Experiențe de iarnă în Țara Dornelor la care nu te-ai gândit, încă!

Dacă realitatea e cu susul în jos, îți oferim și noi o perspectivă puțin inversată a vacanței tale de iarnă în Țara Dornelor. Ce spui, ești pregătit?

1. Plimbări domoale în natură pentru întreaga familie sau gașcă de prieteni

Dacă tot ai ajuns la munte, ce-ar fi să încerci cărările mai puțin bătătorite, iarna, și să te bucuri de o plimbare într-un tinov?! Iar dacă nu ai habar ce este un tinov, nu-i ocazie mai bună ca asta să descoperi chiar tu. Unde? La Tinovul Mare Poiana Stampei și Tinovul Mic Șaru Dornei, două dintre potecile tematice ale destinației, care te invită la o lecție inedită despre natură. Cum s-au adaptat plantele și animalele din cele două tinovuri condițiilor atipice, de umiditate abundentă, afli de pe panourile de interpretare turistică amplasate de-a lungul potecilor din lemn care le străbat. Plus multe alte curiozități, care te vor face să ridici din sprâncene și să te declari încântat de descoperirile făcute la fața locului, cu stare de vacanță și ochi de cercetaș. Localizează aici și aici cele două obiective naturale.

Nu-ți recomandăm să le bifezi pe amândouă în aceeași zi pentru că fiecare dintre ele are un farmec natural aparte, care merită descoperit pe îndelete, la pachet cu alte obiective turistice care se află în proximitate și de care, poate, nu știai. Exemplu: 

✔️ dacă tot ajungi la Poiana Stampei, poate vrei să faci o vizită și la Casa Muzeu din centrul comunei. Verifică aici: 0742 619 121, cu ghidul, dacă și în ce condiții se poate vizita. 

✔️ valabil și dacă ajungi la Șaru Dornei, în afara weekendului și a zilelor libere, legal, de Crăciun și de Revelion. Aici recomandăm un tur ghidat la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, care poate fi rezervat aici: +40 230 371 104 sau +40 230 374 197 sau pe e-mail: calimanipark@gmail.com 

2. La trap sau la galop, poveste cu cai să fie!

Deși poate nu ți-a spus nimeni, în Țara Dornelor ai posibilitatea practicării turismului ecvestru. Dar pentru că iarna nu-i ca vara, ce-ai spune de o experiență altfel în care te lași ghidat în poveste de frumoșii necuvântători, cu sania, trăsura sau direct în șa?! Unde poți face asta? 

✔️ în Vatra Dornei, zona dealul Runc și zona Dealu Negru (telescaun), poți face ture prestabilite de câteva minute sau ore, dar și plimbări cu sania trasă de cai;
🤙 Detalii și rezervări: Echitație Runc Vatra Dornei: +40 742 248 519 și +40 746 972 116 / Telescaun Vatra Dornei: +40 744 587 537

✔️ în Dorna Arini – la Domeniul Cailor Bucovina, poți beneficia de lecții de inițiere în manej, shooting-uri foto la cerere sau plimbări cu trăsura;
🤙 Detalii și rezervări:  +40 754 859 213

✔️  în Ciocănești – la gazdele de la Casa Aureliana, care au dotările perfecte unor plimbări de poveste în satul muzeu în aer liber, a cărui case sunt pictate la exterior cu motive tradiționale preluate de pe costumele populare.
🤙 Detalii și rezervări:  +49 176 43360006

3. Cu telefonul în mână, cu ochii după izvoare pure și legende locale, la Panaci!

Poate că denumirea de patria apelor minerale îți sună familiar. Este un brand puternic pentru Țara Dornelor pentru că avem 5 dintre cele mai renumite branduri naționale de îmbuteliere a apelor minerale la Poiana Negri, Dorna Candrenilor şi Panaci. Iar asta nu e tot! 

Avem și inițiative locale, publice și private, care au valorificat bogăția acestei resurse naturale, cum nu se putea mai bine! De asta o să afli că localitatea Panaci este denumită, sugestiv, Tărâmul Izvoarelor. O salbă de 17 izvoare cu ape minerale, amenajate de către elevi, profesori îndrumători și comunitate, te întâmpină pe o hartă mare, chiar la intrarea în comună. Și pentru că au prins gustul muncii lor, elevii au înscris un traseu tematic pe populara aplicație de mobil, Questo

Traseul îl găsești ușor, tastând denumirea: Hai-hui pe târâmul izvoarelor. Urmând drumul indicat, vei descoperi povestea lui Panac, ciobanul care a dat numele comunei și a cărei poveste o vei afla integral, dacă ajungi cu succes la finish! Ai grijă la obstacole și la oamenii pe care îi întâlnești. Mulți vor să pună mâna pe ce a ascuns Panac. Fii cu ochii în patru și cu urechile ciulite! 

