Dacă te-a prins toamna nostalgic, cu dorința de a prinde măcar un weekend de toamnă departe de agitația orașului, atunci știm câteva locuri din Țara Dornelor perfecte pentru tine și familia ta! Sunt locuri de poveste menite să te fascineze prin simplitate și frumusețe, dar și prin experiențe memorabile pe care poți să le trăiești în compania gazdelor locale. Noi îți propunem șase variante menite să-ți antreneze mintea și corpul pe durata șederii în Țara Dornelor!

1. Relaxare și învățare activă! 

Centrul de vizitare al Parcului Național Călimani, un loc unde copiii și adulții sunt atrași să descopere curiozități legate de zona vulcanică a Parcului Național Călimani și despre importanța conservării habitatelor naturale. Rangerii Parcului sunt pregătiți să răspundă tuturor acestor curiozități și să vă îndemne la drumeție pe traseele special amenajate.

Unde? La 11 km de Vatra Dornei, în comuna Șaru Dornei, pe principalul drum de acces în Masivul Călimani. 

Când? De luni până vineri, între orele 10:00-14:00, iar vara și în weekend.

Ce poți să descoperi aici?

La interior:

 • expoziție interactivă
 • magazin de suveniruri locale
 • galerie cu imagini vechi care surprind elemente din traiul localnicilor
 • sală de proiecție filme

La exterior:

 • jocuri pentru copii și adulți
 • turn de observare a păsărilor cu ajutorul lunetelor (birdwatching)
 • căsuța tradițională a văcarului cu obiecte vechi, de la localnici
 • potecă tematică educativă – Povestea lemnului 
 • pepinieră plantule molid
 • spațiu educativ-recreativ

Tarife de vizitare: 

 • 6 lei de persoană, pentru adulți
 • 3 lei de persoană, pentru elevi

Tarife pentru tur ghidat:

 • 100 lei pentru grup de 3 persoane
 • 15 lei pentru fiecare persoană în plus

Contact:

Telefon: 0230 371 104 sau 0230 374 197

Website: www.calimani.ro  

Facebook: Romsilva – Administrația Parcului Național Călimani 

2. Bucură-te alături de familia ta de o plimbare specială!

Telescaun Vatra Dornei, unul dintre cele mai frecventate locuri din Țara Dornelor, de către vizitatori de toate vârstele, care te poartă într-o urcare domoală până la Dealu Negru, la altitudinea de 1301 m, pe cel mai lung traseu din țară, de 3.000 de metri. Pe parcursul plimbării, multe fotografii se pot face cu familia, aflată într-un cadru spectaculos oferit de depresiunea Dornelor, munții Rodnei și munții Călimani. Dacă mai adaugi la toate astea și un popas la Stâna turistică Telescaun pentru un balmoș cald servit cu poftă, platouri cu preparate tradiționale și sucuri naturale din fructe de pădure culese din zonă în sezonul de vară, te poți declara pe deplin mulțumit. Și pentru ca voia bună să fie asigurată, copiii au la dispoziție o pistă de tubing care le asigură doza perfectă de adrenalină, dar și un mic centru de echitație care oferă tururi călare, alături de însoțitor. 

Unde? Din strada Negrești nr.48, Vatra Dornei

Când? De luni până duminică, între orele 10:00-16:00, pentru minimum 10 persoane. Ultima urcare se face la ora 16:00! 

Tarife:

 • o plimbare dus-întors costă 25 de lei
 • o plimbare doar dus costă 15 lei, iar noi chiar te încurajăm să parcurgi traseul de întoarcere la pas. Vei avea numai de câștigat!
 • copiii de până la patru ani sunt scutiți de aceste costuri.

Contact:

Telefon: 0744 587 537 

Website: http://www.telescaunvatradornei.ro/ 

3. Legi noi prietenii!

Centrele de călărie din Țara Dornelor îți oferă prilejul de a fi copil alături de copilul tău, de a-ți învinge temerile, de a învăța și experimenta lucruri noi, în compania frumoaselor necuvântătoare. Ai parte de o adevărată terapie cu cai și natură dacă alegi să-ți petreci câteva ore de toamnă, cu familia, într-unul dintre aceste centre.

