7 trasee care-ți îndeplinesc 7 dorințe diferite în Țara Dornelor!
Ce trebuie să faci? Pui într-un rucsac strictul necesar și pornești în aventură! Și nu uita, dorințele se împlinesc atunci când treci la acțiune!
Dai din pedale pe cărări de munte, acompaniat de adierea vântului care dezbracă suav copacii arămii, de susurul izvoarelor cristaline și de trilul păsărilor, te oprești doar unde-ți poftește inima pentru a te odihni și relaxa în inima naturii. Iată 7 variante de trasee care îți pot satisface oricând nevoia de mișcare, de relaxare activă și de adrenalină. Alegi traseul care se potrivește condiției tale fizice și dorinței de a explora zona pe două roți.
Dorința numărul 1: să petrec timp de calitate cu familia, într-un mediu curat și sănătos!
Pentru a îndeplini această dorință, vă recomandăm un traseu ușor care se găsește pe Valea Bistriței, pe ruta: Vatra Dornei – Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului – Satul Rusca – Cheile Zugrenilor, pe un drum pietruit, pe o lungime de 19 kilometri, cu un timp de parcurgere aproximat la o oră și jumătate, diferență de altitudine de aproximativ 100 de m.
Dorința numărul 2: să nu las ziua asta frumoasă să treacă pe lângă mine, să iau contact cu locuri noi!
Din aceeași categorie, a traseelor ușoare, accesibile și familiilor cu copii, face parte și circuitul Depresiunea Șarului, pe ruta Neagra Șarului – Sărișor – Șarul Dornei – Panaci – Neagra Șarului. De data aceasta vorbim despre o suprafață cu drum asfaltat a cărui lungime este tot de 19 kilometri care se pot parcurge în aproximativ o oră și jumătate, cu o diferență de altitudine de aproximativ 200 de m.
Dorința numărul 3: să mă las purtat de adrenalină, pe două roți!
Ajungem treptat și în liga celor care doresc să își testeze limitele accesând trasee cu dificultate medie spre ridicată și ne referim aici la circuitul din Panaci care se desfășoară pe o suprafață cu drum forestier și/sau pietruit, pe ruta Panaci – Mănăstirea Piatra Tăieturii – Pasul Păltiniş – Satul Păltiniş, cu o lungime de 22 de kilometri, care se poate parcurge în aproximativ două ore și jumătate, trei, cu o diferență de altitudine de aproximativ 590 de m.
Dorința numărul 4: să nu mă uit la ceas, să las timpul să curgă domol, să observ oameni și locuri, în soarele blând al toamnei!
Traversarea munților Bistriței, un alt traseu pe care îl recomandăm pasionaților de mountain-bike, pe ruta Dorna Arini – Pârâul Arinu – Culmea Munţilor Bistriţei – Mănăstirea Piatra Tăieturii – Panaci, pe o lungime de 23 de kilometri pe care-i poți parcurge în două-trei ore, pe un drum forestier și/sau pietruit.
Dorința numărul 5: niciodată să nu spun niciodată și să-mi dau prilejul de a mă descoperi, în locuri care-mi pun sângele în mișcare și-mi activează dorința de reușită!
Circuitul Giumalău îți testează limitele, oferindu-ți drept recompensă locuri de popas, la Cabana Giumalău și la Cabana Gigi Ursu – unde poți savura în tihnă un balmoș gustos, iar punctul de belvedere amenajat la nodul turistic din Piciorul Ciungi, la 30 de minute de cabana Giumalău, îți dă posibilitatea unei gustări în natură, de la fereastra căruia perspectiva asupra Țării Dornelor este un adevărat spectacol de forme și nuanțe. Traseul de cicloturism se desfășoară pe ruta Vatra Dornei – Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului – Rusca – Pârâul Rusca – Cabana Giumalău – Cabana Gigi Ursu – Poiana Obcinii – Pârâul Chilia – Vatra Dornei, pe o lungime de 37 kilometri pe care îi poți parcurge cam în patru-cinci ore. Diferența de altitudine este de aproximativ 820 m, alternează suprafețele de drum forestier cu cele de drum pietruit. Și da, putem spune că este un traseu dificil, dar nu imposibil de parcurs, deci dacă ai chef de provocări, faci alegerea potrivită!
Dorința numărul 6: Să mă contopesc cu natura, cea care îmi dă energia necesară să fiu mereu în formă!
Traversarea munților Călimani poate fi un adevărat spectacol al naturii la care să fii martor pe ruta dedicată mersului cu bicicleta: Satul Păltiniş – Munţii Călimani – Neagra Şarului, pe o lungime de 21 km, ce poate fi parcursă între două și trei ore, cu o diferență de altitudine de aproximativ 500 de metri, pe un drum pietruit. Poieni, pășuni și zone împădurite sunt gata oricând de întâlnirea cu pasionații de drumeție pe două roți care iubesc natura și care înțeleg necesitatea conservării biodiversității, mai ales în cadrul unei arii naturale protejate, cum este Parcul Național Călimani. Gradul de dificultate al acestui traseu este mediu spre greu.
Dorința numărul 7: Să mă încarc spiritual cu trăiri care-mi amintesc de vacanțele la bunici, de bucuria lucrurilor simple și de gustul mâncărurilor de altădată.
Și-ajungem, încetișor, și la traseul numărul 7, din Ciocănești, o comună veselă și încondeiată la propriu, gata să vă cucerească prin aspectul exterior al caselor pictate, prin frumusețea locurilor și obiceiurilor care se desfășoară aici, fără oboseală. Ruta propusă pentru mersul cu bicicleta este Ciocăneşti – Schitul Sf. Cruce – Coşna, pe o distanță de 24 km care poate fi parcursă între două și trei ore, cu o diferență de altitudine de aproximativ 600 de m, pe o suprafață cu drum pietruit. Gradul de dificultate al acestui traseu este mediu spre greu.
Mai multe detalii despre cele 7 trasee de cicloturism, cu hărțile aferente, găsiți aici.
Și pentru ca totul să fie mai ușor, centrul de închirieri biciclete Bukovina Vintage Bikes din Strada Dornelor nr. 6, Vatra Dornei, vă stă la dispoziție de luni până duminică, între orele 8.00-17.00, cu toate echipamentele necesare unei experiențe memorabile pe două roți. Detalii la telefon: 0742 258 454
Iar dacă vrei ca experiența ta în Țara Dornelor să fie completă, îți recomandăm și cazare în unități care fac parte din rețeaua ecoturistică locală, alături de meșteri și producători locali care-ți pot oferi mici suveniruri care să-ți amintească de vizita pe aceste meleaguri.
Bucură-te de toamnă în Țara Dornelor!