Traseul pornește din fața Primăriei Panaci și ajunge până în satul vecin, Coverca (la Spălătoria Lungu). Ești gata să devii vânător de legende și comori locale pe Tărâmul Izvoarelor?

4. Dezmorțire și încântare pe un traseu de drumeție, family fit, în Dorna Arini

Panou indicator traseu drumetie Dorna Arini

I-adevărat că am amenajat acest traseu pe timp de vară, dar n-avem nicio îndoială că iarna e și mai spectaculos! Pentru a-l parcurge, nu ai nevoie de niciun bagaj sofisticat, asta și pentru că, până la punctul de plecare, poți să vii cu mașina! Echipamentul trebuie să fie de iarnă, iar ceaiul sau cafeaua în termos să-ți fie la îndemână. 

Traseul de care îți vorbim este de tip circuit, denumit Podirei, și are un marcaj de culoare roșie, cum vezi în imagine.  Lungimea totală a traseului este de 5,5 km care, pe timp de vară, se parcurg în aproximativ o oră și jumătate. 

Punctul de plecare este în satul Cozănești, comuna Dorna Arini, din DN17B. Aici, vizavi de traseu, este amenajat un loc de popas unde îți poți lăsa mașina în siguranță. Apoi, iei frumos dealul la pas domol pe drumul care trece pe lângă pensiuni precum: Pensiunea Cris Vatra Dornei, Casa cu Ceas, Pensiunea Teodora, Casa Arini Bellevue

Pe lângă faptul că nu te solicită foarte mult din punct de vedere fizic, acest traseu, cu o diferență de nivel de +/- 231 m, te poartă prin trei experiențe diferite. E locul unde poți să observi spiritul întreprinzător al comunității care se dezvoltă practicând turismul, să admiri din mijlocul pădurii frumusețea peisajului rural și să te afunzi în povestea caselor gospodărești, care fumegă a iarnă și a căldură sufletească. N-ai nevoie de bilet pentru acest spectacol, ci doar de momentul prezent, trăit și simțit în liniște, tulburat doar de scârțâitul pașilor tăi, pe zăpadă.

5. Să nu pleci cu traista goală!

Până aici am avut grijă să-ți hrănim curiozitatea, pofta de natură și dragul de povești locale. A venit momentul să te ajutăm și la sporirea apetitului pentru produsele locale. Nu de alta, dar s-ar putea să-ți fie dor să revii în Țara Dornelor, fie numai și pentru încă o bucată din șvaițerul ăla minunat, păstrăvul afumat cu savoare de cetină de brad sau siropul ală aromat din fructe de pădure culese în miezul verii. La ce produse locale de referim și, mai ales, unde le poți găsi, am detaliat aici

Rămânem la capitolul suvenire care să-ți umple, la plecare, traista cu bunătăți locale pentru care gazdele își pun sufletul pe tavă. Pentru asta, îți recomandăm o vizită la magazinul Bucovina Market din Vatra Dornei, unde pe lângă standurile cu produse alimentare din zonă, găsești și standul Bucovina Shop, cu obiecte vestimentare și diverse amintiri din Bucovina și din cea mai verde parte a ei, din Țara Dornelor! 

Să ai sărbătorile pe care le așteptai și să rămâi în armonie cu natura! Dacă vrei să ne lași, totuși, o mărturie, a trecerii tale pe aceste meleaguri, o poți face sub formă de imagini și impresii pe profilul nostru de Google, în mesaj privat pe Facebook sau Instagram. Sau, și mai simplu, direct pe site, prin acest formular de contact

PS: Pârtiile de schi din Vatra Dornei, Cârlibaba și Mestecăniș, patinoarul Vatra Dornei, vizitarea muzeelor din destinație, plimbarea cu telescaunul, întâlnirea cu prietenoasele veverițe Mariana din parcul municipal, rămân în continuare posibilități frumoase de petrecere a timpului liber în Țara Dornelor, însă noi am dorit să îți oferim și o altă perspectivă sub aura căreia poți da o altă definiție iernii la munte! 

Cu prietenie și gânduri de bine,

Echipa de management a destinației de ecoturism Țara Dornelor

  • Articol scris de Monica David, specialist PR și community manager al Asociației de Ecoturism Țara Dornelor (AETD).
  • Web-design, Andrada Tempelean, specialist marketing digital.
  • Surse info: questoapp.com
  • Surse foto: Centru de Publicitate Turistică by viewer.ro; www.tarabacuamintiri.ro; Călin Gabor photographer; Ștefan Chiriluș photographer; Monica David

DISTRIBUIE

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

ULTIMELE ARTICOLE