Eco-Brunch Șaru Dornei

Foto-Video: Curcubeu aromat de la Eco-Brunch Șaru Dornei

Eco-Brunch Șaru Dornei, un festival de arome locale unice pentru cei peste 200 de oaspeți sosiți în Țara Dornelor, la gazda pensiunii Evia.

Noi vara nu dormim, “eco-brunch-uim” 

Într-o superbă zi de vară, pe 14 august 2021, ne-am dat din nou întâlnire în Țara Dornelor, destinația verde a Bucovinei, la un eveniment gastronomic, promovat sub denumirea de Eco-Brunch. De data aceasta, gazdă ne-a fost comunitatea din Șaru Dornei, mai precis Pensiunea Evia, în curtea căreia cei peste 200 de participanți au luat parte la un adevărat festival de arome locale unice și au admirat, din așternutul fânului proaspăt cosit, peisajul natural oferit de perspectiva asupra munților Călimani, Bistriței și Suhard.

Ce am mâncat bun

Papilele gustative au fost îndelung răsfățate de o varietate de peste 40 de produse, mâncăruri și băuturi locale, după cum urmează: ciorbă de legume, ciolan afumat cu fasole și murături asortate, gălbiori cu smântână, și de post, sarmale cu urdă, sarmale cu carne, cârnați de casă, slăninuță și mușchiuleț de porc, tartine cu zacuscă de ciuperci, vinete, plăcinte cu urdă și mărar, plăcinte cu brânză dulce, prăjituri cu mălai, negrese, prăjituri cu mere și cu fructe de pădure, chec de post, gogoși, dulcețuri făcute în casă, mied și afinată. Toate acestea au fost pregătite de gazdele a patru pensiuni ecoturistice din Șaru Dornei: Evia, Bâtca Tisei, Liliana și Cocoșul de Munte. 

Niciun brunch fără pește

Familia Lemnaru, de la Păstrăvăria La Poalele Călimanilor din satul Gura Haitii, a completat meniul cu un delicios borș de păstrăv, salată din icre de păstrăv, tartine  cu zacuscă de păstrăv afumat și ceapă marinată și cu rondelele de păstrăv afumat în ulei aromatizat. 

Regele brânzeturilor, la loc de cinste

Brânzeturile proaspete din lapte de vacă, dar mai ales cele maturate, cum sunt șvaițerul și măierișul, au fost reprezentate cu cinste de cei mai renumiți producători de brânzeturi din Țara Dornelor, cu produse certificate ca produs montan, familia Țăranu (brânzeturi Ținutul Călimanilor) și familia Crucianu (brânzeturi Călimani). Într-un imens ceaun din cupru, peste o vatră de foc, cei prezenți au putut observa modul de preparare al șvaițerului Ținutul Călimanilor și au putut savura brânza semi-tare Măieriș, denumire inspirată de vârful cu același nume din munții Călimani. Această brânză a fost topită, la propriu, într-un aparat special, cunoscut sub denumirea de raclette grill.

Oaspeți îndulciți, la propriu

Echipa de la Bun din Bucovina, formată din oameni uniți de pasiunea pentru apicultură, a lansat prima ediție de miere polifloră de munte produsă în Țara Dornelor. Succesul standului cu miere s-a datorat răcoritoarei limonade cu mentă și miere, biscuiților de casă serviți cu miere, prăjiturii cu foi din miere, umplută cu dulceață, dar, mai ales, stupului cu albine, expus într-o vitrină de sticlă, unde curioșii de toate vârstele au admirat viața stupului, pus mereu pe treabă.

S-a și horit

Momentul artistic a fost susținut de Ioana Moraru și Remus Pescariu, doi interpreți de folclor autentic din comuna Șaru Dornei, pe acordurile cărora atmosfera a devenit și mai vioaie. O parte dintre gazdele evenimentului s-au prins în horă, așa cum le șade bine oamenilor gospodari, care știu să se și distreze. 

Momentul drumeției + bonusul de după

Drumeția până la Bâtca de pe Șeștina a fost ocazia perfectă pentru mișcare, ars calorii și aflat istoria locului de la cei mai învățați și cunoscători de meleaguri natale, profesorul Virgil Popescu și ghidul local Cătălin Ursache. Iar pentru ca răsfățul culinar să fie complet, la întoarcerea din drumeție, participanții au fost serviți cu un balmoș cu cartofi, la ceaun, făcut Andrei Chirilă, președintele Asociației de Ecoturism Țara Dornelor, care este și un foarte iscusit și apreciat bucătar local, cu propria afacere aflată la început de drum – Păstrăvăria lui Andrei.  

AS la creativitate

Pe durata evenimentului, echipa de la AS Creativ din Vatra Dornei a facilitat un atelier de pictură pe figurine din ipsos realizate chiar de ei, simbolizând flora și fauna specifice zonei. Acesta s-a bucurat de un real succes atât în rândul copiilor, cât și al adulților, care au transpus în culori și forme starea de bine a momentului. „AS Creativ nu este despre talent, este despre emoție, inspirație și încercări”, ne-au mărturisit Ana și Silviu de la AS Creativ, care vor să transmită un mesaj de încredere tuturor celor care îi vizitează în Parcul Central din Vatra Dornei, la căsuța din lemn de lângă foișor, unde creativitatea nu cunoaște granițe.

