Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor (AETD) a luat naştere din dorinţa de a promova şi sprijini pe cei care prin activitatea lor contribuie la dezvoltarea unui turism de calitate, care oferă turiştilor o experienţă autentică, în produsele turistice ale cărora sunt integrate şi promovate valorile şi resursele locale şi care dau dovadă de responsabilitate faţă de natura şi valorile culturale tradiţionale din Ţara Dornelor.

Astfel, în urma unor serii de întâlniri publice organizate în cadrul proiectului „Ecoturism în Ţara Dornelor” în iunie 2010, şi-au dat mâna ca parteneri reprezentanţi ai sectoarelor public şi privat din domeniul turismului, protecţiei naturii şi administraţiei publice din zonă: operatori turistici (pensiuni şi activităţi turistice), Serviciul Salvamont Vatra Dornei, Administraţia Parcului Naţional Călimani, Primăria Şaru Dornei, precum şi persoane fizice implicate în aceste domenii de activitate.

De asemenea, acţiunile pe care ni le propunem sunt orientate în beneficiul întregii zone, fiind menite să contribuie la: creşterea gradului de conştientizare asupra valorilor naturale şi culturale locale, dezvoltarea infrastructurii şi produselor ecoturistice, promovarea zonei, promovarea altor produse locale, păstrarea valorilor culturale locale etc.

Obiectivul general AETD

Obiectivul general al AETD este cel de a sprijini o dezvoltare echilibrată şi sustenabilă a zonei Ţara Dornelor prin intermediul unui turism responsabil şi conştient faţă de impactul negativ pe care îl poate avea asupra zonei, a unui turism ce contribuie la dezvoltarea economică a zonei prin integrarea resurselor locale, a unui turism ce oferă vizitatorilor o experienţă autentică, centrată pe natura şi civilizaţia locurilor, având savoarea, naturaleţea, farmecul şi tihna specifice vieţii la munte în Ţara Dornelor.

Ce ne propunem

AETD îşi propune să contribuie activ la dezvoltarea Ţării Dornelor ca destinaţie ecoturistică prin:

  • Promovarea valorilor naturale şi tradiţionale prin intermediul produselor şi serviciilor ecoturistice şi păstrarea acestor valori;
  • Promovarea ecoturismului ca instrument de dezvoltare economică locală;
  • Încurajarea utilizării resurselor locale de către ofertanţii de produse turistice;
  • Crearea şi menţinerea unui sistem de servicii turistice de calitate.

Rolul Asociației de Ecoturism Țara Dornelor

Scopul AETD este dezvoltarea Ţării Dornelor ca destinaţiei ecoturistică, rolul său fiind de a coordona şi sprijini eforturile tuturor actorilor existenţi îndreptate spre atingerea acestui obiectiv.

Destinaţia turistică este o arie geografică delimitată teritorial, având următoarele caracteristici:

  • o imagine de marketing unitară şi coerentă;
  • o varietate de produse turistice ce se încadrează în imaginea destinaţiei proiectată turiştilor;
  • o reţea de servicii generale şi specifice ce contribuie la realizarea produselor turistice în corelaţie cu imaginea de marketing;
  • existenţa unui „administrator/coordonator” al destinaţiei, cu o politică definită şi pârghii de implementare pentru coordonarea destinaţiei.

Destinaţia ecoturistică este destinaţia turistică care întruneşte, în plus şi următoarele principii:

  • la nivelul destinaţiei se face conştientizarea şi informarea turiştilor şi a localnicilor cu privire la caracterul natural al acesteia;
  • la nivelul destinaţiei se implementează măsuri concrete de conservarea naturii;
  • proiectează o imagine de marketing corectă şi „verde”;
  • la nivelul destinaţiei există o susţinere reală pentru comunităţile locale;
  • în destinaţie predomină afacerile cu un management durabil.

Proiecte AETD

Echipa de management a destinației

Andrei Chirilă

președinte AETD și bucătar full-time & antreprenor la Păstrăvăria lui Andrei

De când: 2019

Rol: Andrei este liderul echilibrat, care adaugă cărămizi acolo unde e mai mare nevoie de ele. El știe să pună sare și piper nu doar în mâncărurile pe care le gătește cu pasiune la unul dintre cele mai selecte restaurante din Vatra Dornei, ci și în relațiile pe care le construiește în comunitate, cât să stea totul în armonie. Când nu este într-o conjunctură incendiară pe bază de foc, fum, cuțite și tigăi, îl găsiți dezvoltând păstrăvăria familiei din satul Coverca, comuna Panaci și punând la cale proiecte ambițioase precum Bucovina Gastronomică.

