Ce este un brunch și cu ce ocazie prin Țara Dornelor?!

 

Pe motiv de toamnă blândă, în pregătirea primului EcoBrunch din Țara Dornelor ne-am gândit că ar fi util să vă prezentăm câteva dintre principalele curiozități legate de aceste evenimente gastronomice, tot mai populare în România. Cu delicioasele mâncăruri de care am avut parte la brunch-ul din Ținutul Zimbrului, avem resurse cât să vă spunem ce este un brunch, cum se organizează pe la noi și cine ne ajută să-l facem să devină o experiență  memorabilă. Să-ncepem, deci!

Ce este un brunch?

Un brunch este răsfățul de weekend, atunci când levenim mai mult dimineața și sărim peste micul dejun (și nu prea). De ce? Pentru că alegem să-l “contopim” cu masa de prânz și să-i oferim răgazul de a ne răsfăța îndelung papilele gustative. Pe scurt: 
Mic dejun (breakfast) + Prânz (lunch) = Brunch 

*Noi i-am mai spune și un “preludiu al gusturilor pe timp de pace”, pe care-l puteți stropi cu puțin alcool, dacă nu vă pare prea îndrăzneț. Pentru că da, spre deosebire de micul dejun, la brunch consumul de alcool este acceptat, cât să stea totul în armonie. 

Hai la origini!

Conceptul de brunch a apărut în Marea Britanie, la sfârşitul secolului XIX. Acesta se desfășoară, de regulă, duminica, între orele 11.30-16.00. Masa asta pe îndelete conține o varietate de produse, de la cele mai ușoare, ca pentru micul dejun, până la cele mai consistente, servite de regulă în miezul zilei.

Așa-i brunch-ul pe la noi

Și pentru că am aruncat din timp un ochi peste gardul vecinilor de la Descoperă Eco România, am aflat că brunch-urile organizate în România de către de Asociația My Transylvania, de 13 ani, au amplificat și mai mult intensitatea acestei experiențe! Cum asta? Adăugând componentei de mâncare și socializare și cea de drumeție în sat, sau în jurul satului la obiective naturale, precum și partea de atelierele de tipul do it yourself (DIY) pentru adulți și copii.

*Și ca un mic spoiler, la EcoBrunch-ul din Țara Dornelor se anunță un atelier plin de culoare! 🙂

Eveniment al comunității  

Nu-i ocazie mai bună ca asta pentru oamenii dintr-o comunitate, care-au spus da, să fie brunch în sat!, să împărtășească cu oaspeții cele mai alese mâncăruri, băuturi și povești  locale. Și nici pentru voi să vă dați liber la a mânca pe îndelete și a vă împrieteni cu localnicii și traiul lor. Cât despre calorii, nicio grijă! Ulițele satului sunt deschise și așteaptă să fie luate la pas de hoinarii aflați în mijlocul unei experiențe culinare de neegalat! 

EcoBrunch în Țara Dornelor

Și dacă până aici ai reușit să-ți faci o idee despre ce înseamnă un brunch, te invităm să iei parte la primul EcoBrunch din Țara Dornelor, destinația de ecoturism a Bucovinei, care va avea loc pe data de 19 septembrie 2020, la Panaci. O comună plină de izvoare cu ape minerale, de gospodari unul și unul, de povești cu haz și de inițiative locale gata să aducă în actualitate meșteșuguri, rețete și remedii din trecut, mai aproape de voi, cei care ajungeți ca oaspeți în ținutul verde al apelor minerale. 

Costul unui bilet este de 100 de lei/persoană și include următoarele: 

  • brunch cu specialități locale de sezon;
  • drumeție ghidată pe Tărâmul Izoarelor de la Panaci susținută de Clubul Green Impact Panaci;
  • program artistic oferit de Călimani Folk;
  • atelier pentru copii și adulți asigurat de Școala Gimnazială Panaci.

Biletele au fost puse deja în vânzare pe eat-local.ro. Platforma de rezervări online pentru evenimente gastronomice, creată de către Asociația My Transylvania,  vine atât în sprijinul vizitatorilor,  care pot face rezervarea și plata prin câteva click-uri, cât și al gazdelor locale care au o evidență clară asupra numărului de participanți. În cazul brunch-ului din Țara Dornelor, limita maximă de participanți este de 100, dată de actualele prevederi legislative în vreme de pandemie. 

Informații actualizate despre EcoBrunch Țara Dornelor găsiți  AICI

Evenimentul face parte din seria EcoBrunch pusă la cale de către Asociația My Transylvania și Asociația de Ecoturism din România, în colaborare cu cele 7 destinații de ecoturism care fac parte din programul “Green Entrepreneurship  – Dezvoltarea economică durabilă prin ecoturism”, un program comun al Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat. Inițiativa EcoBrunch sprijină conservarea patrimoniului local și autenticitatea experienței turistice prin intermediul gastronomiei în destinațiile de ecoturism ale României.

Și pentru că am lungit destul vorba și ne-a apucat foamea, vă lăsăm ca mărturie câteva cadre cu gust surprinse de Andrei Ștefan, de la Centrul de Informare și Promovare Turistică Târgu-Neamț, la Eco-Brunch-ul din Ținutul Zimbrului, de la care ne-am întors plini de energie pentru ce va urma… în Țara Dornelor. 

[post-views]

DISTRIBUIE

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Photo credits: Header&feature -Gabriela Cuzepan. Fotografiile din articol sunt realizate la evenimentul similar realizat în destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului.

ULTIMELE ARTICOLE