5 activități eco-friendly de iarnă în Țara Dornelor

5 activități eco-friendly de iarnă în Țara Dornelor 

Iarna în Țara Dornelor este ceva ce toată lumea ar trebui să experimenteze. Evadează din mulțime, fugi de agitație și bucură-te cu adevărat de iarnă, în destinația de ecoturism Țara Dornelor, pe măsură ce peisajul devine pictat în nuanțe de alb, specifice unei ierni de basm, la munte.

Chiar dacă vremea este mai rece, este relaxant să faci turul împrejurimilor pitorești în acest sezon. Oameni de toate vârstele vin aici pentru a se bucura de munte și de activități în aer liber, în Vatra Dornei sau în comunele din destinație: Poiana Stampei, Coșna, Dorna Candrenilor, Cârlibaba, Ciocănești, Iacobeni, Șaru Dornei, Panaci sau Dorna Arini, cele care alcătuiesc universul rural al Țării Dornelor. Iar lucrul cel mai bun dintre toate este faptul că multe dintre aceste activități sunt ecologice, cu puțin sau fără impact asupra ecosistemelor locale.

Un alt fapt îmbucurător este că românii se inspiră din ce în ce mai mult de la alte țări cu bună-practică în domeniul ecoturismului, în a dezvolta un trai durabil și etic aici, acasă, în timp ce locuri noi și interesante sunt certificate ca destinații de ecoturism. Țara Dornelor nu face excepție, fiind una dintre cele 5 destinații recunoscute oficial, la nivel național, ca practicând un turism responsabil și sustenabil. 

Iată de ce, iarna este un moment minunat pentru a descoperi Țara Dornelor, pe calea #eco, cea prietenoasă cu mediul. Permiteți, așadar, partenerilor locali care fac parte din rețeaua ecoturistică Țara Dornelor să vă prezinte câteva dintre cele mai ecologice obiective din acest sezon.

1. Fă o drumeție memorabilă 

Dorești să profiți la maximum de experiența în Țara Dornelor? Închiriază o sanie trasă de cai care să te poarte pe unele dintre cele mai pitorești locuri din destinație pentru o plimbare de neuitat, potrivită inclusiv pentru familiile cu copii.  Sania trasă de cai te poate introduce rapid în atmosfera de basm, atât în Vatra Dornei, zona dealului Runc, sau Drumul Tătarilor, dar și în zona Neagra Șarului – Gura Haitii. La sfârșitul unei astfel de plimbări vei savura mai cu poftă vinul fiert, afinata sau cârnațul și slănina încinse pe grătar.

Pe lângă faptul că este o activitate verde, plimbarea cu sania trasă de cai este o modalitate excelentă de a te împrieteni cu localnicii, cei care cunosc cel mai bine aceste locuri și poveștile ei. În Țara Dornelor există încă oameni pasionați de cai, care investesc toată munca și priceperea în îngrijirea acestora, făcând echipă excelentă cu aceștia în ghidatul vizitatorilor pe poteci de munte mai puțin bătătorite. Pentru o astfel de experiență, poți face o programare la unul dintre centrele de călărie din destinație!

2. Cucerește un perete de gheață

Puține lucruri bat sentimentul pe care îl obții când ai ajuns în vârful unui traseu de escaladă. Adaugă la asta un perete natural de gheață și adrenalina este un sentiment garantat! 

Pe măsură ce durata luminii zilei devine mai scurtă și temperatura scade, doar cei mai entuziaști cățărători se aventurează pe stânci înghețate. Ei sunt cei care se pot bucura în fiecare iarnă de sporturile extreme. Cascada Moara Dracului, din Cheile Zugrenilor, de 25 m înălțime, îngheață complet iarna, oferind un astfel de „loc de joacă”, perfect pentru pasionații acestor sporturi!

În Țara Dornelor, astfel de activități sunt organizate de către Salvamont Vatra Dornei. Vă reamintim că alpinismul fără ghid este o activitate rezervată doar pentru alpiniștii cu experiență.

3. Păstrează-ți atitudinea verde, în muzeele din zonă

Vrei să experimentezi cultura, moștenirea și arta într-o manieră verde? Foarte bine! Țara Dornelor are o varietate de muzee, recunoscute pentru tradiția pe care o conservă și o promovează prin intermediul exponatelor. Așadar, în timpul iernii, vă puteți bucura de expoziții interesante în toată destinația, vizitând Muzeul Ouălor Încondeiate de la Ciocănești, Muzeul Etnografic de la Vatra Dornei și cel de la Ciocănești, Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică din Vatra Dornei sau Casa Muzeu din Poiana Stampei. Află programul acestora!

4. Lasă-ți stârnită curiozitatea

Mai ales atunci când călătorești cu copii, este important să experimentezi alături de ei lucruri noi și captivante, dar și să le insufli grija pentru natură și pentru biodiversitatea acesteia. Alternativa care alungă plictiseala și sporește cunoașterea, se numește Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, din comuna Șaru Dornei. Rangerii de aici vă vor introduce în fascinanta lume a Parcului Național Călimani, despre care vorbește, aproape de la sine, întreaga infrastructură de vizitare existentă aici. Sunt puține astfel de locuri în țară și-ar fi păcat să îl ratați! Puteți programa un tur ghidat, aici.

5. O aventură autentică pe zăpadă

Mulți oameni sunt mai fericiți și mai împliniți când își testează și, chiar, depășesc limitele. De ce nu ai încerca și tu, alături de un ghid specializat, o tură pe munte, la un schi de tură?! Cu echipament adecvat, în Ţara Dornelor schiul de tură se poate practica pe trasee din munţii Suhard, Giumalău sau Călimani. Creasta munţilor Suhard oferă un traseu cu un grad mai ridicat de siguranţă şi peisaje încântătoare pe toată durata drumeţiei.

Pentru că ne place să împărtășim împrejurimile uimitoare cu vizitatorii, te invităm să ni te alături într-o astfel de drumeție montană de iarnă, care-ți va oferi satisfacții nebănuite! 

Pentru asta, trebuie neapărat să călătorești departe de marile orașe pentru a experimenta natura neatinsă. Țara Dornelor este înconjurată de patru masive montane, ideale pentru drumeții de vară, sau de iarnă. Și-apoi să ne spui, ce poate fi mai ecologic decât o drumeție pe schiuri de tură, pentru observarea naturii?!

*Îndemn de final: pentru un viitor verde, investește în ecoturism!

Dacă ajungi în zonă și încă nu te-ai decis cu privire la locul în care să stai, îți punem noi la dispoziție o listă cu recomandări de pensiuni și case de oaspeți care fac parte din rețeaua ecoturistică locală. Dacă alegi să te bucuri de vacanța ta eco într-una din aceste unități, vei contribui direct la dezvoltarea sustenabilă a Țării Dornelor și a celor care, prin serviciile oferite vizitatorilor, înțeleg importanța conservării peisajului cultural și natural al zonei.

DISTRIBUIE

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.