GALERIE FOTO – Eco-brunch în Țara Dornelor, pe cai mari!

Ca un preambul la tabloul general pe care îl creionăm în legătură cu eco-brunch-ul de vară de la Domeniul Cailor Bucovina, din Dorna Arini, vă lăsăm cu câteva dintre impresiile pe care ni le-au împărtășit oaspeții la plecare și, care, ne-au mers direct la suflet:

 

  • Aici, la voi, totul e frumos! Peisajul e superb, mâncarea, delicioasă. Și oamenii sunt minunați. Felicitări pentru inițiativă și pentru tot ce faceți aici. Sigur mai venim! Salutări de la Târgu-Mureș.
  • Cum aș descrie această ediție?! VIAȚĂ – de la oameni și energia lor, până la împrejurimi și până la fiecare element care a compus întreaga experiență. – Alina
  • Mulțumim pentru că ne-ați oferit un timp deosebit de plăcut în natură. Apreciem atenția dvs. cu privire la detalii și activitățile oferite. 
  • Gustul Bucovinei în Țara Dornelor și o zi de neuitat! Mulțumim, Domeniul Cailor – Andreea & Claudiu – Iași
  • Am găsit oameni frumoși, calzi. Să ne revedem și anul viitor! A fost minunat!
  • Ne-am simțit foarte bine. A fost interesant, frumos și instructiv pentru copii. Totul, la superlativ!
  • Atmosferă primitoare + expozanți cu preparate delicioase și produse frumoase + locație liniștită. Mulțumim pentru experiență. PS: în prețul biletului puteți include costul unei cănițe ce va fi folosită de către participanți (rămân și cu un suvenir)
  • O experiență superbă care merită repetată!
  • Mulțumim pentru voia bună, experiență! – Dimineți în cerdac. 
  • O experiență inedită! Sper să ne revedem curând!  – Sonia
  • A fost foarte palpitant. Mulțumim pentru tot! – Evelina, 7 ani
  • A fost foarte bine! Așteptăm ediția viitoare 🙂 – Daniel, Iași 

O privire la oaspeți

Evenimentul gastronomic care a avut loc sâmbătă, 25 iunie, în Țara Dornelor, destinația verde a Bucovinei, a reunit peste 200 de participanți, dintre care mai mult de jumătate au venit din județe precum: București, Iași, Mureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj și, chiar, de peste Prut, din Basarabia. O bucurie pentru noi și partenerii de organizare, care mizăm pe interesul în creștere față de astfel de evenimente, menite să valorifice potențialul ecoturistic al zonei și să sprijine conservarea patrimoniului local prin intermediul gastronomiei.

Locația, mereu un plus!

La acest eco-brunch, vizitatorii au beneficiat de un cadru natural aparte, oferit de perspectiva amplă asupra principalilor munți din zonă: Bistriței, Suhard, Rarău-Giumalău. Dar, mai cu seamă, de universul dominat de cai frizieni, recunoscuți pentru aspectul impunător și frumusețea cu care sunt înzestrați genetic. Alături de aceștia, găinile și câinii de rasă, păunii și iepurii au atras privirile curioșilor de toate vârstele. Și nu a fost o experiență exclusivistă, ci face parte din modul echipei de la Domeniul Cailor Bucovina de a-și hrăni pasiunea pentru animale și de a-și întâmpina oaspeții cu căldură, într-unul dintre cele mai importante centre de echitație din Țara Dornelor.

Șezătoarea a rămas șezătoare la Dorna Arini

Momentele care au marcat evenimentul din punct de vedere cultural au fost meșteșugurile locale, dansurile și muzica tradițională – specifice comunității gazdă din Dorna Arini. Acestea din urmă au fost oferite de Ansamblul Brădulețul și de interpreta de muzică populară Mădălina Candrea. Sculptura în lemn, torsul și scărmănatul lânii, cusutul și țesutul la război au luat forma unei șezători autentice de la care nu a lipsit generația de învățați, gata să predea celor interesați arta meșteșugului local. Efectul, mulți dintre participanți au plecat acasă cu un mic suvenir realizat chiar de mâna lor. Șezătoarea a fost coordonată de sculptorul local Mihai Vleju și discipolii acestuia: Hăgătiș Emanuel, Țarcă Mihai și Ortoanu Geanina; de doamnele Paraschiva Pipirigeanu și Olguța Anisiei – țesut și cusut, alături de elevii din comună și profesorii acestora, care aparțin de clubul Cercetașii Curioși de la Școala Gimnazială Dorna Arini. Aceștia au spus povestea lânii cu propriile mâini dibace, așa cum au învățat de la bunicii și străbunicii lor.

Demonstrația de căucie (fierărie) a fost, de asemenea, apreciată de participanți, care nu s-au sfiit să-i facă galerie frizianului care și-a făcut apariția, la galop, în toată splendoarea.