Un stand cu totul special

În premieră pentru Țara Dornelor, atât gazdele, cât și oaspeții, au aflat informații valoroase despre inițiativa „PORT Cultural în Bucovina. Soluții de valorificare a patrimoniului construit din mediul rural”. În mod practic, aceștia se pot inspira din planurile de arhitectură tradițională prezentate în cadrul expoziției de către Carmen Chasovschi, conferențiar universitar al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, alături de istorici de la Institutul Bucovina al Academiei Române și experți arhitecți de la Facultatea de Arhitectură G.M. Cantacuzino din Iași. Participanților le-a fost oferit un Îndrumar de mici intervenții și mici reparații cu tehnici adaptate pentru protejarea construcțiilor tradiționale și un Ghid de dezvoltare durabilă a comunităților de interes turistic din mediul rural. 

Dacă branding și promovare nu e…

De identitatea vizuală a evenimentului s-au ocupat, în detaliu, partenerii de la Studio Chiriluș Vatra Dornei, care au realizat etichetele de produs, ecusoanele pentru voluntari și obiectele personalizate cu imaginea eco-destinației Țara Dornelor, a Bucovinei și a principalelor atracții naturale din comuna Șaru Dornei (semne de carte gravate pe lemn, căni, canvas-uri, brelocuri, magneți pe suport din lemn), pe care participanții au fost încântați să le ia ca amintire.

Cum stăm la capitolul impresii

 “S-or putea acorda stele Michelin unui eveniment? Nu cred, dar eu tot o fac. Păi, știu ei criticii gastronomici gustul borșului de păstrăv sau al sarmalelor cu urdă? Știu ei câtă savoare este într-o prăjitură cu mere sau cât e de răcoritoare o limonadă cu mentă și miere? Ca să nu mai spun de mirosul fânului atunci când se transformă în masă pentru toate bucatele făcute cu dragoste.”, a fost impresia lăsată de Sabina Dulgheriu, autoarea blogului Taraba cu Amintiri, pe contul personal de facebook, în urma evenimentului.

“Știm, peste tot se vorbește despre Ecobrunch-ul din Șaru Dornei, organizat de prietenii noștri de la Tara Dornelor. Însă nu se poate să nu vă arătăm câteva impresii de acolo. Am mâncat, am dansat, am mers în drumeții, am colorat și am socializat. În doar câteva cuvinte vagi, aceasta a fost experiența eco-brunchului din Șaru Dornei. Țara Dornelor și Asociația My Transylvania se fac vinovate de organizarea unui eveniment cât se poate de frumos. Într-o destinație verde, îndepărtată, acolo unde abia te atinge semnalul la telefon (din fericire) ne-am întâlnit cu zâmbetele oamenilor încântați de poveștile locale conturate atât de frumos de bucatele tradiționale și de muzica live. După ce am mâncat bine, am plecat într-o scurtă drumeție pe munte, acolo unde curioșii au aflat povestea șarului și au fost părtași ai unei depănări incredibile de amintiri și istorii. Povestea ecobrunchului nu s-a încheiat aici. Ne-am întors și ne-am apucat de colorat alături de copii, am schimbat impresii și ne-am lăsat domoliți de aerul atât de curat de munte. Cuvintele chiar sunt puține pentru a vă arăta cât de frumos a fost. Nerăbdarea noastră pentru următoarea astfel de experiență e de înțeles.”, au scris aici partenerii și prietenii noștri de la Bucowina Plus

Și lista poate continua, dar nu vrem să luăm avânt și mai tare decât am făcut-o deja!

Vă mulțumim!

Evenimentul de la Șaru Dornei a fost organizat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) în parteneriat cu Asociația My Transylvania, cu sprijinul autorităților publice locale – Primăria Șaru Dornei și Căminul Cultural Neagra Șarului.

Vrem să le mulțumim tuturor celor implicați în organizarea acestui frumos eveniment local, dar și participanților, care au venit din toată țara. 

Seria eco-brunch-urilor organizate în destinația de ecoturism Țara Dornelor va continua și pe parcursul anului următor, în noi comunități rurale, care fac parte din Bazinul Dornelor. Scopul acestora este de a sprijini conservarea patrimoniului local și autenticitatea experienței turistice prin intermediul gastronomiei locale. 

Să re(vedem) cu bine!

Articol realizat de: Monica David, PR AETD

Design:
Andrada Tempe, Specialist marketing online

Imaginile au fost oferite de echipa de la Centru de Publicitate Turistică by viewer.ro și cea de la Studio Chiriluș Vatra Dornei, care au surprins ipostaze memorabile. Acestora li se adaugă echipa de voluntari, fără de care evenimentul nu ar fi fost posibil: Ema Gavriluță de la Organizația Tinerilor Dorneni (OTD), Alina Czutka de la Mănâncă Românește, Vasilica Dascălu – directoarea Căminului Cultural Neagra Șarului, Ana Chirilă, Ionela Hrecinic, Ana Elvira, Georgeta Iurașcu, Pandelea Elena, Adrian Băican și mulți alții, care au contribuit din plin la succesul evenimentului, chiar dacă n-au fost în văzul lumii.

Promovarea a fost sprijinită de: Bucowina Plus, Suceava.Travel, Pașcan Codrin și Iustin Grigoraș – Studio Chiriluș Vatra Dornei, Taraba cu Amintiri, platforma de promovare turistică Vacanță în Bucovina, News Bucovina, Suceava Media, Crai Nou, Suceava News – svnews.ro, Asociația Ro Montana

 

DISTRIBUIE

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

ULTIMELE ARTICOLE