Descoperă și explorează pe două roți ținutul verde al apelor minerale!

Descoperă Țara Dornelor pe bicicletă, în cei 150 de km de trasee pentru ciclism montan. Aici există o largă varietate de trasee, de la cele mai scurte și ușoare, care șerpuiesc prin satele pitorești din Depresiunea Dornelor, până la cele mai lungi și solicitante, care urcă până pe culmile golașe din Suhard, Giumalău și Călimani.

Cicloturismul este o activitate inedită de a te bucura de farmecul unei zone, iar Ţara Dornelor este destinaţia perfectă unde poți combina plăcerea de a fi în natură cu mişcarea şi observarea modului de viaţă autentic al localnicilor.

Ţara Dornelor este un ţinut care merită explorat din plin în orice sezon!

Centru de reparații și închirieri biciclete – Bucovina Bikes Center
Adresă: Strada Dornelor, nr. 6
Telefon: 0742 258 454
Program service:
L-V: 16:00-20:00
S: 10:00-16:00
Program închirieri biciclete:
 L-D: 9:00-17:00

 

Poți închiria bicicletă de la Serviciul Salvamont Vatra Dornei

Contact:
Adresă: Str. Gării nr. 2, Vatra Dornei
Telefon: 0230 372 767 / 0230 375 229
Mobil: 0744 332 378 / 0726 686 687

Iată lista celor 7 trasee de cicloturism (C1-C7) din Țara Dornelor:

Rută traseu: Vatra Dornei – Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului – Satul Rusca – Cheile Zugrenilor

Traseul are ca punct de acces extremitatea estică a staţiunii Vatra Dornei, la 2 km în aval de confluenţa râurilor Bistriţa Aurie şi Dorna. Traseul se desfăşoară în totalitate de-a lungul Râului Bistriţa şi nu pune probleme de accesibilitate turiştilor cu grad mediu de pregătire. De-a lungul traseului puteţi admira atât Valea Bistriţei cât şi Munţii Bistriţei care sunt tot timpul în faţă, pe direcţia de mers. După aproximativ 10 km ajungeţi la podul rutier de la Rusca, loc de intersecţie cu traseul de acces către Cabana Giumalău. După încă 2 km vă intersectaţi cu drumul
naţional care duce la Piatra Neamţ.
Traversaţi podul în amonte şi intraţi din nou pe un drum lăturalnic paralel cu Râul Bistriţa. Până în zona Cheile Zugrenilor drumul vă poartă prin satele Sunători şi Călineşti. Întoarcerea spre Vatra Dornei se poate face pe acelaşi traseu sau pe şoseaua asfaltată care se află pe partea stângă a Râului Bistriţa.

Rută traseu: Neagra Șarului – Sărișor – Șarul Dornei – Panaci – Neagra Șarului

Traseul începe din centrul satului Şaru Dornei. După traversarea podului peste Pârâul Neagra, faceţi uşor dreapta pe un drum asfaltat ce vă va purta printre casele tradiţionale răsfirate pe plaiurile domoale ale satelor Sărişor şi Sărişorul Mare (Comuna Neagra Şarului). Câteva urcări pot pune mici probleme celor mai puţin antrenaţi, însă nu e cazul să vă daţi jos de pe bicicletă. Chiar dacă înaintaţi mai încet, asta vă va permite să savuraţi priveliştea cu adevărat deosebită. Din Sărişor spre Neagra Şarului sunt două coborări mai abrupte pe care trebuie să le abordaţi cu atenţie deoarece este posibil să întâlniţi maşini sau căruţe care vin din sens opus. Odată ajunşi în centrul satului Neagra Şarului, cotiţi către stânga pe drumul principal, iar mai apoi prima la dreapta pe un alt drum asfaltat. Mergeţi înainte
la prima intersecţie a trei drumuri asfaltate, unde alegeţi varianta care urcă pe coasta unui deal. Dacă preferaţi o variantă puţin mai uşoară, din această intersecţie alegeţi drumul spre stânga. Dacă aţi ales prima variantă, după urcare urmează o coborâre abruptă într-o vale nu prea adâncă, urmată de un urcuş scurt însă la fel de abrupt. Ajunşi sus, faceţi la stânga pe primul drum pietruit care vă va conduce cu mici urcări şi coborâri, până în Panaci. La intersecţia cu drumul betonat faceţi stânga spre Plaiul Şarului, lăsând centrul satului Panaci în cealaltă direcţie. De aici nu faceţi mai mult de 15 minute până la intersecţia de unde aţi plecat. Recomandăm atenţie la maşinile care trec cu viteză pe drumul judeţean.

Rută traseu: Panaci – Mănăstirea Piatra Tăieturii – Pasul Păltiniş – Satul Păltiniş – Panaci

Traseul vă oferă posibilitatea de a ajunge în culmea sudică a Munţilor Bistriţei, la Mănăstirea Piatra Tăieturii. Intrarea în traseu este din centrul Comunei Panaci, lângă sediul Primăriei. Primii 7 km din traseu sunt de urcuş susţinut, cu o diferenţă de nivel de peste 500 de m, după care se ajunge la drumul forestier de culme, de unde se pot admira crestele de peste 2000 m ale Parcului Naţional Călimani. În vecinătatea mănăstirii vă intersectaţi din dreapta cu traseul de culme ce vine dinspre Dorna Arini. Acest traseu turistic este marcat de bandă roşie şi face legătura între Cheile Zugrenilor şi Pasul Păltiniş. De aici ţineţi drumul în dreapta şi urmaţi traseul turistic ocolind Mănăstirea Piatra Tăieturii. În continuare traseul este descendent, coborârea fiind destul de lejeră, dar solicitantă pentru sistemul de frânare al bicicletei. În Pasul Păltiniş vă intersectaţi cu drumul ce face legătura între satele Păltiniş (dreapta) şi Dârmoxa (stânga). Coborâţi în dreapta spre satul Păltiniş pe un drum cu serpentine până ajungeţi la intersecţia cu drumul asfaltat ce face legătura între comunele Panaci şi Bilbor. Urmaţi drumul în dreapta şi pedalaţi aproximativ 7,5 km până în punctul de plecare din Panaci.