Drumeția, la pasul calului

Experiența de conexiune cu natura s-a realizat în ascensiune pe dealul Vulturu din apropiere, unde deschizător de drumuri a fost Cristian Ioneac, managerul Domeniului Cailor Bucovina, și calul său frizian. La locul de popas, pe lângă mâncatul de fragi și admiratul naturii, ghizii locali de la Salvamont Vatra Dornei au încântat drumeții cu informații despre potențialul turistic al eco-destinației. Țara Dornelor, singura destinație de ecoturism din Bucovina, beneficiază de un cadru natural deosebit, fiind înconjurată de patru masive montane: Călimani, Suhard, Giumalău și Bistriței, care oferă posibilitatea drumețiilor montane și cicloturismului pe trasee itinerante, bine marcate. Acestea pot fi completate cu succes de aventuri călare sau cu barca pe râul Bistrița și de vizitarea unor obiective importante cum sunt: Parcul Național Călimani, cu Rezervația Geologică 12 Apostoli și Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani din comuna Șaru Dornei, tinovurile de la Șaru Dornei și Poiana Stampei, comuna muzeu în aer liber, Ciocănești, Tărâmul Izvoarelor de la Panaci, muzee și multe altele.

Ospățul

Ca de obicei, meniul a inclus o varietate de mâncăruri și produse locale, peste 40 la număr, foarte apreciate în rândul participanților: ciorbă și saramură de păstrăv, căpșuni cu smântână și mămăliguță servite ca desert autentic bucovinean, chiroște cu brânză de vaci (colțunași), sărmăluțe cu carne, dar și cu ciuperci și legume, balmoș și tochitură la ceaun, plăcinte cu varză murată și chimen, brânzeturi produse local, preparate din carne de porc și prăjituri de toate felurile, dar mai ales cu fructe de pădure. Iar că pentru că evenimentul a avut parte de o zi cu soare, apa, miedul și siropurile naturale din fructe de pădure au acompaniat festinul până la ultima picătură.

Toate aceste bunătăți au fost pregătite de reprezentanții câtorva pensiuni ecoturistice: Pensiunea Arinaș și Casa Carmen din Dorna Arini; Pensiunea Agroturistică Magdalina, tot din Dorna Arini; de producătorii locali: Roman Mezdrea de la Făbricuța de Brânzeturi La Izvorul Dornei din Poiana Stampei; Adrian Grigoraș de la Măcelăria La Grigoraș din Bucovina; Mustea Cristina – Cămara lu Buni din Coșna; familia Lemnaru de la Păstrăvăria la Poalele Călimanilor din Șaru Dornei și Andrei Chirilă de la Păstrăvăria lui Andrei din Panaci. Din comunitatea locală de la Dorna Arini au fost prezenți cu bunătăți la ceaun: familia Zancu și familia Olariu, care deține o stână proprie. Demonstrația live de obținere a cașului dulce a fost oferită de localnicii Dinu Știorobelea, Mugur Pipirigeanu și Drăgan Dragoș.

Suvenirul ca amintire

Semne de carte gravate, căni, canvasuri cu peisaje din Dorna Arini, tricouri, insigne și tot felul de obiecte personalizate au fost parte din amintirile pe care cei prezenți le-au putut lua la plecare. Studio Chiriluș din Vatra Dornei a realizat partea de branding a evenimentului și a  oferit aceste suvenire personalizate, în acord cu identitatea vizuală a eco-destinației Țara Dornelor.

Sponsorii evenimentului

În calitate de sponsori, Aqua Carpatica a asigurat partea de hidratare, Brutăria Cioată din Dorna Arini a oferit produsele de panificație, cu delicioasele plăcinte cu urdă, iar Spălătoria Roanamar din Vatra Dornei va reda strălucirea fețelor de masă folosite la eveniment.

Stop cadru

Partea vizuală a eco-brunch-ului a fost asigurată de Centru de Publicitate Turistică by Viewer.ro, Alexandru Rotariu de la Studio Chiriluș Vatra Dornei, László Potozky, fotograf pasionat de wildlife și directorul Fundației pentru Parteneriat, care a fost și oaspete special, și ArTiStul – Suceava.Media.

Echipa de organizare și partenerii

Și cum fără voluntarii din zonă nimic nu ar fi posibil, pentru reușita evenimentului sunt nominalizați cei care au asigurat accesul participanților, servirea la bar și alergătura pentru ca totul să se defășoare în cele mai bune condiții: Mihaela și Andra Florea, Elena Pandelea, Alina Czutka, Marius Cazimirciuc și Mircea David.

Evenimentul a fost organizat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, Primăria Dorna Arini și Domeniul Cailor Bucovina și este posibil datorită sprijinului financiar oferit echipei de management a destinației de către Romanian American-Foundation și Fundația pentru Parteneriat în cadrul programului de dezvoltare economică durabilă prin ecoturism.

Vânzarea biletelor și promovarea evenimentului se datorează parteneriatelor cu Asociația My Transylvania și BookTes. Mare parte din suma obținută se întoarce către comunitatea gazdă, cea care a asigurat partea de mâncare.

Vrem să le mulțumim tuturor celor implicați în organizarea acestui frumos eveniment local, dar și vouă, participanților, care ne-ați fost alături într-o splendidă zi de vară la munte. 

Seria eco-brunch-urilor organizate în destinația de ecoturism Țara Dornelor va continua în noi comunități rurale care fac parte din Bazinul Dornelor. Scopul acestora este de a sprijini conservarea patrimoniului local și autenticitatea experienței turistice prin intermediul gastronomiei locale. 

Să re(vedem) cu bine!

Articol realizat de: Monica David, PR și community manager al AETD

Design: Andrada Tempe, Specialist marketing online

Imaginile au fost oferite, pro-bono, de echipa de la Centru de Publicitate Turistică by viewer.ro, Studio Chiriluș Vatra Dornei și László Potozky, care au surprins ipostaze memorabile. 

 

DISTRIBUIE

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

ULTIMELE ARTICOLE