Cele 12 evenimente ale lunii decembrie, în Țara Dornelor!

I-adevărat că iarna cea mai frumoasă, oriunde pe lumea asta, e cea acoperită de un strat generos de zăpadă. Iar aici, în Țara Dornelor, natura este darnică, mai mereu, cu mantia albă ce îmbracă în haine de sărbătoare întregul ținut, spre bucuria celor mici și celor mari. Și, credeți-ne, în Țara Dornelor, copiii încă se mai bucură de-o bulgăreală zdravănă, de-un săniuș pe dealul din spatele casei, în vreme ce temperaturile scăzute le biciuiesc obrajii roșii ca focul. Asta, mai ales, dacă sunt la bunici, locul unde bucuriile copilăriei se manifestă liber, fără prejudecăți. Și dacă duceți dorul iernilor petrecute la gura sobei, la un ceai din fructe culese vara din pădure, sau la o cană cu vin fiert, n-aveți decât să luați calea uneia dintre cele 9 comune care alcătuiesc universul rural al Țării Dornelor. Cel  care păstrează de veacuri portul, colinda, obiceiul și sufletul locului. Iar iarna asta ai parte de evenimente unul-și-unul care te așteaptă să te învăluie cu bucurie autentică, de iarnă!

  1. Prima oprire o facem în comuna Șaru Dornei acolo unde, pe data de 6 decembrie 2019, se dă startul Festivalului de colinde, un eveniment local ce te introduce în atmosfera plăcută a sărbătorilor de iarnă. Expoziții de ornamente de Crăciun, grupuri de colindători din Țara Dornelor, și nu numai, te vor întâmpina într-un cadru de poveste amenajat la Căminul Cultural Neagra Șarului.
  2. Comuna Coșna organizează pe data de 8 decembrie o manifestare culturală specifică sezonului de iarnă, de la care nu vor lipsi colindele, parada măștilor și a costumelor tradiționale. Festivalul Național de Colinde este, așadar, o opțiune pentru a regăsi obiceiurile de iarnă la ele acasă.
  3. Datini și obiceiuri de iarnă se pun din nou în scenă pe data de 19 decembrie la Șaru Dornei, pentru că localnicii de aici au deprins de la părinții și bunicii lor obiceiul, ca la sărbătorile importante de peste an, să se bucure împreună de frumusețea momentului, împărtășindu-l oricui binevoiește să le treacă pragul. 
  4. Vatra Dornei nu se dezminte nici în acest an! Casa de Cultură Platon Pardău, gazda multor evenimente cultural-artistice de peste an, organizează și anul acesta mult așteptatul Spectacol de Crăciun, pe data de 21 decembrie. Un eveniment foarte îndrăgit de localnici, care își fac din timp rezervare pentru ca, nu cumva, să rateze reprezentațiile de mare ținută oferite cu această ocazie de „Corala ARMONIA”. 
  5. Altfel răsună colindul în acustica unui lăcaș de cult, cum este cel din biserica aflată în comuna Dorna Candrenilor. Aici, pe data de 24 decembrie, putem lua parte un Concert de colinde și cântări bisericești închinat Nașterii Mântuitorului la care iau parte coruri bisericești formate din elevi, maici și preoți din Țara Dornelor, și numai.
  6. De un Spectacol de datini și obiceiuri de Crăciun avem parte și la Căminul Cultural din Coșna, pe data de 24 decembrie, locul unde vin să încânte comunitatea cete de colindători și benzi de mascați din Țara Dornelor și din întreaga Bucovină.
  7. Festivalul colindelor „Sfântă-i seara de Crăciun” se organizează, ca în fiecare an, în sala de concerte a Casei de Cultură din comuna Poiana Stampei. Este un bun prilej ca pe data de 25 decembrie să vă dați răgazul momentelor de bucurie oferite de ansambluri de colindători și interpreți de muzică populară din Țara Dornelor și din țară.
  8. Și în sala primitoare a căminului Cultural „Savin Alexievici” din comuna Dorna Arini se organizează pe data de 27 decembrie  Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă. Un foarte bun prilej pentru locuitorii comunei, și nu doar ei, să se adune laolaltă pentru a povesti și pentru a se bucura de spectacolul oferit de colindătorii și urătorii de bine.
  9. Și, vorba aia, câte bordeie, atâtea obiceiuri. De ce n-am avea și la Panaci, pe 27 decembrie, Festivalul „Colinde, datini și obiceiuri de iarnă,”?! Pentru că așa-i frumos, fiecare comună să-și cinstească sătenii și să-i adune la un loc în toate momentele importante, pentru a păstra vie acea unitate a locului! Așadar, încă o comună frumoasă din Țara Dornelor face cinste tradiției și obiceiului strămoșesc, în prag de sărbătoare. 
  10. Vestita comună-muzeu, Ciocănești, nu putea fi mai prejos, așa că a pregătit pentru oaspeții săi și pentru localnici Festivalul „Datini și Obiceiuri din Străbuni,”, cu tot ce trebuie: scenete, urături și concerte susținute de soliști de muzică populară, de la care, ar fi bine, să nu lipsiți!
  11. Și-apoi, pe data de 29 decembrie, să nu ratați Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de iarnă „Porniți plugul, Feți frumoși”, pentru că este unic în peisajul bucovinean! Acest festival are loc în fiecare an la Vatra Dornei, unde centrul orașului este animat de cele mai spectaculoase grupuri de colindători din mai multe județe ale țării, care pun în scenă, într-o paradă a diversității, cele mai frumoase și reprezentative obiceiuri și datini populare de iarnă din zonele pe care le reprezintă.
  12. Pe 31 decembrie, la miezul nopții, încheiem anul cum se cuvine, cu concerte, artificii și șampanie, în compania celor dragi nouă, la revelionul în aer liber organizat în fiecare an la Vatra Dornei.

Și-am încălecat pe-o șa, și v-am spus povestea-așa!  

Decembrie minunat, tuturor!

Notă: Calendarul evenimentelor din Țara Dornelor pentru anul 2019 a fost realizat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) în cadrul proiectelor de consolidare și dezvoltare a destinației de ecoturism sprijinite financiar de Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat

Furnizarea datelor de desfășurare a evenimentelor s-a făcut de către reprezentanții celor 10 unități administrativ-teritoriale de pe cuprinsul Țării Dornelor, membre ale Parteneriatului Local pentru ecoturism.

Acest demers va continua și în anul 2020. Mulțumim tuturor celor implicați în dezvoltarea ecoturismului în Țara Dornelor!

___

Informațiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.