Te invităm să descoperi Cheile Zugrenilor, o zonă declarată rezervație naturală, alături de Pietrosul Broștenilor. Cel mai adesea, călătorii din Țara Dornelor se aventurează cu barca pe râul Bistrița, pe unul dintre cele mai spectaculoase trasee de easy-rafting, care ajunge până la Cheile Zugrenilor. Odată ajuns aici, ai prilejul să străbați chei întortocheate de ape și să afli curiozități mai puțin știute despre această arie naturală protejată.
Cum ajungi aici?
Mergând pe DN17B, între localitățile Călinești și Chiril, e locul unde putem observa cum râul Bistrița și-a săpat cu greu un drum între masivul Giumalău-Rarău și Pietrosul Bistriței, formând un impresionant sector de chei.
Rezervație naturală și Sit Natura 2000
Datorită habitatelor și a unor specii de aici, Cheile Zugrenilor, pe lângă faptul că sunt rezervație naturală la nivelul României, au fost incluse și în rețeaua europeană numită Natura 2000, care reunește zone naturale considerate esențiale.
De ce este o arie protejată aici?
Aparte de habitatele și speciile deosebite, Cheile Zugrenilor se disting față de restul văii Bistriței prin peisajul pitoresc. Aici valea este strânsă de pereți înalți de 200-300m, cu stânci sălbatice cu forme bizare, purtând nume deosebite: Piatra lui Osman, Stânca Coifului, Râpa Scara, Grindul Pușcatei, Colțul Acrii. Cursul apei are nenumărate vârtejuri, repezișuri și ochiuri adânci de apă.
tipuri de habitate speciale
specii de floră și faună
km sector de chei spectaculoase
plantă endemică: Andryala laevitomentosa
Cheile Zugrenilor reprezintă singurul loc din Țara Dornelor unde, în sezonul de iarnă, se poate face escaladă pe gheață. Unde?
La Cascada Moara Dracului, de 25 m înălţime, care iarna îngheaţă complet, oferind „locul de joacă” perfect pentru pasionaţii de sporturi extreme! Aceasta se află în Cheile Zugrenilor, la circa 18 km în aval de Vatra Dornei. Desigur, doar cei echipați corespunzător, și cu experiență, pot escalada spectaculosul perete de gheață.
Dacă vrei să vizitezi această arie naturală protejată, te rugăm să respecți câteva reguli. Ele sunt necesare pentru a conserva acest colțișor de natură pentru viitor și pentru a asigura o experiență plăcută și pentru ceilalți vizitatori.
Te rugăm să:
- nu aprinzi focul și să nu campezi în zone neamenajate pentru așa ceva;
- să ții animalele de companie în lesă;
- să nu folosești motociclete / ATV/ și alte vehicule zgomotoase;
- să nu culegi floricele sau să colecționezi gâze și alte specii de floră și faună;
- să nu arunci gunoaie.
Excursie plăcută!
Descoperă ariile protejate din Țara Dornelor
Material realizat în cadrul proiectului Ecoturism în ariile naturale protejate din Țara Dornelor, implementat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor prin programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate, finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat.
Acest material exprimă exclusiv opinia autorului. Fundația pentru Parteneriat și MOL România nu pot fi făcute în niciun fel răspunzătoare de felul în care s-au folosit informațiile cuprinse în materialul prezentat.
Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Text și ilustrații: Pământul Viu Design
Corectură: biolog Cristina Bucșă / biolog Negrea Bogdan-Mihai
Editor: Monica David, specialist PR al Asociației de Ecoturism Țara Dornelor
Design: Andrada Tempe, Specialist marketing online