Vă facem cunoștință cu una dintre cele mai generoase și atractive comune din destinație, din punct de vedere ecoturistic: Șaru Dornei. Orice vizită aici trebuie să înceapă cu Centrul de Vizitare a Parcului Național Călimani, universul inovator care-ți deschide apetitul pentru natură și care te responsabilizează în legătură cu tot ce întâlnești în călătoria ta pe aceste meleaguri. Aflați, mai jos, care sunt câteva dintre recomandările noastre pentru cei care sosesc în acest minunat loc din Țara Dornelor.

Șaru Dornei – Comuna Şaru Dornei este situată în Depresiunea Dornelor, la 10 km distanţă de staţiunea balneoclimaterică Vatra Dornei, la limita de vest a judeţului Suceava, având în spate Munţii Călimani. Iată care sunt recomandările noastre pentru cei care ajung în Șaru Dornei:

De văzut:

Centrul de Vizitare al Parcul Naţional Călimani

Poteca tematică Tinovul Mic – Şaru Dornei

Poteca Tematică 12 Apostoli

Rezervaţia de Jnepeniş şi Pinus Cembra

Poteca tematică de la Cariera de sulf a Călimanilor

De participat:

Sărbătoarea Bujorului de Munte – în luna iunie a fiecărui an

De mâncat:

Păstrăvăria La Poalele Călimanilor

Brânzeturi maturate: Ţăranu Cristian, producător local

Locuri de cazare:

Pensiuni ecoturistice care pot transforma șederea în Țara Dornelor într-o experiență unică, de neuitat:

Pensiunea Bâtca Tisei***

 

DCIM101GOPROGOPR2272.JPG

 

Amplasată într-un superb peisaj montan, pensiunea are tot ce-și poate dori un turist iubitor de natură: liniște, aer curat, mâncare sănătoasă, drumeții pe trasee montane, plimbări cu căruța și sania trasă de cai, vizită la stâna din apropiere. Toate acestea, plus o gazdă mai mult decât primitoare, sunt rețeta concediului perfect.

Detalii și rezervări:

Telefon: 0740 172 863

Capacitate: 8 camere

Pensiunea Evia***

Un meleag binecuvântat de Dumnezeu, satul Neagra, situat la 19 km de stațiunea balneoclimaterică Vatra Dornei, este cunoscut ca o zonă unde turistul inițiat vine pentru reculegere, iar novicele pentru a admira frumusețea culorilor vii, naturale care au dăinuit peste veacuri. Cadrul natural de excepție este completat de frumusețea meșteșugurilor tradiționale învățate de la bunici, de obiceiurile și tradițiile populare care se mai păstrează și astăzi.

Pensiunea Evia vă pune la dispoziție un salon de primire prevăzut cu șemineu, salon de luat masa și bucătărie, spațiu pentru recreere, 3 camere duble prevăzute cu TV și baie proprie, un apartament compus din dormitor, cameră de zi prevăzută cu TV și baie; la mansardă: un spațiu comun, un dormitor matrimonial prevăzut cu TV și baie proprie și un apartament compus din dormitor, cameră de zi și baie proprie. Pensiunea dispune de un amplu spațiu de recreere în mijlocul naturii, foișor, grătar, terasă și parcare privată.

Detalii și rezervări:

Telefon: 0754 982 975

Capacitate: 5 camere

Pensiunea Dorina***

O adevărată oază de liniște și loc de refugiu în mijlocul naturii, la 13 km de Vatra Dornei. Pensiunea dispune de dotări moderne, de o grădină generoasă unde sunt amenajate locuri de joacă și relaxare, foișor și grătar. Pensiunea este și un punct de plecare în drumeții sau plimbări pe traseele montane din împrejurimi.

Detalii și rezervări:

Telefon: 0745 875 047

E-mail: scruncan@yahoo.com

Capacitate: 4 camere

Pensiunea Dumbrava Cerbilor***

Situată în apropiere de Vatra Dornei, de la Pensiunea Dumbrava Cerbilor se văd până departe văile și munții, iar în pădurea ce o străjuiește umblă liniștiți cerbii si căprioarele. O oază de liniște, o gură de aer proaspăt și tare de munte și o priveliște superbă – acestea ar fi principalele atribute ale acestei locații. Pensiunea oferă celor ce-i calcă pragul un maxim de confort, incluzând zona de relaxare și spațiu pentru luat masa, bucătărie modern utilată. Copiii au un loc de joacă unde să-și petreacă timpul, iar pentru adulți există un foișor cu grătar și o terasă. Turiștii interesați de drumeții au numeroase atracții in zonă: Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, Tinovul Șaru-Dornei, Rezervația 12 Apostoli, Cariera de Sulf, Lacul Iezerul Călimanilor.

Detalii și rezervări:

Telefon: 0752 663 348/ 0740 673 980

E-mail: gabone_65@yahoo.co.uk

Capacitate: 7 camere

Pensiunea Poarta Călimani**

Situată la limita Parcului Național Călimani, într-o zonă de munte, cu peisaje de vis, aer curat de munte, izvoare cu apă rece, și la distanță de drumul principal, Pensiunea Poarta Călimani este punct de pornire către Rezervația geologică 12 Apostoli, Lacul Iezer, Cariera de sulf din Călimani, Tinovul Șaru Dornei. Frumusețea peisajului din aceasta zonă este completată de liniștea și ospitalitatea pe care ce vi le oferă gazdele pensiunii.

Detalii și rezervări:

Telefon: 0788 870 463

E-mail: daniela.tarca@yahoo.com

Capacitate: 5 camere

Pensiunea Perla Călimanilor**

„Perla Călimanilor” se află aproape de masivul Călimani, la „gura” vechilor haituri construite de plutaşii dorneni pe văile pâraielor Neagra şi Haita, în imediata apropiere a megaliţilor misterioşi şi a punctului de plecare către poteca tematică 12 Apostoli. Dispune de condiții de cazare şi de o serie de facilităţi care vă vor oferi tot confortul necesar pentru o vacanţă sau un concediu reuşit împreună cu familia sau grupul de prieteni. Gazdă primitoare vă va fi familia Dăscăliţa, care vă va îndruma către cele mai frumoase locuri din inima Călimanilor.

Detalii și rezervări:

Telefon: 0230 574 491/ 0788 874 794 / 0374 605 470

Capacitate: 7 camere

Notă: cele șase pensiuni fac parte din rețeaua ecoturistică locală, reunită sub egida AETD, formată, în prezent, din 22 de unități de cazare aflate în destinația Țara Dornelor. Acestea și-au luat angajamentul de a proteja patrimoniul natural și cultural al zonei și de a promova cât mai mult produse locale de calitate care să vină în sprijinul turiștilor și, implicit, al comunității.

Descoperă Eco-Țara Dornelor! 

Foto Credit- poza reprezentativă – Călin Gabor