Viziune pe 4 ani privind componenta educațională în destinație
Viziunea noastră este de a cultiva un spirit de unitate și implicare în comunitatea locală, angajând profesorii și principalii formatori în a inspira tinerii să devină apărători ai bogăției naturale și culturale a destinației de ecoturism Țara Dornelor. Până în 2027, vedem Țara Dornelor ca un model remarcabil de educație pentru sustenabilitate și angajare comunitară, în care tinerii sunt pregătiți să ducă mai departe tradițiile și valorile locale cu pasiune și responsabilitate, contribuind astfel la dezvoltarea economică durabilă și la crearea de locuri de muncă locale.
Obiectivele strategice ale dezvoltării și implementării componentei educaționale în destinația de ecoturism
- Contribuția la realizarea și punerea în practică a cursului opțional „Educație pentru peisaj” în 8 școli gimnaziale din destinația de ecoturism Țara Dornelor pentru cel puțin 300 de elevi din clasele a V-a și a VI-a.
- Obținerea angajamentului Inspectoratului Școlar Suceava și a cel puțin 8 școli din cele 14 din Țara Dornelor pentru a sprijini și implementa programul de educație pentru peisaj pe o perioadă de cel puțin 5 ani.
- Elaborarea și implementarea unui plan integrat de educație pentru eco-destinație în toate cele 13 școli gimnaziale din Țara Dornelor, care să includă atât sprijin pentru partea formală cât și programe nonformale, care să asigure continuitate proiectului.
- Dezvoltarea unui parteneriat solid cu Administrația Parcului Național Călimani pentru a promova educația nonformală a tinerilor din Țara Dornelor și a deveni un actor de referință în educația pe termen lung.
- Crearea unui model de implicare comunitară în dezvoltarea tinerilor în spiritul cunoașterii și promovării valorilor locale, astfel încât aceștia să devină mai implicați în viața comunității pe viitor.
Durata: 2 ani (1.10.2023 – 30.09.2025)
Buget: 51.000 USD
Sursa de finanțare: Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat