Țara Dornelor a trecut testul solidarității în vreme de pandemie
Am decis să luăm o mică pauză de la activitățile devenite cotidiene pentru a reflecta puțin la toată această perioadă. Și ne-am dat seama că simțim acut nevoia de a transmite un mesaj de mulțumire către toți cei care ne-au fost alături, chiar și de la distanță!
Da, facem parte dintr-o comunitate mică, aflată în continuă dezvoltare, pentru care șocul social și economic generat de pandemia cu COVID-19 este la fel de puternic precum un tsunami. Da, facem parte din județul Suceava, aflat în epicentrul îmbolnăvirilor cu COVID-19. Da, și nouă ne-a fost teamă și ne-a fost greu să vedem cum afaceri locale pun lacătul pe ușă și nu știu încotro îi va duce ziua de mâine.
Și cu toate acestea, am simțit că suntem mai uniți ca oricând și i-am văzut pe OAMENII din spatele cortinei. Cei care au făcut mereu ca lucrurile să se miște, indiferent de situație. Ne referim aici la oamenii din Romanian American-Foundation și din Fundația Pentru Parteneriat, care, încă de la începutul crizei generată de pandemie, ne-au încurajat și ne-au susținut să continuăm munca, de acasă, la proiectul de dezvoltare economică locală prin ecoturism, în ciuda deznădejdii generale că turismul e compromis din toate punctele de vedere. Atât pe noi, în Țara Dornelor, cât și pe colegii noștri, din rețeaua națională de destinații ecoturistice, Descoperă Eco-Romania, acest lucru ne-a mobilizat și ne-a responsabilizat și mai mult. În tot acest interval de 6 săptămâni de muncă de acasă, colegii noștri Bogdan Papuc și Andrei Blumer, oamenii din spatele Asociației de Ecoturism din România, au reușit nu doar să ne țină focusați pe obiectivul de a reuși și de aici înainte, în noua paradigmă a lumii noastre, ci și de a ne apropia mai mult între noi! Manageri de destinație, specialiști în marketing și comunicare, antreprenori locali cu afaceri în ecoturism, autorități publice locale. Pe lângă lecția solidarității umane, așa am învățat și lecția solidarității profesionale, cea care scoate la lumină ce este mai bun din fiecare. Cea în care oameni precum Mihai Moiceanu, unul dintre cei mai buni fotografi de natură din România, și Andrada Tempelean, specialist în marketing online care trăiește și lucrează, fără regrete, la țară, s-au oferit să ne inițieze în fotografia digitală și în marketingul online. Instrumente de lucru mai vitale ca oricând pentru segmentul de promovare turistică al oricărei destinații, care va intra și el într-o nouă eră.
Și nu sunt singurii care ne-au făcut viața mai ușoară în această perioadă, aflată abia la început. Mai sunt și partenerii noștri de la Bucowina Plus și Fundația Noi Orizonturi, printre primii care ne-au întrebat de sănătate, conștientizând dimensiunea dezastrului pentru sectorul turistic afectat de pandemie. Iar astfel de lucruri făcute la timpul lor, sunt de mare preț. De la toți acești oameni am învățat câteva ceva și am înțeles că nu suntem singuri, iar solidaritatea aceasta va fi cea care va împinge lucrurile înspre înainte și după perioada de carantină, când va trebui să reconstruim cărămidă cu cărămidă tot ce s-a dărâmat, sau e șubred și trebuie refăcut. Aceasta este, însă, doar o dimensiune a tabloului nostru. Pentru că din el fac parte și campaniile umanitare, din Țara Dornelor, poate cele mai ample desfășurate vreodată pe plan local.