Află 10 lucruri despre Panaci în primul muzeu virtual din Țara Dornelor!
Știai că în Panaci există 17 izvoare cu apă vie, un traseu Questo și o traistă a lui Panac? Află în muzeul virtual ce alte comori mai ascunde această comunitate!
Dacă n-ai descoperit încă Tărâmul Izvoarelor de la Panaci, a venit vremea să vezi cu ochii tăi ce comori și povești locale ascunde această minunată comună din Țara Dornelor. Aproape că nu există an în care elevii școlii de aici și comunitatea din Panaci să nu surprindă călătorul cu vreun eveniment local, un traseu inedit de aflare a comorilor locale, cum este cel înscris pe aplicația Questo, sau cu vreo traistă fermecată care nu vine niciodată goală. În primăvara asta, aliniați la vremurile incerte în care trăim, au gândit și lansat primul muzeu virtual din Țara Dornelor. Prin intermediul unui tur virtual al muzeului, poți afla 10 lucruri interesante despre Panaci, care să te determine să vizitezi această comunitate și real, când te vei simți pregătit de o vacanță altfel în destinația de ecoturism a Bucovinei.
Panaci, o fărâmă din Țara Dornelor
Sub acest titlu se găsește, în muzeul virtual, prezentarea comunei Panaci, însă nimic nu se compară cu o vizită reală în destinația de ecoturism Țara Dornelor. Comuna Panaci este acea fărâmă care completează destinația cu frumusețea ei naturală și cu specificul aparte dat de cele 17 izvoare cu apă vie, amenajate sub formă de circuit turistic; de legenda lui Panac și traista lui vindecătoare, prin care tinerii din comunitate duc povestea locului mai departe.
Cine a lucrat la realizarea muzeului?
La realizarea acestui tur au lucrat elevii Școlii Gimnaziale Panaci, care fac parte din grupul de inițiativă comunitară Green Impact. Și pentru că în acest club învață să fie profesioniști, pentru a aduna materialele expuse acum în muzeu s-au împărțit în echipe de câte doi, au realizat fotografii, înregistrări video, descrieri și povești cu care au trecut de cele 10 puncte de control înscrise într-un regulament elaborat de Fundația Noi Orizonturi. Pe baza acestor materiale au adunat un punctaj notat cu margarete.
10 lucruri pe care le afli în turul virtual al muzeului de la Panaci
Dacă te-am făcut curios, atunci te invităm să petreci câteva minute în turul virtual al muzeului de la Panaci și să afli 10 lucruri interesante pe care, mai apoi, să le explorezi la fața locului, oricând vrei o pauză de la zbuciumul cotidian! Iată ce poți să afli în cele 10 camere ale muzeului:
- Cum este, cum se contruiește și cum arată o casă tradițională în Panaci;
- Cine este Tanti Didina, ce meșteșug practică și ce lasă moștenire oaspeților și comunității;
- Traista lui Panac sau cum autenticul se luptă cu kitsch-ul pe aceeași scenă;
- Despre crescătoria de cerbi de la Dârmoxa ați auzit? Dacă nu, acum e momentul, la camera 4 a muzeului!;
- Dar de-un balmoș la buturugă ce-ați spune? Aflați rețeta chiar de la bucătar, la camera 5!;
- La camera 6 vă face cu ochiul un păun, direct de pe bundița costumului popular, unde-i șade tare bine;
- Pcelicâ, otăjioară, a târli, trei cuvinte din dicționarul local explicate pe înțelesul tuturor și numai bune de exersat dicția;
- Despre război, ca instrument de țesut ițe cu roșu de Panaci.
- Despre cum au îmbrăcat straie ecoturistice cele 17 izvoarele de apă vie de la Panaci. Unde le găsești, cum se promovează și ce te învață despre zonă și comunitatea care le-a dat o identitate aparte;
- De unde și-a luat acest nume special comuna și ce simbolistică, cu rol terapeutic ascunde.