Cu și despre rățuștele Dornei
Pentru că ne aflăm într-o destinație de ecoturism care are ca obiectiv major dezvoltarea durabilă, și, implicit, protejarea biodiversității, ne-am gândit că ar fi util să aflați părerea specialiștilor de la Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică Vatra Dornei cu privire la hrana care este potrivită rațelor, tot mai des întâlnite de localnici și de vizitatori pe cursul domol al râului Dorna, cel care străbate faimosul orașul stațiune, Vatra Dornei. Așadar, în pregătirea sezonului de iarnă, facem loc și unei scurte lecții despre cum putem contribui la dieta adecvată a acestor frumoase păsări sălbatice.
Despre raţele de pe râul Dorna s-a mai scris şi, probabil, se va mai scrie. De câţiva ani, răţuştele care iernează în zona podului pietonal din Vatra Dornei au devenit o a treia emblemă vie a oraşului, alături de veveriţele prietenoase şi grupurile de piţigoi sociabili din parc. Grupurile numeroase de raţe şi răţoi se înşiră zilnic pe gheaţa ce acoperă râul, în jurul ochiurilor de apă, într-o frenezie măcănitoare, iar oamenii bine intenţionaţi le aruncă hrană. Scena se repetă aproape zi de zi, mai ales pe parcursul iernii, implicând de fiecare dată un număr mai mic sau mai mare de păsări (uneori şi până la 90-100) şi de oameni.
Dar nu uităm, oare, ceva important?
Știați că…
- Rațele sălbatice caută ochiurile de apă neînghețată, nu atât pentru hrana suplimentară aruncată de om, cât pentru posibilitatea de a se îmbăia și a-şi căuta hrana pe fundul apei. Rățuștele din zona podului pietonal din Vatra Dornei pot fi văzute adesea întinzând gâtul și scufundând în apă toată partea din față a corpului, pentru a filtra cu ciocul lor special adaptat micile viețuitoare de pe fundul apei. Pentru această activitate, preferă ochiurile cu apă mai puțin adâncă, uneori situate mai spre mal.
- Hrana suplimentară oferită de om le este, totuşi, foarte utilă în perioadele în care ochiurile de apă se micşorează sub acţiunea temperaturilor scăzute, zecile de raţe nemaiputând să obţină suficientă hrană de pe o suprafaţă prea mică de apă expusă. Calitatea hranei oferite contează, însă, la fel de mult pentru supravieţuirea şi bunăstarea păsărilor.
- Puţină lume ştie că raţa mare (Anas platyrhynchos), specia de raţă sălbatică dominantă în aceste grupuri ce iernează pe valea Dornei, poate deveni obeză sau se poate alege cu neplăcute probleme digestive dacă este hrănită cu cantităţi mari de pâine. De asemenea, păsările hrănite exclusiv cu pâine pot deveni mai vulnerabile în faţa temperaturilor foarte scăzute decât suratele lor cu o dietă ceva mai sănătoasă. Conform experţilor care se ocupă cu studiul păsărilor sălbatice, raţele şi alte specii de păsări acvatice care iernează în localităţi, pe râuri şi lacuri, nu ar trebui hrănite niciodată cu pâine!
Recomandări…
Pentru că știm că ne pasă și vrem să le facem un bine, recomandările unei alimentații sănătoase sunt următoarele:
- boabele de porumb și grâu
- frunzele de varză sau de salată mărunțite
- merele tăiate
- boabele de struguri tăiate (pentru a putea fi înghițite de păsări).
Prietenii apelor din Țara Dornelor
Râul Dorna este, încă, un râu plin de viaţă. Pe lângă raţa sălbatică, aici se hrăneşte şi mierla de pârâu (Cinclus cinclus), o mică pasăre curajoasă ce poate fi observată la limita gheţii, apărând şi dispărând mereu în valuri după mici vieţuitoare acvatice.
Apele Dornei sunt populate cu peşti de talie mică: boiştean şi zglăvoc, la fel cu mai toate pâraiele curate mai late de jumătate de metru… Alături de peşti, o mulţime de lătăuşi (mici crustacee de apă dulce), melci acvatici, insecte acvatice şi larve acvatice ale unor insecte terestre. Pietrele mai mari, acoperite cu un strat subţire de alge verzi şi brune, sunt populate de armate întregi de organisme mici care folosesc algele drept hrană. Iarna, viaţa râului nu se opreşte şi nu îngheaţă. Sub stratul de gheaţă mai gros sau mai subţire, apa curge în continuare, temperaturile scad mult mai puţin decât în aer, iar unele vieţuitoare se retrag doar din calea stratului mai rece de la suprafaţă, apropiindu-se sau cufundându-se în mâl şi ascunzându-se pe sub pietre.
Info utile legate de programul de vizitare și datele de contact ale muzeului de Științele Naturii și Cinegetică Vatra Dornei, precum și a celorlalte muzee aflate în destinația de ecoturism Țara Dornelor, aflați aici.
© Material preluat de pe pagina de facebook: Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică Vatra Dornei, pe care v-o recomandăm cu drag! Să fie cum e mai bine, cu like&share!