Rută traseu: Dorna Arini – Pârâul Arinu – Culmea Munţilor Bistriţei – Mănăstirea Piatra Tăieturii – Panaci

Accesul în traseu se face din centrul Comunei Dorna Arini la 500 de m de sediul Poliţiei. Drumul în prima parte este asfaltat şi şerpuieşte pe versantul nordic al munţilor Bistriţei până în creastă, unde intersectează traseul turistic de culme marcat cu bandă roşie ce face legătura între Cheile Zugrenilor (extremitatea nordică a Munţilor Bistriţei) şi Pasul Păltiniş (extremitatea sudică a Munţiilor Bistriţei). Drumul principal merge tot înainte, însă voi urmaţi drumul din dreapta marcat cu bandă roşie. Până la Mănăstirea Piatra Tăieturii, traseul se desfăşoară în totalitate pe culmea Munţilor Bistriţei, traversând poieni şi păşuni. Ajungeţi  în puncte de belvedere unde puteţi admira atât Munţii Giumalău (înspre Nord-Vest) cât şi Călimani (Sud-Vest). În dreptul mănăstirii, traseul turistic merge în stânga spre Pasul Păltiniş, iar voi coborâţi cale de 7 km pe un drum forestier destul de bine amenajat în centrul Comunei Panaci.

Rută traseu: Vatra Dornei – Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului – Rusca – Pârâul Rusca – Cabana Giumalău – Cabana Gigi Ursu – Poiana Obcinii – Pârâul Chilia – Vatra Dornei

De pe varianta ocolitoare a Municipiul Vatra Dornei, dinspre Suceava spre Piatra Neamţ se intră pe drumul pietruit ce duce la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, situată pe malul stâng al Râului Bistriţa. După mănăstire, drumul continuă lin spre Satul Rusca. Odată ajunşi în Rusca, faceţi stânga în dreptul podului betonat care traversează Bistriţa spre şoseaua naţională. Practic, intraţi pe un drum în urcare care însoţeşte Pârâul Rusca. De aici nu trebuie decât să urmaţi marcajul turistic triunghi roşu, care vă va scoate, după o urcare susţinută, la Cabana Giumalău. Atenţie, pe ultima porţiune de aproximativ 700 de metri va trebui să împingeţi bicicleta (segment de push bike). De la cabană veţi urma drumul de pământ care traversează golul montan. Drumul se suprapune peste marcajul turistic bandă galbenă, până în Poiana Ciungilor unde se întâlneşte cu traseul marcat cu bandă roşie. Urmaţi acest traseu, prin pădure, până la Cabana Gigi Ursu. De la Cabana Gigi Ursu, drumul este în mare parte în coborâre, iar starea suprafeţei drumului este destul de bună. Dupa aproximativ 1 km părăsiţi drumul principal şi urmaţi traseul marcat cu bandă albastră ce duce spre Vârful Bârnărel. Drumul este destul de lat fiind deseori utilizat pentru explorări forestiere. De aici traseul turistic face spre dreapta, însă voi ţineţi drumul în stânga spre Schitul Sf. Nectarie. Drumul coboară 5 km, destul de abrupt, şerpuit pe toată faţa sudică a Muntelui Bârnărel până ajunge la punctul iniţial de plecare.

Rută traseu: Satul Păltiniş – Munţii Călimani – Neagra Şarului

Intrarea în traseu se face în Satul Păltiniş la aproximativ 1,5 km de centrul satului, spre satul Drăgoiasa şi coincide cu intrarea spre Călimani pe traseul marcat cu bandă roşie până după Muntele Bucinişu. Pe tot parcursul traseului veţi traversa păşuni, poieni sau zone împădurite. Traseul urmează drumul forestier pe după obârşia Izvorului Bucinişul şi ajunge în Piciorul Ţiganului. De aici se poate admira Depresiunea Şar – Panaci spre Est, iar în luna iunie pe culmile Călimanului vă puteţi bucura de frumuseţea tufelor roz de rhododendron. Coborârea în Comuna Şaru Dornei este pe un drum forestier destul de lung, deseori afectat de apele pluviale sau exploatările forestiere.

Rută traseu: Ciocăneşti – Schitul Sf. Cruce – Coşna

Punctul de acces este în amonte de centrul Comunei Ciocăneşti, pe Pârâul Recele. Tot aici începe traseul turistic marcat cu punct roşu, ce duce la Schitul Sf. Cruce. Urcarea este continuă, dar mai accentuată pe ultimii 2 km. Pe ultima porţiune a traseului puteţi observa inversia dintre etajul foioaselor şi cel al coniferelor. Drumul forestier ocoleşte mănăstirea şi şerpuieşte până în culmea Suhardului, locul unde întâlniţi traseul principal de creastă marcat cu bandă albastră ce face legătura între Staţiunea Vatra Dornei şi Munţii Rodnei. Aici este un punct de belvedere deosebit de unde puteţi admira Munţii Rodnei spre Vest, Giumalău înspre Nord-Est şi Călimani spre Sud. Traversaţi culmea şi coborâţi aproximativ 3,5 km pe faţa sudică a Suhardului, până la un drum forestier de-a lungul pârâului care vă conduce până la axialul principal – Valea Bancului. Din culmea Suhardului până la şosea drumul este total descendent şi are o lungime de 15 km cu o diferenţă de nivel de 650 de m.