Află povestea locului!

Bine ai venit în Țara Dornelor, acest ţinut de poveste, situat în inima Bucovinei, care-și păstrează naturalețea, tradiția și obiceiul. Trece-i pragul și te vei bucura de gazde primitoare, de gospodari unul și unul, gata să-ți ofere cele mai alese bucate din produse locale, cum sunt: hribii sau gălbiorii cu smântână, balmoșul gătit la buturugă, delicioșii tocinei cu smântână, dulcețurile aromate de fragi, zmeură sau afine, culese din pădure, sau păstrăvul afumat în cobză de brad.

După astfel de bunătăți, îți potolești setea direct de la sursă, cu ape pure, mineral carbo-gazoase, o resursă importantă pentru Ţara Dornelor şi, totodată, unul din brandurile specifice zonei. Aceste ape sunt valorificare atât în scop curativ, în cadrul bazei de tratament a staţiunii balneare Vatra Dornei, cât şi în scop economic, prin îmbutelierea la Poiana Negri, Dorna Candrenilor şi Panaci.

Aceste meleaguri te întâmpină cu aerul proaspăt al munților care străjuiesc depresiunea Dornelor: Suhard, Giumalău, Călimani și Bistriței și te acompaniază cu simfonia unică a izvoarelor cristaline și a râurilor repezi ale Bistriței și Dornei.

Urși, vulpi, cerbi, lupi, râși, cocoși de munte își duc traiul sălbatic aici, în pădurile dominate de molid care alcătuiesc peisajul natural al Țării Dornelor. Un alt element caracteristic zonei, îl reprezintă tinoavele, acele mlaștini sărace în substanțe minerale, care păstrează elementele floristice specifice perioadelor interglaciare, similare zonei de tundră. Tinovul Mic Șaru Dornei și Tinovul Mare Poiana Stampei – cea mai întinsă rezervație naturală de turbă din România, stau mărturie că spectacolul naturii nu cunoaște limite, chiar și în locuri unde climatul nu pare prea prietenos.

Pajiștile alpine sunt înfrumusețate de tufărișurile de jneapăn cu smârdar, de toporași, gențiene, clopoței  și bujori de munte. Coborând spre vatra satului, poți să admiri, în tihnă, simplitatea gospodăriilor tradiționale ce freamătă de activități specifice diferitelor anotimpuri: târlitul pășunilor, mulsul laptelui, făcutul smântânii și al brânzei, cositul și uscatul fânului, încondeiatul ouălor. Așa se dezvăluie autenticul în cele nouă comune care alcătuiesc universul rural al Țării Dornelor: Poiana Stampei, Coșna, Dorna Candrenilor, Cîrlibaba, Ciocănești, Iacobeni, Șaru Dornei, Panaci, Dorna Arini.

Legendele locului amintesc de povestea Dorinei, frumoasa fiică de păstor, care a fost ucisă, din greșeală, de Dragoș Vodă, întemeietorul Moldovei, în timp ce se afla la vânătoare. Copleșit de remușcări, acesta a înmormântat-o pe Dorina pe valea râului unde și-a găsit sfârșitul, iar râul a primit numele frumoasei fete. Astfel, Dorina a însuflețit, prin destinul ei tragic, acest ținut, cunoscut astăzi ca Țara Dornelor. Alte povești umitoare se găsesc scrise pe formațiuni de lavă sculptate de vreme. Stânci care au luat chip omenesc pot fi admirate de orice drumeț care străbate poteca, până la 12 Apostoli.

Ţara Dornelor are și un trecut istoric interesant, fiind pe rând zonă independentă, parte a Ocolului Câmpulungului şi parte, pentru mai mult de 100 de ani, din Imperiul Austro-Ungar (cu excepţia localităţilor din partea de sud a depresiunii). Acest trecut istoric, şi în special perioada de stăpânire austro-ungară, a adus cu sine o mozaicare etnică şi o diversificare culturală ce se resimte până astăzi în tradiţiile, obiceiurile, portul, folclorul şi arhitectura locale. Această îmbinare de influenţe culturale şi elemente specifice sporeşte frumuseţea naturală a zonei.

Costumele populare, diferite ca ornamentaţie în comunele din zonă, pot fi admirate şi astăzi în zilele de sărbătoare şi cu ocazia festivalurilor locale. Obieciurile şi datinile bine păstrate fac parte din frumuseţea locurilor şi prezintă interes pentru dezvoltarea turismului.

Dacă îți dorești să experimentezi plimbările departe de șosea, Țara Dornelor îți oferă cadrul perfect, cu cei peste 420 de km de trasee montane și cei 150 km de trasee pentru cicloturism și mountain-bike care compun un număr de 7 trasee dedicate. Traseele tematice sunt și ele pregătite să-ți sporească apetitul pentru mișcare în natură la pachet cu învățarea activă. Ne referim la: Poteca Tematică 12 Apostoli, Cariera de Suld din Călimani, Tinovul Mare, Poiana Stampei, Lumea Tinovului Sub Lupă – Șaru Dornei, Traseul amenajat în Curtea Centrului de Vizitare a Parcului Național Călimani. Călărie, cu lecții de inițiere și plimbări ușoare, easy-rafting pe râurile Dorna și Bistrița, caiac, tiroliană, escaladă montană, sunt activități ce pot fi practicate cu succes în sezonul cald, de orice doritor.

Iarna, în Țara Dornelor, poveștile încă se spun la gura sobei, iar distracția se dezlănțuie afară, la zăpadă. Aici ai parte de relaxare și plimbare în natură, cu sania trasă de cai, sau pe schiuri de tură. Aventura și adrenalina sunt garantate dacă alegi practicarea sporturilor de iarnă pe oricare dintre cele 3 pârtii de schi alpin omologate, din Vatra Dornei: Pârtia Parc, Pârtia Veverița și Pârtia Telscaun, sau Pârtia Cîrlibaba și Pârtia Mestecăniș. Snowboarding, bob, sanie, snowtubing și patinaj, sunt, de asemenea, preferate de iubitorii anotimpului alb, sosiți în zonă.

Așadar, ai zeci de motive să vii aici și să descoperi frumuseți naturale de neegalat, alături de oameni care își iubesc vatra, își păstrează tradiția și îi cinstesc, cum se cuvine, pe călătorii care le trec pragul.
Descoperă Țara Dornelor, ținutul care te așteaptă acasă!
Meniu