Ecoturismul, soluția unui ONG local pentru dezvoltarea sănătoasă a comunității din Țara Dornelor!

Articolul de față vi se adresează vouă, tuturor, celor născuți și crescuți pe aceste meleaguri. Fii și fiice de oameni gospodari din Vatra Dornei și din împrejurimi. Iar îndemnul este să arătăm, împreună, că ne pasă de valorile pe care le avem! De la Dorna Candrenilor, Coșna, Poiana Stampei, Argestru, Iacobeni, Ciocănești, Cîrlibaba, Dorna Arini, Panaci și până-n Șaru Dornei! La oraș, în inima stațiunii, sau la sat, la poalele munților Călimani, Suhard, Giumalău, sau Bistriței. Pentru că asta-i pe hartă Țara Dornelor și așa vrem s-o cunoască toată lumea, de la vlădică până la opincă!

Noi suntem Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD), un ONG tânăr și entuziast care promovează Țara Dornelor prin ecoturism. Ne dorim ca împreună cu voi să transformăm zona în destinație ecoturistică de interes național și internațional. Pentru acest lucru, este esențial să ne promovăm, unitar și coerent, serviciile și produsele locale sub brandul comun „Țara Dornelor”. Peste tot în lume există astfel de practici, de colaborare și asociere, care aduc un câștig real pentru comunitate – de la gospodarul de rând care realizează, la scară mică, produse autentice, până la antreprenorii locali care pot acoperi, în oferta lor, o gamă variată de produse și servicii locale, tot mai căutate și apreciate de cei care ajung în zonă. În esență, ecoturismul asta face: contribuie la păstrarea autenticității locale și la valorificarea responsabilă și eficientă a resurselor naturale, umane și culturale. 

Încă din anul 2010, datorită proiectelor implementate, în cadrul programelor finanțate de Romanian-American Foundation, Fundația pentru Parteneriat și MOL România, am reușit implicarea în strategia de dezvoltare și promovare a Țării Dornelor a multor entități publice și private, cu rol determinant în evoluția comunitară. Un astfel de exemplu este dat de numărul mare de susținători ai “Pactului pentru Țara Dornelor”, un demers inițiat de AETD în faza premergătoare certificării oficiale a Țării Dornelor ca destinație de ecoturism.

Unde și cum promovăm Țara Dornelor ca destinație ecoturistică pentru vacanță?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Numai anul acesta, am promovat zona prin participarea la 6 evenimente importante, precum: Destination Londra 2018, ITB Berlin, TTR București, TLH Chișinău, Salonul Bicicletei București, Bookfest București și ne pregătim pentru încă două, în luna noiembrie. La aceste târguri am distribuit peste 2000 de materiale de promovare a destinației, redactate în limbile română, engleză și germană, iar efectele se văd deja, prin ofertele de vacanță în Țara Dornelor accesate de turiști români și străini. Am distribuit aceste materiale și la unități de cazare din Vatra Dornei și comunele învecinate, înțelegând, astfel, să ajutăm gazdele cu oferte care completează, cu activități captivante și relaxante de petrecere a timpului liber, programul turiștilor cazați în zona noastră.

Ofertele de vacanță activă, concepute în colaborare cu Salvamont Vatra Dornei și Administrația Parcului Național Călimani, sunt menite să le ofere turiștilor experiențe inedite și alternative de calitate pentru petrecerea timpului liber în Țara Dornelor, pentru o perioadă cât mai lungă de timp. Ne referim la pachete de servicii ecoturistice care includ suport specializat din partea unui ghid, fie pentru o drumeție de o zi pe bicicletă, pe unul dintre cele 7 trasee din Țara Dornelor, fie pentru o vizită în Parcul Național Călimani, la Centrul său de Vizitare din Șaru Dornei, unde sunt prezentate elemente remarcabile din lumea sălbatică a ariei protejate. Ofertele includ și easy-rafting pe râul Bistrița, escaladă pe munte, schi de tură în Parcul Național Călimani sau în masivul Suhard, vizită de trei zile în vestita comună-muzeu, Ciocănești, sau, inedit, o zi de toamnă la bocănitul cerbilor, un ritual spectaculos din perioada lor de împerechere, sau, poate, o zi de primăvară pentru rotitul cocoșilor de munte.

