Ia calea potecilor tematice din Țara Dornelor!

Recomandările noastre pentru petrecerea timpului liber alături de familie, sau grupul de prieteni, în oaze verzi, pline de curiozități și descoperiri.

Poteca tematică “Lumea Tinovului sub lupă”

LOCALIZARE:

Poteca tematică Lumea Tinovului sub Lupă, din destinația de ecoturism Țara Dornelor, este situată în Rezervația Naturală Tinovul Șaru Dornei, județul Suceava, în imediata apropiere a Centrului de vizitare al Parcului Național Călimani.

Punct de pornire: parcarea Centrului de vizitare al Parcului Național Călimani

DETALII TRASEU:

Lungime: 1,5 km

Dificultate: Ușor

Tip traseu: Tematic

⚠️ Starea traseului: degradat (podețul din lemn prezintă goluri și, deci, risc de accidentare!). Momentan, traseul este impracticabil și vă sfătuim să evitați utilizarea acestuia până la remedierea problemelor. Vă mulțumim pentru înțelegere, vom reveni cu actualizări privind eforturile de reabilitare.

DESCRIERE:

Poteca tematică „Lumea Tinovului sub lupă” îți dezvăluie o lume ascunsă care, în ciuda unui sol mlăștinos, sărac în săruri și minerale, găzduiește o diversitate de plante și viețuitoare adaptate perfect acestor condiții. Mușchiul de turbă întâlnit aici este nu numai ca un covor moale și pufos, ci are un rol determinant în reținerea apei pentru zilele secetoase. Acesta este și motivul pentru care aerul în tinoave este mai proaspăt şi mai rece.

Traseul din Tinovul Mic este bine marcat și poate fi parcurs pe o potecă amenajată din lemn. Pe durata plimbării găsești detalii despre merișoare și afine, semințele de pin, sau despre bumbăcăriță, o plantă spectaculoasă, destul de rară în România. 

Câteva reguli de vizitare: plimbarea se face doar pe podețul din lemn amenajat ca o potecă, se păstrează liniștea, se respectă locul cu tot ce cuprinde el: plante, animale, panouri de informare, nu se aruncă gunoaie, se recomandă încălțăminte adecvată, rezistentă la umiditate.

Tinovul Mare Poiana Stampei

LOCALIZARE:

Tinovul Poiana Stampei este o arie protejată de interes național, situată în județul Suceava, pe teritoriul administrativ al comunei Poiana Stampei, în imediata apropiere a drumului european E58. Poteca tematică se află pe drumul forestier Poiana Stampei – Dornişoara.

DETALII:

Lungime: 2 km

Dificultate: Ușor

Tip traseu: Tematic și liniar

Durata de parcurgere: aproximativ 1,5 ore

Limbi: panourile sunt disponibile doar în limba română

Starea traseului: foarte bună (podețul din lemn a fost refăcut în vara anului 2020)

DESCRIERE: 

Tinovul Mare Poiana Stampei este cea mai întinsă rezervaţie naturală de turbă din România, cu o suprafață de 681.80 hectare. Aici creşte și celebra floare carnivoră „Roua Cerului”. La Poiana Stampei este singurul zăcământ de turbă roşie din Europa. 

Poteca tematică Tinovul Mare Poiana Stampei a fost amenajată de-a lungul unui traseu de vizitare care se desfășoară pe un podeț de lemn care traversează tinovul. Podețul are lungimea de 800 m și asigură accesul facil în lumea fascinantă a tinovului. 

Panourile interpretative amplasate de-a lungul podețului îți vor oferi informații importante pentru a înțelege lumea specială a tinovului: cum se formează, ce plante și animale își găsesc adăpostul aici și de ce e important să păstrăm tinoavele așa cum sunt ele.

Un podeț de lemn lung de 800 m traversează pădurea, printre pini, mușchi, ferigă și tufe de merișoare. Din loc în loc întâlnești panouri cu poze și informații care îți fac cunoștință cu fauna și flora specifică. (sursă info – Descoperă Eco-România)

Poteca tematică 12 Apostoli

LOCALIZARE:

Traseul tematic 12 Apostoli este situat în destinația de ecoturism Țara Dornelor și pornește din stația de autobuz Gura Haitii, din comuna Șaru Dornei, județul Suceava. De aici veți găsi săgeți indicatoare până în punctul de pornire al potecii.

DETALII:

Dificultate: mediu

Tip traseu: liniar – tematic

Durata de parcurgere: aproximativ 6 ore (4 ore până la 12 Apostoli, două ore retur)

Limbi: panourile sunt disponibile în limbile română și engleză

Starea traseului: bună

DESCRIERE: 

Traseul tematic dezvăluie călătorului relația dintre oamenii locului și natură, geneza Călimanilor și misterioasele stânci cu figuri omenești, precum Moșul, Mareșalul, Gușterul sau Mucenicul. Traseu spectaculos atât vara, cât și iarna!

(sursă info – Descoperă Eco-România)

Cariera de sulf  a Călimanilor

LOCALIZARE:

Poteca tematică de la Cariera de sulf din Călimani se află în aria protejată a Parcului Național Călimani. Accesul se poate face cu mașina, prin DJ174 spre satul Gura Haitii și apoi spre Parcul Național Călimani, urmând panourile de orientare. 

Punct de pornire: parcarea de la fosta carieră de sulf

DETALII:

Lungime: 1 km

Dificultate: Medie

Tip traseu: Tematic

Durata: 30 min

Limbi: panourile interpretative sunt disponibile în limbile română și engleză

DESCRIERE: 

Traseul tematic îți dezvăluie istoria orașului construit de comuniști aici, în inima muntelui, pentru a extrage sulful, și vezi cu ochii tăi cum își revine natura după o astfel de exploatare. Te întâlnești și cu zâmbrul, arbore relict glaciar, aflat în aria protejată.