INTERVIU Bucowina Plus. Află eco-noutățile din Țara Dornelor!

În interviul acordat, cu puțin înaintea Paștelui, partenerilor de la Bucowina Plus, am vorbit despre destinația de ecoturism a Bucovinei, Țara Dornelor. Iar pentru că am fost în formație de trei, Andrei Chirilă, președintele Asociației de Ecoturism Țara Dornelor (AETD), Maricica Cazimirciuc, managerul destinației, și Monica David, specialist în relații publice al AETD, am atins patru teme principale: 

  1. Ecoturism în Bucovina – în ce destinație se practică, ce este și cui se adresează;
  2. Paște în Bucovina  – ce activități caută oaspeții, ce oferă gazdele, ce bunătăți se pregătesc pentru masa de Paște, cum o duc producătorii locali în perioada asta și cum colaborează;
  3. Promovare în Bucovina – cum se promovează destinația de ecoturism Țara Dornelor în contextul pandemiei și cum comunică un brand de ecoturism;
  4. Parteneri în Bucovina – cum arată colaborarea dintre Bucowina Plus și Țara Dornelor, în trecutul apropiat și în viitor.

Interviul a fost moderat de Cerasela Ciobanu, specialist marketing BucowinaPlus.ro și poate fi urmărit integral în acest video.

Ecoturism în Bucovina

Ce este ecoturismul și cui se adresează?

Cazimirciuc Maricica, managerul destinației de ecoturism Țara Dornelor:

Ecoturismul este forma de turism sustenabilă, care oferă turiștilor experiențe bazate pe natură, pe cultură, pe tradițiile și obiceiurile zonei din care noi facem parte. Pe principiile ecoturismului s-a înființat în anul 2010 Asociația de Ecoturism Țara Dornelor și dacă la început noi eram cei care căutau să atragă noi membri, acum din ce în ce mai mulți prestatori de servicii turistice își doresc să facă parte din asociația noastră. Comunitatea de aici a început să înțeleagă faptul că se poate dezvolta sub toate formele dacă practică un turism sustenabil, de calitate, așa cum este ecoturismul. 

În prezent, asociația are peste 40 de membri din care fac parte:

  • Ca parteneri, avem alături cele 10 unități administrativ-teritoriale, care alcătuiesc destinația: Vatra Dornei, Iacobeni, Ciocănești, Cârlibaba, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Coșna, Dorna Arini, Panaci, Șaru Dornei. 

Ce își propune Asociația de Ecoturism Țara Dornelor?

Monica David, specialist PR: AETD își propune să deschidă zona către experiențe complete, în care vizitatorii ajung să cunoască zona prin intermediul oamenilor de aici, al obiceiurilor acestora și, nu în ultimul rând, al naturii. O natură pe care noi dorim să o conservăm așa cum este ea, motiv pentru care, ca asociație de ecoturism, avem rolul și obligația să conștientizăm oamenii asupra importanței acestor locuri și a modului în care se pot vizita acestea, astfel încât amprenta pe care o lăsăm asupra naturii să nu fie una care să degradeze. 

Este ecoturismul destinat turistului cu venituri modeste sau celui cu venituri medii-ridicate și cu așteptări specifice, pe calitatea experienței?

Monica David: Este o preconcepție că tipul de turist cu rucsacul în spate nu ar lăsa suficienți bani în comunitatea pe care o vizitează. Acest lucru este contrazis de realitate. Noi am făcut un studiu în anul 2018 în toate destinațiile de ecoturism din țară, deci și în Țara Dornelor. Aici, în cele 10 puncte de monitorizare din destinație, am stat de vorbă cu turiștii și din analiza rezultată a reieșit faptul că oamenii care vizitează Țara Dornelor sunt preponderent cu venituri medii și ridicate și cu nivel de studii postliceale și universitare. Ei sunt de regulă și cei mai interesați să afle cât mai multe despre zonă, să apeleze la ghizii locali, să cumpere mâncare și produse locale. În acest fel, banii ajung  în comunitate. 

Paște în Bucovina (activități, atracții, bunătăți)

Ce oferte și atracții turistice au căutare în perioada de Paște?

Cazimirciuc Maricica: Turiștii care ne-au contactat zilele acestea, în vacanța de dinaintea Paștelui, au solicitat recomandări pentru trasee de drumeție cu ghid, cum este poteca tematică 12 Apostoli din Călimani, sau schi de tură, iar, din câte știm, multe dintre pensiuni sunt deja rezervate. Sărbătorile de Paște sunt și ele în pregătire. Din informațiile pe care le avem, pensiunile din rețeaua noastră au primit cereri de rezervare și am observat că se menține tendința de ocupare a structurilor de cazare din mediul rural de mici dimensiuni (4, 5, 6 camere), pentru a petrece în familie sau în grupuri mici de prieteni. 

