Ghid cadou: 4 moduri de a economisi în vacanța de iarnă din Țara Dornelor

Iată un ghid de economii care explorează ideea de vacanță pornind de la cele mai accesibile experiențe de iarnă în Țara Dornelor.

Punem pe mute sonorul știrilor care ne aduc aminte zilnic de scumpiri și ne mutăm atenția pe lucrurile care sunt în controlul nostru. Cum ar fi, să alegem pentru iarna aceasta destinații de vacanță mai aerisite, mai puțin costisitoare și mai aproape de experiențele de care avem nevoie pentru a ne simți cu adevărat împliniți. Iată patru modalități de a economisi bucurându-te de evenimente locale, poteci tematice și resurse naturale care îți îmbogățesc vacanța de iarnă din Țara Dornelor, destinația de ecoturism a Bucovinei:

1. Ia parte la evenimente locale cu acces gratuit
2.
Descoperă poteci tematice, cu ghidaj inclus
3.
Bea apă de la izvor, nu de la magazin
4.
Alege informat, fii mai câștigat

1. Ia parte la evenimente locale cu acces gratuit

Pentru ca tu să te bucuri de colinde, arome de sărbătoare, datini și obiceiuri străvechi, îți prezentăm câteva dintre evenimentele locale, din luna decembrie, la care accesul este gratuit, iar magia iernii, garantată! Totodată, sunt prilejul ideal de a cunoaște farmecul comunității gazdă, indiferent că optezi pentru zona rurală sau urbană a Țării Dornelor. 

2. Descoperă poteci tematice, cu ghidaj inclus

Tinovul Mare Poiana Stampei și Tinovul Mic Șaru Dornei sunt două dintre potecile tematice ale destinației cu accent pe calitatea experienței, nu pe grosimea portofelului. O să te convingi de asta la fața locului, unde ghid de drumeție îți vor fi panourile de interpretare turistică amplasate de-a lungul potecilor din lemn care le străbat. Cu prezență atentă și curiozitate, vei afla informații captivante despre specificul tinovului, etapele de formare, fauna și flora care le transformă în amfiteatre de bună dispoziție și lecții de natură în aer liber. 

Durata unei astfel de plimbări este de cel puțin o oră, timp în care grijile se risipesc, ochii cercetează fiecare indiciu primit, iar mintea capătă noi dimensiuni de adaptare la nou. Fix ce trebuie vremurilor, deloc previzibile, pe care le trăim. 

Descoperă cele două obiective naturale Tinovul Mare „Poiana Stampei” și Tinovul Mic „Șaru Dornei” și trăiește, altfel, o zi de iarnă la munte.

3. Bea apă de la izvor, nu de la magazin

Oricât de uimitor sau banal sună, în patria izvoarelor și a apelor minerale chiar merită să faci o cură de apă direct de la sursă și să folosești banii economisiți pentru descoperirea de produse locale. Cele mai cunoscute izvoare le găsești în parcul municipal Vatra Dornei; la Bizom, cum se merge spre telescaun; pe drumul Căprioarei, care urcă pe Giumalău, la Cabana Gigi Ursu. La Panaci, pe tărâmul celor 17 izvoare cu apă vie, a căror hartă este amplasată strategic chiar la intrarea în comună, ai apă pe alese, cu gusturi și proprietăți diferite despre care afli de pe panourile amenajate la fiecare izvor în parte. La Iacobeni și Dorna Candrenilor, la șoseaua principală, unde ai să observi mai mereu mașini oprite special pentru alimentarea cu apă proaspătă. Te poți alătura pelerinilor de izvor și aproviziona pentru întreaga vacanță. Îți mai trebuie doar recipiente de stocare și hidratarea e asigurată! 

4. Alege informat, fii mai câștigat

Indiferent că este vorba despre locul unde te cazezi, mănânci sau, cu noroc de zăpadă, schiezi, alege în cunoștință de cauză. Asta presupune să te întrebi lucruri legate de costuri de acces, distanțe, timp, dotări, facilități. Un exemplu de acest gen poate să îl constituie alegerea unei pârtii de schi din destinație. Dacă optezi pentru cea mai apropiată pârtie de locul unde ești cazat, investighează nu doar prețurile, ci și camerele web de pe site-uri ca WebCam România, care transmit imagini live ca să vezi cam cât este de aglomerat. S-ar putea să îți convină o pârtie ceva mai departe de locul de cazare, dar mai liberă, unde, cu aceiași bani la bilet sau abonament, să faci mai multe ture, reducând timpul de așteptare. Dacă ești ceva mai experimentat, schiul de tură și snowboarding-ul off-piste sunt cele mai potrivite alegeri. În acest caz, ai nevoie de minime recomandări de trasee sigure de la oamenii muntelui, echipele Salvamont Vatra Dornei și Salvamont Suceava, iar pentru Parcul Național Călimani, administrația PNC

În speranța că am reușit să schimbăm puțin perspectiva asupra vacanței de iarnă, te invităm să descoperi comunitățile gazdă din destinația de ecoturism Țara Dornelor. Alături de ele ai parte de o adevărată călătorie de iarnă, presărată cu povești locale, plimbări agale pe ulițele satelor, mâncare gustoasă și prietenie. 

Dacă vrei să fii conectat la noutățile din destinație, evenimente, program atracții și muzee, oferte producători locali și activități, ne găsești și pe Facebook și Instagram.

Elemente de background

Noi suntem un ONG local, axat pe dezvoltarea comunităților din Țara Dornelor prin ecoturism. În activitatea noastră, promovăm unități de cazare, producători, meșteri populari, activități ghidate și inițiative care pun accent pe conservarea naturii și culturii locale, ca elemente de bază ale activității turistice. 

Munca noastră este posibilă datorită sprijinului financiar acordat de Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat în cadrul Programelor Green-Entrepreneurship. La nivel național facem parte din rețeaua destinațiilor de ecoturism reunite sub brandul Descoperă Eco-România, dezvoltat de Asociația de Ecoturism din România (AER). 

Articol realizat de: Monica David, PR și community manager al AETD

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a finanțatorilor.

Web-design: Andrada Tempelean
Foto credit: Ștefan Chiriluș; Vlad Traian Pașcan – viewer.ro; Călin Gabor; Ionel Lazariuc

Informațiile legate de evenimentele locale au fost obținute de la autoritățile celor 10 comunități din destinație și pot suferi modificări fără un anunț pe această pagină. 

DISTRIBUIE

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

ULTIMELE ARTICOLE