Atracțiile ecoturistice din Țara Dornelor pot fi urmărite de publicul larg pe două panouri de promovare amplasate în zone intens circulate din stațiunea Vatra Dornei, clădirea Casei de Cultură Platon Pardău cu Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și spre baza de tratament Bradu-Călimani, vis-a-vis de Agenția Bucovina Travel. Acestea promovează, de fapt, frumusețile zonei: de la natură, animale, izvoarele cu ape minerale, până la oameni, meșteșuguri, obiceiuri și tradiții, gastronomie locală, muzee, sporturi de iarnă, trasee de cicloturism, trasee montane.

Ce înseamnă, în practica AETD, produse și servicii ecoturistice de calitate?

Înainte de toate, înseamnă oameni dedicați muncii lor, cu drag de autentic și de frumos.

AETD susține comunitatea de meșteșugari din Țara Dornelor.

În acest sens, am înființat, în cadrul Centrului de Vizitare al Parcului Național Călimani din comuna Șaru Dornei, un magazin de suveniruri cu produse de la meșteșugari din zonă și orice vizitator poate cumpăra astăzi un lucru autentic, muncit cu pricepere de un artizan local care nu a abandonat meșteșugul învățat de la bunicii sau străbunicii lui. În felul acesta se duce mai departe tradiția și faima că în zonă se promovează autenticul, nu comercialul sau kitsch-ul.

AETD promovează servicii de calitate în turism. Până în prezent, un număr de 20 de pensiuni formează, în Țara Dornelor, o rețea locală de unități de cazare ecoturistice, care încearcă să ofere vizitatorilor experiențe unice legate de specificul natural, cultural și tradițional al zonei. Acestei rețele i se pot alătura toți cei care întrunesc standardele ecoturistice, menționate pe acest website, aici: http://taradornelor.ro/aderare/

AETD crede în dezvoltarea sănătoasă a comunității din Țara Dornelor. În acest scop, acționează alături de partenerii săi pentru implementarea unor proiecte care să aducă bunăstare în rândul localnicilor și mulțumire în rândul vizitatorilor. Iată doar câteva dintre proiectele la care lucrăm în prezent, în colaborare cu Salvamont Vatra Dornei și Administrația Parcului Național Călimani:

Marcarea celor 7 trasee de cicloturism din Țara Dornelor. Lista completă a traseelor, aici: http://taradornelor.ro/cicloturism/ ).

Amenajare a 5 puncte de belvedere, cu panouri de informare și locuri de popas.

Monitorizare flux turiști Țara Dornelor prin intermediul aplicației de mobil Ask Eco – realizată pe parcursul întregului an 2018, în nouă puncte de monitorizare (Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, Centrul de Informare Turistică și Salvamont din Vatra Dornei, Agenția de turism Bucovina Travel, Ciocănești, Tinovul Mare din Poiana Stampei, Suhard, Zugreni, Giumalău, Cariera de sulf din Călimani). La finalul acestui proiect vom avea o statistică reală asupra vizitatorilor noștri: câți sunt, din ce județ sau din ce țară vin, câte zile se cazează în zonă, pentru ce servicii optează și cât de mulțumiți sunt de calitatea acestora, de ce activități și obiective turistice sunt atrași, etc..

Pentru luna octombrie, organizăm o vizită de informare pentru un grup de bloggeri români care scriu despre călătoriile lor. Dorim ca aceștia să împărtășească publicului, numeros și exigent de cititori, impresii despre călătoria lor în destinația ecoturistică Țara Dornelor.

În tot ce facem, plecăm de la premisa că Țara Dornelor poate și trebuie să vorbească lumii despre conservarea naturii, cu munți falnici, aer curat, liniște, izvoare reci și cristaline, viață sălbatică. Despre cultura populară, cu straie naționale, case pictate cu motive tradiționale, grai autentic, gastronomie locală, obiceiuri și meșteșuguri păstrate de generații. Și, nu în ultimul rând, despre trai simplu și tihnit în care ai timp să te bucuri de viață și de frumos. Vrem să transmitem tuturor că Țara Dornelor înseamnă acasă!

Informații de background: AETD face parte din rețeaua națională a destinațiilor ecoturistice, reunite sub egida Asociației de Ecoturism din România (AER). https://www.eco-romania.ro/

Ai idei, ai dorință de a crește o afacere în domeniul turismului și de a construi lucruri benefice pentru Țara Dornelor? Iubești natura și locurile din zonă și vrei să te implici mai mult în promovarea ecoturistică? Hai să ne cunoaștem și să facem împreună Țara Dornelor frumoasă! Ne găsești la telefon 0744 571 889, dar și aici, pe taradornelor.ro / Facebook: Tara Dornelor