Explorează lumea Tinovului Mic Șaru Dornei

Ca să faci acest lucru, nu e neapărat să ai lupa cu tine, e suficient să-ți dai timp și să-ți ațintești privirea către o altfel de lume. Una tăcută și ferită de vuietul orașului, aflată la aproximativ 1 kilometru de Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani din localitatea Neagra Șarului. Tinovul Mic Șaru Dornei îți oferă prilejul să te relaxezi activ în natură, să-ți clătești ochii cu verdele aprins al covorașelor de mușchi care învelesc pământul și să te lași ghidat de informațiile pe care le găsești la fața locului. 
Poteca tematică “Lumea Tinovului sub lupă”

Unde se află?

Cât de mic?

1

hectare

Mult mai mic decât fratele cel mare de la Poiana Stampei, dar suficient de mare cât să-ți ofere o experiență aparte.

Scurt istoric

Tinovul Mic de la Șaru Dornei a fost declarat rezervație în anul 1973, iar din anul 2007 a fost recunoscut ca arie protejată de interes comunitar, sit Natura 2000. Acest lucru se datorează habitatelor de interes comunitar pe care le conține: turbăria împădurită și turbăria activă.

Știați că

Printre mușuroaiele de mușchi ce domină vegetația Tinovului Șaru Dornei, întâlnim curechiul de munte, plantă relict glaciar, iubitoare de apă și protejată ca specie de interes comunitar. Bumbucărița, plantă perenă, care înflorește în aprilie-iunie și care și-a dobândit numele după smocul alb, cu aspect pufos care acoperă fructul, este și ea prezentă în peisaj. În mai-iunie, înfloresc și afinul, merișorul și răchițelele.

Printre feluritele plante ce se găsesc în tinov se dezvoltă în cadrul ecosistemului o sumedenie de animale, de la cele microscopice, până la mamifere. Nici nu bănuim câtă viață se derulează în astfel de locuri. Viermi, păianjeni, furnici, gândaci, caută mereu hrană și adăpost. așa mărunte și neînsemnate cum ar putea să ne pară, viețile acestea au roluri bine definite în marele complex care este natura.

Mai întâlnim și greieri, lăcuste, viespi și bondari, libelule și fluturi care populează locurile însorite. O sumedie de specii de păsări: sturzii cântători (Turdus philomelos), cinteza (Fringilla coelebs), presuri (Emberiza citrinella) – pasăre de talie mică.

Descoperă ariile protejate din Țara Dornelor

Material realizat în cadrul proiectului Ecoturism în ariile naturale protejate din Țara Dornelor, implementat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor prin programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate, finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat.
Acest material exprimă exclusiv opinia autorului. Fundația pentru Parteneriat și MOL România nu pot fi făcute în niciun fel răspunzătoare de felul în care s-au folosit informațiile cuprinse în materialul prezentat.
Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Editor: Monica David, specialist PR al Asociației de Ecoturism Țara Dornelor
Design: Andrada Tempe, Specialist marketing online
Foto credit: Călin Gabor; Centru de PublicitateTuristică by viewer.ro