Ce conține un pachet de servicii oferit în Țara Dornelor?

Cazimirciuc Maricica: Un astfel de pachet conține cazare și masă, cină și prânz festiv, coșul de paște cu bucate sfințite, plimbare prin sat cu căruța, drumeții ghidate sau alte activități de agrement. Iar dacă vremea va permite, se pot face plimbări călare sau cu bicicleta pe traseele special amenajate. Din cauza restricțiilor impuse de autorități, pe plan local activitățile  premergătoare Paștelui nu mai figurează pe calendarul de evenimente. Totuși,  anul acesta, pe 18 aprilie, la Ciocănești, sunt programate Târgul Ouălor încondeiate și Târgul meșteșugarilor.

Cum arată comenzile din perioada Paștelui și din perioada de post, de dinaintea Paștelui?

Andrei  Chirilă, președintele Asociației de Ecoturism Țara Dornelor: În perioada Paștelui și premergător acesteia, comenzile cresc. Eu sunt producător de păstrăv, am o păstrăvărie, și sunt cumva avantajat și de perioada postului, când sunt delegări la pește și, automat, cresc comenzile. Dar la fel e și în perioada Paștelui, când se înregistrează vârful de consum. Am vorbit cu producători locali din Asociația de Ecoturism Țara Dornelor și toți rămân fără stocuri de sărbători și e un privilegiu pentru noi. 

Cum colaborează producătorii locali între ei?

Andrei  Chirilă: Colaborăm destul de bine. Eu sunt din noua generație și țin foarte mult la relația între producători și oameni, în general. Noi, ca asociație de ecoturism, vrem să integrăm pe toată lumea: producători locali, prestatori de servicii turistice, meșteșugari, ghizi locali. În cadrul asociației noi, producătorii locali, colaborăm foarte bine, ne dăm comenzi unii altora, dacă nu facem față. E bine și vrem să integrăm din ce în ce mai mulți producători în asociație. 

Ce meniuri speciale se pregătesc de Paște pentru oaspeți?

Andrei  Chirilă: Eu sunt și bucătar de meserie și lucrez la restaurantul unui cunoscut boutique-hotel din Vatra Dornei, iar în perioada asta e o euforie să pregătească toată lumea cele mai bune bucate. În perioada Paștelui pregătim diferite specialități din miel, ouăle roșii, pască cu brânză de la producătorii locali, care fac cea mai bună brânză din Țara Dornelor. Acum ies toate verdețurile, ceapa verde, leurda, cu care facem combinații care să-i bucure pe oaspeții noștri și pe care să-i chemăm în Țara Dornelor. Și pentru bucate, dar și pentru experiențele în aer liber de aici. 

Promovare în Bucovina (publicații, prezență online)

Care sunt modalitățile în care promovați destinația de ecoturism Țara Dornelor, de când  nu mai puteți participa fizic la evenimentele și târgurile de turism?

Monica David: I-adevărat că ne lipsește pulsul acesta pe care îl luam la evenimentele și târgurile de turism la care participam, atât în țară cât și în străinătate, dar, ca toată lumea, ne-am adaptat din mers.

Gazeta destinației de ecoturism

În actualul proiect de consolidare a destinației de ecoturism Țara Dornelor, am decis să comunicăm cu comunitatea din  care facem parte prin intermediul unei gazete a destinației. În această primăvară, am ajuns la cel de-al treilea număr prin care am lansat anumite provocări, cum ar fi Propune o Casă, o inițiativă a celor de la PORT Cultural – prin Universitatea Ștefan Cel Mare de la Suceava. Am invitat localnicii să contribuie la realizarea unei hărți digitale cu casele tradiționale din Bucovina. Case pentru care suntem căutați de turiști și pe care trebuie să încercăm să le conservăm în stare cât mai bună. Un exemplu în acest sens este comuna muzeu în aer liber, Ciocănești, care datorită unor măsuri ale administrației publice locale se încurajează păstrarea obiceiului de a picta casele la exterior cu motive tradiționale, care i-au adus faima în lume. 

