Descoperă un paradis natural: Parcul Național Călimani!

Parcul Naţional Călimani este o arie naturală protejată ce are ca scop conservarea ecosistemelor și habitatelor valoroase, cum sunt pădurile de molid cu zâmbru, tufărișurile de jneapăn cu smârdar, pajiștile cu bujori de munte (Rhododendron), gențiene, toporași, sclipeți. Zâmbrul (Pinus Cembra) mai poate fi găsit în România doar în câteva zone izolate din Carpații Orientali și Meridionali. Dacă ești un vizitator responsabil față de natură, Parcul Național Călimani este și un loc minunat pentru recreere activă. Ai să vezi de ce spunem asta, pentru că-ți vom prezenta principalele atracții și curiozități legate de acest paradis natural al Țării Dornelor, unic în lume!  

Unde se află?

Cu o suprafață de peste 24.000 de hectare, Parcul Național Călimani cuprinde cel mai extins masiv vulcanic din întregul lanț al Carpaților, ce se întinde pe raza a patru județe din România: Mureș, Bistrița-Năsăud, Harghita și Suceava. Zona cuprinsă în Țara Dornelor se evidențiază prin prezența uriașei caldere vulcanice, cu un diametru de aproximativ 10 km, fiind cea mai mare din Europa. Ca idee, caldera s-a format în urma unui proces de prăbuşire, urmat de dislocarea unui volum important de magmă fluidă.

Ascensiunea în Munții Călimani de pe teritoriul județului Suceava, se poate face din localitatea Gura Haitii și Poiana Negrii (spre rezervația 12 Apostoli). Accesul în zonă se poate face pe drumul comunal 147F, care face legătura cu drumul județean DN 17.

Ce să vizitezi – top trei cele mai cunoscute atracții din Călimani

1

Dacă vrei să afli mai multe despre Parcul Național Călimani, prima oprire trebuie să o faci la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani! E nu doar unul dintre cele mai moderne din țară, ci și cât se poate de interactiv, incitant. Panourile de informare, hărțile și machetele 3D îți stimulează apetitul pentru cunoaștere și îți dezvăluie informații prețioase privind apariția și originea munților Călimani, speciile de floră și faună specifice, sursa apelor minerale produse în Țara Dornelor, legătura dintre comunitate și munte, dar și alte curiozități pentru care merită să mergi la fața locului și să te lași ghidat în poveste de rangerii parcului. Un tur ghidat al Centrului de vizitare, poți programa aici.  

2

Poteca tematică 12 Apostoli, o lecție despre natură și oameni, pentru copii și adulți de toate vârstele, povestită prin panouri interactive de informare și ghidare către Tărâmul Uriașilor. Toate astea, în vreo 6 ore de drumeție, de ascultat sunetul naturii, de ospătat cu afine și merișoare, de cățărat pe stânci, de odihnit și de privit lumea din depărtare! Iar dacă vrei să mergi însoțit de un ghid specializat pe interpretarea naturii, dă-ne de veste, îi știm pe cei mai buni! 

3

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din ultimii ani, în Țara Dornelor, a devenit fosta carieră de sulf din Călimani. Pe traseul tematic de aici afli lucruri interesante despre trecutul zonei, când comuniștii au construit un adevărat oraș în inima munților Călimani, dotat, se spune, inclusiv cu sală de cinema! Scopul acestei așezări a fost de a extrage sulf, iar dincolo de ruinele care au mai rămas, vei găsi rana deschisă a muntelui, care își caută și azi calea pentru a renaște. O filă de istorie pe care ar fi bine să nu o repetăm, dar mai întâi să o cunoaștem!

Ce nu ai voie?

Nu sunt permise activităţi de turism în zonele cu protecţie strictă, respectiv Rezervaţia „Jnepeniş cu Pinus cembra”. Accesul în Rezervaţia Ştiinţifică Jnepeniş cu Pinus cembra este permis doar în baza autorizaţiei eliberate de către Administraţia Parcului Naţional Călimani. 

Accesul va fi aprobat numai pentru cercetători, biologi sau alţi specialişti, în domenii legate de conservare/mediu, studenţi de la secţii cu specializările respective, grupuri care desfășoară excursii de studii, practică în aceste domenii. Grupurile vor fi de maximum 8 persoane şi însoţite de un reprezentant al Administraţiei Parcului Național Călimani.