Citat preferat: „Durează doar o secundă sa îți faci fericit aproapele! Trebuie doar sa alegi gândul potrivit!” – inspirație via infinitul digital

Maricica Cazimirciuc

manager destinație, 14 ani experiență în turism

De când: 2017

Rol: Mari este omul care face lucrurile să se întâmple! Foarte energică și dedicată, într-o singură zi o puteți întâlni fie pe teren, stând de vorbă cu antreprenorii din turism, cu producătorii sau meșterii locali, fie la întâlniri de lucru cu autoritățile publice locale, sau cu vreun grup de vizitatori interesați de explorarea frumuseților naturale ale Țării Dornelor. Niciun detaliu nu îi scapă și încearcă mereu să fie la înălțimea așteptărilor!

Gând: “Nu-mi plac schimbările, dar nu-mi este frică de ele! Accept provocările pentru că ele mă fac să simt că trăiesc. Iubesc viața și încă mai cred că oamenii se pot schimba…în bine!” – Mari

Monica David

specialist Marketing și Comunicare, 18 ani experiență în relații publice

De când: 2018

Rol: Monica este omul cu cuvintele la ea! Pare treabă ușoară, însă Monica cercetează, analizează, creează, evaluează, îmbunătățește și se reinventează în fiecare zi pentru a oferi conținut de calitate care să-i determine pe oameni să viziteze Țara Dornelor, indiferent de vârstă, condiție fizică sau anotimp. Când nu este la birou, pe Monica o puteți întâlni într-o drumeție pe munte sau în întâlniri cu oamenii locului care fac povestea Țării Dornelor să fie una autentică.

Citat preferat: „Fă lucrurile cât mai simple, dar nu mai simple decât atât.” – Albert Einstein

Mihaela Dediu

consultant formare – responsabil local pe educație și traducător autorizat cu peste 16 ani experiență

De când: octombrie 2023

Rol: Ella, cum îi spun prietenii, adaugă condeiului de traducător, specializat pe limba engleză, o nouă dimensiune. Aceea de liant între elevii de gimnaziu și profesorii pasionați de natura și cultura acestor meleaguri. Deja construiește firul roșu al poveștii „Educație pentru peisaj în școlile gimnaziale din eco-destinația Țara Dornelor”. O face cu dragă inimă, chiar și pentru copilul din ea, încă dornic să exploreze și altfel comunitatea din care face parte. Abilitățile de organizare, comunicare, relaționare și promovare antrenate în postura de gazdă la Dorna Eco-Camping o vor ajuta să ajungă la inimile și conștiința copiilor. Ella se va implica activ alături de profesori și copii, pentru a crea experiențe autentice de învățare a specificului local prin joc, explorare în aer liber și conectare la valorile comunității. 

Citat preferat: “Hold fast to dreams,/For if dreams die/Life is a broken-winged bird,/That cannot fly.” Langston Hughes

Biroul executiv al Asociației de Ecoturism Țara Dornelor (AETD)

Cazimirciuc Maricica Manager destinație
David Monica Alina Specialist în Relații Publice
Mihaela DediuConsultant formare – educație nonformală

Consiliul Director al Asociației de Ecoturism Țara Dornelor (AETD)

Andrei Chirilă (Păstrăvăria lui Andrei, sat Coverca, comuna Panaci)Președinte
Carmen Gherman (Pensiunea Casa Carmen, sat Ortoaia, comuna Dorna Arini)Secretar
Andrei Lemnaru (Păstrăvăria la Poalele Călimanilor, sat Gura Haitii, comuna Șaru Dornei) Membru
Cătălin Ursache (ghid local - drumeție/ecvestru, comuna Șaru Dornei)Membru
Ioana Tomoiagă (Hotel Belvedere Vatra Dornei) Vicepreședinte
Roman Mezdrea (Făbricuța de brânzeturi La Izvorul Dornei, comuna Poiana Stampei)Membru
Gabriel Litvinchevici (Fabrica de bere artizanală CearFiSă Vatra Dornei)Membru

Cum devin membru AETD?

Conform Statutului şi Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al AETD, poate deveni membru al Asociaţiei orice persoană fizică sau juridică ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul turismului, protecţiei şi conservării naturii precum şi în domenii de activitate conexe, compatibile cu principiile ecoturismului (educaţie, dezvoltare locală, cercetare, etc).