Micul dejun, curcubeu pe cerul gurii
Vizitatorii care au fost cazați de-a lungul timpului la Casa Hunea, pe vremea când se întorceau de la biserică, după slujba de Înviere, își vor aminti cu siguranță cum arăta micul dejun, servit pe un platou generos cu preparate făcute în casă din ingrediente locale, din gospodăria proprie în cazul de față: ceapă, ridichi, drob de miel, drob de pasăre, drob de vițel, caș de oaie, urdă, cașcaval făcut în casă, ouă roșii, sos de hrean, salată de sfeclă roșie, pastramă de capră și pastramă de oaie, mușchiuleț de porc, slăninuță, pască și cozonac. Iar lângă acesta, un vin roșu și o afinată. Nu lipsesc nici ouăle umplute și salata de boeuf, dar care, la Casa Hunea, se prepară cu piept de bibilică, nu de vită așa cum este rețeta originală de unde îi vine și numele. Carnea provine de la bibilică crescută în curtea proprie, care se pune la fiert alături de legume și care, la final, după ce se prepară salata, vine cu un adaos de țelină crudă, dată pe răzătoare.
Ca idee, doamna Hunea ne-a povestit și că, de regulă, carnea de bibilică o gătește după ce o ține o zi și-o noapte într-un baiț din lapte acru, puțin usturoi, puțin ulei, sare și un vârf de linguriță de zahăr. „Se cresc foarte ușor aceste păsări, chiar acum am mai cumpărat 40 de pui de-o zi”, ne spune încântată gazda noastră. La care noi completăm, doar, că pentru cine își pune în plan achiziția de bibilici, este bine să știe că acestea sunt foarte gălăgioase, dar și foarte vigilente împotriva inamicilor răpitori.
Masa de prânz, sau greu de decis II
În zona noastră, fiind cam cea mai consistentă masă a zilei, masa de prânz abundă de feluri de mâncare din categoria: „grijă mare la numărul de calorii!”, adică ciorbă, fel principal și desert! Iar doamna Hunea ne face misiunea aproape imposibilă, punându-ne pe masa de Paște nu mai puțin de două feluri de ciorbă, trei feluri de friptură, sarmale și vreo 5 deserturi pe alese.
- La categoria carne de miel, lucrurile se prezintă în felul următor: ciorbă de miel, drob de miel, friptură de miel – a cărei carne a fost ținută două-trei zile într-un amestec de condimente, cu sare, piper, foi de dafin, grăsime de porc și două cuișoare. Cu acest baiț, carnea de miel se lasă de joi până duminică, când gospodina noastră face friptura. Această carne de miel se pune la fiert cu apă minerală, iar când scade apa, se adaugă usturoi și se bagă friptura la cuptor.
- Vine și rândul cărnii de curcan din care gazda noastră face o ciorbă de curcan delicioasă cu tăiței de casă, acrită cu borș de putină și dreasă cu smântână. Asemenea drobului, doamna Hunea mai prepară și o gușă de curcan umplută, în care se pune piept de curcă sau de curcan, ficăței, ouă și multă verdeață.
Foarte important, la ciorbe, doamna Hunea ne-a menționat că acestea sunt dominate de o abundență de legume: de la ceapă verde, mărar, tarhon, leuștean și până la pătrunjel și usturoi – toate proaspete și verzi, drese la final cu smântână.
- Sarmalele, vedetă în orice sărbătoare, sunt gătite la cuptor, în oale de lut, după o rețetă aparte, unde prima jumătate a vasului este umplută cu carne de purcel și a doua jumătate este rezervată sarmalelor. Acestea din urmă sunt învelite în foi de varză murată și au în compoziția lor multă ceapă, călită în prealabil în ulei cu puțină apă, mult pătrunjel, mult mărar, morcov, orez sau hrișcă, două părți carne de porc, o mânuță de carne de oaie și o mânuță de carne de vițel, „ca să iasă bun”, după cum ne povestește, de „ne plouă în gură”, chiar doamna Hunea. ☺ A, și să nu uităm, acestea erau gătite de regulă vineri seara, pentru când pensiunea găzduia turiști, dar acum că masa se va face doar în familie, Vinerea Mare sau Vinerea scumpă, cum i se mai spune popular, va fi dedicată hranei spirituale, la care localnicii din Țara Dornelor țin foarte mult.
- Sigur, sigur, venim și cu partea de desert, așa cum am promis. Ceva-ul dulce de la Casa Hunea înseamnă un amestec de modern și tradițional, de nu se supără nimeni: pască de ciocolată, pască tradițională, din aluat de cozonac și împletitură în formă de cruce, cozonac cu nucă, ciocolată de casă și înghețată de casă.