Știați că

  • Masivul Călimani este cel mai tânăr și mai înalt munte vulcanic din țară, care găzduiește ecosistemul bogat al Parcului Național Călimani, cu peste 800 de specii de plante, peste 100 de specii de păsări și o mulțime de viețuitoare vertebrate și nevertebrate. Cel mai înalt vârf, Pietrosu Călimani, atinge 2100m.
  • Cea mai mare calderă vulcanică din Europa, cu un diametru de circa 10 kilometri, o găsești în Parcul Național Călimani? Și doar aici poți vedea o secțiune transversală printr-un con vulcanic.
  • Rezervația geologică 12 Apostoli găzduiește templul uriașilor, format din figuri emblematice sculptate de vreme, precum Moșul, Mareșalul, Gușterul, Nefertiti. „Moşul” reprezintă stânca cea mai spectaculoasă din ansamblul de la 12 Apostoli, prezentând trei fațete distincte, orientate spre cele trei cărări ce se îndreaptă spre el: către Gura Haitii – o faţă lată, brahicefală; spre nord – un cap mai mic, cu o frunte mai îngustă şi o barbă alungită, spre sud – o faţă mai înaltă şi îngustă, de tip dolicocefal, având parcă şi un coif pe creștet.
  • Locul este strâns legat de legende haiducești care amintesc de faimosul haiduc Pintea, care și-ar fi ascuns comorile aici, în Călimani.
  • “Nedeea din Călimani” este o sărbătoare creștină, cu rădăcini în ritualuri mistice din străvechiul cult dacic al soarelui, bradului și focului.  Locul de desfăşurare al nedeii se află nu departe de Rezervaţia Naturală „12 Apostoli”, în jurul bornei de hotar care despărţea Moldova de Bucovina şi Transilvania. Ea unea, în fiecare an, pe parcursul câtorva zile, românii din zonele limitrofe celor trei provincii româneşti: Bucovina, Moldova şi Transilvania. În zilele premergătoare nedeii, versanţii munţilor din jur îmbrăcau o atmosferă de mare sărbătoare. Feeria peisajului de noapte, al nedeii, de altădată, a rămas de neuitat în memoria multor generaţii. În aceste condiţii se regăseau şi se închegau prietenii, oficiindu-se şi numeroase căsătorii, mai ales în prima parte a sărbătorii. În timpul horelor, în care se prindeau zeci şi sute de români, adeseori toată suflarea prezentă, se auzeau cântece şi strigături cu o vădită încărcătură de chemare la luptă pentru unitate naţional-statală. Ultima fază a nedeii era dedicată, în exclusivitate, unui intens schimb de produse. Ultima nedee din Munţii Călimani ar fi avut loc în anul 1914.
  • Parcul Național Călimani este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Romsilva.

Ești gata de drumeție?

Dacă vrei ca experiența în Parcul Național Călimani să fie marcată doar de momente plăcute, iată recomandările noastre, înainte să pornești la drum:

    • asigură-te că ai echipament adecvat: bocanci, haină de ploaie, haine uscate de schimb, rucsac, lanternă; cort, sac de dormit, în funcţie de lungimea traseului şi de timpul pe care dorești să îl petreci pe munte;
    • trusă de prim ajutor;
    • harta destinației, busolă;
    • alimente neperisabile, energizante naturale: fructe dulci, uscate, nuci, alune, etc;
    • apă (traseele de creastă sunt, în general, sărace în surse de apă);
    • un ghid local alături.

Descoperă ariile protejate din Țara Dornelor

Material realizat în cadrul proiectului Ecoturism în ariile naturale protejate din Țara Dornelor, implementat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor prin programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate, finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat.
Acest material exprimă exclusiv opinia autorului. Fundația pentru Parteneriat și MOL România nu pot fi făcute în niciun fel răspunzătoare de felul în care s-au folosit informațiile cuprinse în materialul prezentat.
Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Editor: Monica David, specialist PR al Asociației de Ecoturism Țara Dornelor
Design: Andrada Tempe, Specialist marketing online
Foto credit: Călin Gabor