Totodată, am vrut să explicăm conceptul de ecoturism, cel care răspunde atât de mult condițiilor actuale de călătorie în condiții de siguranță. Pentru că, dintotdeauna, ecoturismul s-a adresat în special grupurilor mici, spațiilor de cazare de mici dimensiuni. Tot timpul s-a mers pe acest microunivers de vizitare. Așa că am stat de vorbă cu colegii noștri de la Brașov, care au implementat conceptul de ecoturism la noi în țară, acum mai bine de 15 ani. Astăzi avem un număr de 7 destinații de ecoturism, printre care și Țara Dornelor. Iar pentru că suntem singura destinație de ecoturism din Bucovina, ne place să spunem că suntem destinația verde a Bucovinei, cu un specific aparte, bazat pe experiențele în natură. 

Suplimentul VACANȚE 2021 – revista Zile și Nopți

La nivel național, tot prin intermediul unei publicații, am avut oportunitatea de a ne promova în suplimentul Vacanțe  2021 al revistei Zile și Nopți. Acesta este tipărit în 35.000 de exemplare și este distribuit în mari orașe din țară. Cine nu ajunge la un format fizic, poate să îl răsfoiască aici, sau să îl asculte în căști, în podcastul Zile și Nopți, Ascultă-ți Vacanța. Aici, toate cele 7 destinații de ecoturism din România, am încercat să ne arătăm oferta pentru public. Știm că vacanțele se vor face mai mult intern și am dorit să le arătăm oamenilor ce motive au pentru a veni în destinații de ecoturism, cum este și Țara Dornelor. E o invitație la vacanță în România, la consum local și la experiențe de suflet care să-i bucure pe vizitatori. 

Prezență constantă în mediul online, pe facebook, instagram, website

Avem o prezență constantă în mediul online, în social media, unde ne-am arătat fricile și vulnerabilitățile și unde am încercat să ajungem la oameni cu mesajul nostru, știind că el vine ca un pansament. Adică exact ce ne-a lipsit în această perioadă când am stat mai mult în casă, am vrut să le arătăm unde anume pot să vină și să își hrănească această poftă de natură. Pe rețelele de socializare a fost locul unde ne-am adunat cei mai mulți dintre noi, iar alături de parteneri ca Bucowina PLUS și celelalte destinații de ecoturism din România am decis, într-o primă campanie, să aducem natura la oameni acasă. Astfel că pe toată durata lockdownului, în campania #NaturaLaTineAcasă, am postat în fiecare zi imagini cu fauna și flora locale pentru a-i consola pe oameni cu faptul că aceste frumuseți naturale ne vor aștepta în aceleași locuri atunci când vom putea din nou să călătorim. A fost modul nostru de a ne ține ancorați de dorința de a călători, de speranța că lucrurile vor reveni la normal și că tot în natură ne vom întoarce. 

Parteneri în Bucovina

Cum ați apreciat colaborarea cu platforma de promovare Bucowina Plus în perioada pandemiei?

Monica David: Ați fost printre primii parteneri care ne-au sunat în momentul în care s-a spus stop la tot și ne-ați întrebat cum suntem, dat fiind faptul că activitatea turistică a fost așa de afectată. Asta ne-a făcut să ne dăm seama că nu suntem singuri și că vom avea în voi un partener de încredere și de aici înainte. Ne-ați pus la dispoziție nu doar o platformă, ci o portavoce prin care toate aceste inițiative locale, care s-au întâmplat în timpul și în afara pandemiei, vor continua să fie spuse. Sunt povești pe care le putem spune împreună și ne-ați arătat asta! Imediat ce s-au ridicat restricțiile de călătorie, ați venit ca oaspeți în Țara Dornelor. Deci, v-ați cazat în zonă, ați  accesat pârtiile de schi de aici. Ce mai bună modalitate de a ne arăta că ne sunteți aproape?! Vă mulțumim pentru asta! 

Ce putem face, împreună, pentru a mediatiza mai bine Țara Dornelor?

Monica David: Vizitând atât de des destinația noastră, mai ales că sunteți așa de aproape, sigur ne vor veni idei de promovare. Mai ales că voi stați foarte bine pe partea de conținut video. Poate facem împreună niște filmulețe pe traseele de drumeție și de bicicletă pe care am început încă de anul trecut să le amenajăm în destinație. Ele se adresează în special familiilor cu copii și celor fără o condiție fizică deosebită. Vrem să deschidem destinația către acest public și să le arătăm ce activități sigure, în grupuri mici, se pot face în natură. 

Gândul de bine

În Țara Dornelor, ca de altfel în întreaga Bucovină, Paștele înseamnă tradiție, înseamnă bucuria de a împărtăși și bucuria de a fi împreună. Vă invităm să petreceți  alături de noi aceste frumoase sărbători, cu masa plină de bunătăți: cu pască și cozonac, cu  drob de miel, ouă încondeiate și cu porții zdravene de aer curat!

DISTRIBUIE

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

ULTIMELE ARTICOLE