Hai în Țara Dornelor, locul unde se produce cel mai bun șvaițer!

Mai  mult decât atât, află de unde poți cumpăra, în Țara Dornelor, produse montane certificate!

Știai, de pildă, că-n Țara Dornelor poți cumpăra primele produse montane atestate și certificate din Bucovina, și asta pentru că în zonă încă se practică un mod tradițional de creștere a animalelor și, inclusiv, de procesare a materiei prime? 

Ne mândrim și noi cu astfel de producători locali care au înțeles importanța conservării stilului tradițional de a produce hrană, atât pentru propria familie, cât și pentru localnici sau turiști care doresc, la rândul lor, să beneficieze de acea râvnită „mâncare cu gust”. Oaspeții sigur își doresc, ca odată ajunși în Țara Dornelor, să descopere cât mai mult din gastronomia zonei, iar localnicii, doritori să adopte un stil de viață sănătos, se vor uita în special la ce alimente pun zilnic pe masă. 

Așadar, inspirați de lucrurile bune care se întâmplă în Țara Dornelor, ne-am gândit să împărtășim cu voi o experiență cu gust. Localnic sau vizitator, dacă ești în căutarea autenticului, te poftim de îndată să poposești pe drumul laptelui pentru a afla tainele care-l transformă în produse proaspete, de o calitate cum nu găsești pe rafturile magazinelor obișnuite. 

Și vă supunem atenției primul producător local din Țara Dornelor și din județul Suceava care a obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „Produs montan”, pentru 5 produse. Comercializate sub denumirea de „Călimani”, șvaițerul, cașcavalul, cașcavalul afumat, brânza frământată și telemeaua sunt produsele care cuceresc cele mai exigente gusturi pentru că procesarea laptelui se face cu simț de răspundere pentru a obține cele mai bune produse a căror calitate face diferența. Putem afirma, fără să greșim, că produsele lactate „Călimani” fac parte din categoria slow food, unde accentul cade pe calitate, nu pe cantitate și pe procesul tradițional de prelucrare a laptelui, rezultând un produs local de excepție care folosește materie primă din ferma proprie.

Ce ne spune producătorul local despre secretul produselor „Călimani”?

“Laptele pe care noi îl procesăm provine numai de la vacile hrănite pe pășunile alpine, din zona munților Călimani. Gustul și savoarea brânzeturilor este dat de multitudinea de specii de plante, în marea lor majoritate plante medicinale, cu care sunt hrănite animalele. Produsele noastre sunt 100% naturale, în fluxul tehnologic nu folosim culturi lactice. Se folosește numai lapte de cea mai bună calitate și cheag.”, Adrian Crucianu – producător local din destinația de ecoturism Țara Dornelor.

De unde se pot cumpăra aceste produse?

Nimic mai simplu: De la magazinul DANY LILY situat în incinta pieței agroalimentare din Vatra Dornei, strada Republicii, sau direct de la producător, de la secția de procesare aflată în comuna Șaru Dornei, la o distanță aproximativă de 10 km de oraș sau, și mai simplu, la 17 minute de mers cu mașina.

Se pot face și comenzi la numărul de telefon 0744 750 143

Veștile bune continuă, tot în Țara Dornelor

De la Dănuț Ungureanu, consultat expert în cadrul Agenției Naționale a Zonei Montane, aflăm faptul că, „din luna septembrie a acestui an, mai există un producător local, tot în Bazinul Dornelor, care își poate eticheta trei produse cu mențiunea de calitate facultativă „Produs montan”. Este vorba despre Întreprinderea Individuală Țăranu Nicolae Cristian din comuna Șaru Dornei. Iar cele 3 produse sunt: Șvaițer, Brânza Maieris și Brânza Lucaciu. Deci, în județul Suceava, la această oră există doi producători cu opt produse montane.

Conform aceleași surse, aflăm și faptul că toate „Produsele montane” din România pot fi identificate în „Registrul Național al Produselor Montane”, accesând pagina online a Agenției Naționale a Zonei Montane

Dragi vizitatori și localnici din Țara Dornelor, dacă v-am stârnit interesul pentru a descoperi acest tip de produse gastronomice, care vă fac cunoștință cu tradiția și cultura locului, vă anunțăm că oferta zonei este variată, aici întâlnindu-se și mici producători locali care oferă preparate din păstrăv, zacuscă de ciuperci, dulcețuri și siropuri din fructe de pădure. Noi, cu siguranță, nu ne vom opri aici! Vom căuta să promovăm destinația de ecoturism Țara Dornelor și prin intermediul oamenilor care pun suflet, pricepere și răbdare în tot ce fac! 

Află aici și despre alți producători locali din Țara Dornelor!

Notă: în realizarea articolului s-au folosit informații de pe pagina de Facebook a trustului local @Orion Media Vatra Dornei

Foto realizate de Doru Tudorache în timpul vizitei de evaluare a destinației de ecoturism.

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.