Poteci tematice

Poteca tematică “Lumea Tinovului sub lupă”

Poteca tematică „Lumea Tinovului sub lupă”, aflată în imediata apropiere a Centrului de Vizitare al Parcului Național Călimani, îți dezvăluie o lume ascunsă care, în ciuda unui sol mlăștinos, sărac în săruri și minerale, găzduiește o diversitate de plante și viețuitoare adaptate perfect acestor condiții. Mușchiul de turbă întâlnit aici este nu numai ca un covor moale și pufos, ci are un rol determinant în reținerea apei pentru zilele secetoase. Acesta este și motivul pentru care aerul în tinoave este mai proaspăt şi mai rece. Traseul din Tinovul Mic este bine marcat și poate fi parcurs pe o potecă amenajată din lemn. Pe durata plimbării găsești detalii despre merișoare și afine, semințele de pin, sau despre bumbăcăriță, o plantă spectaculoasă, destul de rară în România. 

Câteva reguli de vizitare: plimbarea se face doar pe podețul din lemn amenajat ca o potecă, se păstrează liniștea, se respectă locul cu tot ce cuprinde el: plante, animale, panouri de informare, nu se aruncă gunoaie, se recomandă încălțăminte adecvată, rezistentă la umiditate.

Tinovul Mare Poiana Stampei

Tinovul Mare Poiana Stampei, cea mai întinsă rezervaţie naturală de turbă din România, cu o suprafață de 681.80 hectare. Aici creşte și celebra floare carnivoră „Roua Cerului”.  La Poiana Stampei este singurul zăcământ de turbă roşie din Europa. Unde? Pe drumul forestier Poiana Stampei – Dornişoara, pe poteca de lemn, cu o lungime de 990 m.

Poteca tematică 12 Apostoli

Poteca tematică 12 Apostoli dezvăluie călătorului relația dintre oamenii locului și natură, geneza Călimanilor și misterioasele stânci cu figuri omenești, precum Moșul, Mareșalul, Gușterul sau Mucenicul. Traseu spectaculos atât vara, cât și iarna!

Cariera de sulf  a Călimanilor

Cariera de sulf  a Călimanilor, o potecă tematică pe parcursul căreia afli istoria orașului construit de comuniști aici, în inima muntelui, pentru a extrage sulful, și vezi cu ochii tăi cum își revine natura după o astfel de exploatare. Te întâlnești și cu zâmbrul, arbore relict glaciar, aflat în aria protejată. Unde? Din satul Gura Haitii, aflat la 23 km de Vatra Dornei, pe drumul judeţean 174, spre direcţia dată de panoul indicator către Parcul Naţional Călimani.

Meniu