER).

Informațiile au fost oferite de organizatori, parteneri locali și autoritățile celor 10 comunități din destinație: Vatra Dornei, Dorna Arini, Șaru Dornei, Panaci, Iacobeni, Ciocănești, Cârlibaba, Dorna Candrenilor, Coșna și Poiana Stampei. 

Lista prezentată în acest calendar nu este exhaustivă, dar poate contribui la crearea unei imagini de ansamblu asupra specificului evenimentelor locale din destinație. Informații actualizate cu privire la acestea se vor regăsi pe site, la secțiunea evenimente, și pe pagina de facebook Țara Dornelor.

Sursele fotografiilor folosite sunt: Orion Media Vatra Dornei – Sebastian Huțan PH; Casa de Cultură Platon Pardău Vatra Dornei; Unde-i ursul/Cabana Gigi Ursu; Centru de Publicitate Turistică by viewer.ro; Studio Chiriluș VD; Călin Gabor; Hit The Egg; Bucovina Country Fest. 

Design-ul calendarului aparține Andradei Tempelean, colaborator permanent al Asociației de Ecoturism Țara Dornelor (AETD), specialist în marketing online și web-design.

Articol realizat de: Monica David, PR și community manager al AETD.

DISTRIBUIE

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

ULTIMELE ARTICOLE