 • Domeniul Cailor – Bucovina, strada Dorna Arini nr.78A, telefon 0785 557 060, Facebook: @DomeniulCailorBucovina
 • Turism ecvestru – Călare prin Călimani, stradaSat Neagra Șarului – Comuna Șaru Dornei, telefon 0754 212 800/0744 483 169, Facebook: @CalareprinCalimani
 • Echitație Runc – Vatra Dornei, strada Vatra Dornei – str.Runc, telefon 0742 248 519/0746 972 116, Facebook: @Echitatie Runc – Vatra Dornei, www.agrement-dorna.ro
 • Caii Bucovinei, strada Vatra Dornei – str. Negrești nr. 48 (telescaun), 0743 690 799, Facebook: @caiibucovinei

4. Ia parte la tradiție și la povestea locului!

Muzeul Etnografic din Vatra Dornei, recomandarea noastră pentru copii și părinți care au drag de casa bunicilor și curiozitate să ia parte la o șezătoare autentică. Pentru că pe lângă vasta expoziție de obiecte meșteșugărești ce ilustrează viața și obiceiurile comunităților din Ţara Dornelor, e locul în care ai posibilitatea să vezi, pe viu, cum doamnele din grupul Șezătoare Vatra Dornei, reunit și pe canalele de socializare sub același nume, dau naștere unor noi povești pe etamină și unor articole de artizanat care te vor fermeca prin migala și frumusețea execuției. 

Unde? Str. Mihai Eminescu nr. 17 (la parter, pe o latură a clădirii Primăriei Vatra Dornei)

Când? De marți până duminică, orele 11:00 – 16:00. Șezătoarea are loc în fiecare sâmbătă, de la ora 12:00, când nu sunt sărbători.

Tarife de vizitare:

 •  5 lei/persoană, tarif adulți
 • 2 lei/persoană, tarif preșcolari, elevi, studenți și pensionari

5. Te lași dus de potecă!

Poteca tematică „Lumea Tinovului sub lupă” este locul perfect pentru o zi de relaxare activă în natură, într-un loc cu aer curat, liniște și covorașe pufoase de mușchi. În această frumoasă și lejeră drumeție, tu și familia ta veți avea ocazia să aflați ce este un tinov, ce specii de plante și animale adăpostește acest loc minunat.

Unde? În comuna Șaru Dornei,  cum mergi spre Călimani și Gura Haitii, iar rezervația naturală se află la jumătatea distanței dintre Șaru Dornei și Neagra Șarului, în imediata apropiere a Centrului de vizitare a Parcului Național Călimani.

Când? Se poate vizita oricând, cu respectarea câtorva reguli de bun-simț: plimbarea se face doar pe podețul din lemn amenajat ca o potecă, se păstrează liniștea, se respectă locul cu tot ce cuprinde el: plante, animale, panouri de informare, nu se aruncă gunoaie, se recomandă încălțăminte adecvată, rezistentă la umiditate.

6. Explorezi și trăiești clipa la intensitate maximă!

Rețeaua celor 6 check-point-uri de Belvedere din Țara Dornelor, te conduce în zilele cele mai active ale vizitei tale pe aceste meleaguri, pe trasee montane din Călimani, Suhard, Oușoru, Bârnărel sau Giumalău. Nu-i treabă foarte grea! E nevoie de puțină voință, ceva condiție fizică și dorința de a explora zona, alături de familie, din cele mai spectaculoase unghiuri, care te vor răsplăti cu locuri special amenajate pentru popas și pentru un picnic grozav în natură.

Unde? Cele 6 puncte de belvedere, amenajate de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) cu sprijinul Salvamont Vatra Dornei, în cadrul proiectului „Consolidarea destinațiilor de ecoturism din România”, finanțat de Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat, se află în următoarele locații:

 • sub Vf. Bârnărel, pe versantul sud-estic al acestuia, la intersecția traseelor marcare cu bandă albastră care fac legătura între Vatra Dornei spre Giumalău și traseul de cicloturism care vine dinspre Cabana Giumalău, pe sub vf. Bârnărel – Schitul Sf. Nectarie și coboară în Vatra Dornei
 • în masivul Giumalău, la nodul turistic din Piciorul Ciungi, la 30 de minute de cabana Giumalău
 • în creasta munților Suhard, la intersecția traseelor marcate cu: punct roșu, cu urcare din Ciocănești pe pârâul Recele și coborâre pe Valea Bancului și bandă albastră, ce face legătura între stațiunea Vatra Dornei și Vf. Omu
 • în Parcul Național Călimani, la câteva sute de metri de Șaua Negoiu, spre drumul care face legătura între fosta carieră de exploatare a sulfului și vf. Rețitis – stația meteo
 • în Parcul Național Călimani, la 1 km de stația meteo, spre Lacul Iezer, pe partea stângă, cu priveliște amplă asupra calderei Călimanilor și fosta carieră de exploatare minieră
 • Vârful Oușorul, din masivul Suhard, la cota 1638 m, la baza crucii metalice.

Când? În zilele plăcute de toamnă.

Mai multe detalii despre traseele montane din Țara Dornelor, aici: 

Serviciul de Promovare şi Dezvoltare a Turismului şi Salvamont Vatra Dornei

Telefon: 0744 332 378/40 (0)726 686 687

Email: salvamontdorna@yahoo.com

Știm și alte locuri și activități pentru tine și familia ta care cu siguranță te vor încânta și vei repeta experiența. Pentru orice informație suplimentară, așteptăm să ne contactați!

Spor la descoperit și explorat în Țara Dornelor!

Notă: Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.