Țara Dornelor aduce natura la #TINEri și te provoacă la vot!

Duminică, 22 mai 2022, destinația de ecoturism Țara Dornelor celebrează Ziua Internațională a Biodiversității. Și nu oricum, ci lansând către comunitatea online o provocare de a juriza lucrările a peste 400 de elevi din 5 școli gimnaziale care fac parte din Țara Dornelor, destinația verde a Bucovinei.

Ce lucrări votezi?

Lucrările artistice, inspirate din flora, fauna și peisajele ariilor naturale protejate din Țara Dornelor, au fost realizate utilizând un mix de materiale naturale, tehnici de pictură și desen, în cadrul unui concurs școlar desfășurat în săptămâna 9-13 mai a.c..în rândul a 18 clase gimnaziale din cinci școli participante:

⦁ Școala Gimnazială Nr.2, Vatra Dornei;
⦁ Școala Gimnazială Panaci;
⦁ Școala Gimanzială Dorna Arini;
⦁ Şcoala Gimnazială Dorna Candrenilor;
⦁ Școala Gimnazială Neagra Șarului.

1 like = 1 vot!

Pentru a da șanse egale competitorilor, cele 18 lucrări realizate de elevi și coordonatorii acestora au fost fotografiate, în sesiuni individuale, de către o echipă a start-up-ului local Centru de Publicitate Turistica by viewer.ro. Fotografiile vor fi postate duminică, 22 mai, pe pagina de facebook a evenimentului dedicat celebrării Zilei Internaționale a Biodiversității, pe care vă invităm s-o accesați aici: https://fb.me/e/2mhU44YKJ

Din acel moment, în perioada 22-25 mai, publicul din mediul online va avea posibilitatea să voteze lucrarea/lucrările favorite! Lucrările cu numărul cel mai mare de aprecieri vor fi desemnate câștigătoare. Cele trei premii puse la bătaie de către organizatori sunt:

Locul 1 – clasa câștigătoare va avea parte de o drumeție la Rezervația Geologică 12 Apostoli din Parcul Național Călimani, asigurată de un ghid specializat în biodiversitate.
Locul 2 – clasa câștigătoare va beneficia de o sesiune de pictură în aer liber facilitată de AS Creativ, o firmă micuță, locală, unde doi tineri organizează pentru copii ateliere de creație, în special pictură pe figurine din ipsos.
Locul 3 – clasa câștigătoare va participa la un tur ghidat la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani și la Tinovul Mic din comuna Șaru Dornei.

*vor exista și alte câteva premii surpriză pe care organizatorii și colaboratorii locali le vor pune la dispoziția câștigătorilor

Despre proiect

Evenimentul prezentat face parte din proiectul Aducem natura la #TINEri finanțat prin Programul Spații Verzi – componenta Arii Naturale Protejate de către MOL România și Fundația Pentru Parteneriat. Proiectul este implementat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi (FNO), pe o durată de cinci luni, și prevede și alte activități pentru tineri, cu scopul de conștientiza specificul natural al destinației, importanța ocrotirii acestuia și valorificarea sustenabilă prin practicarea ecoturismului. Marcarea Zilei Internaționale a Biodiversității este un obiectiv de etapă din debutul proiectului.

Elemente de background

Cine suntem?

Noi suntem Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD), un ONG care, din anul 2010 până în prezent, a dezvoltat un parteneriat local pentru conservarea naturii și dezvoltarea turismului durabil în Țara Dornelor. Printre realizările ultimilor ani se numără asigurarea managementului de destinație prin accesarea de grant-uri finanțate de Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat; obținerea statutului de destinație de ecoturism certificată; crearea produsului/brandului turistic Țara Dornelor; prezența/promovarea constantă a destinației la târguri/evenimente de profil din țară și din străinătate; crearea singurei rețele locale de ecoturism din care fac parte peste 50 de membri care își desfăşoară activitatea în domeniul turismului, protecţiei şi conservării naturii; dezvoltarea de pachete turistice, cu accent pe activitățile de agrement în Țara Dornelor.

Cine este partenerul nostru din acest proiect?

Fundația Noi Orizonturi (FNO) are 20 de ani de funcționare și experiență în domeniul educațional, derulând programe la nivel județean, național și internațional. Programul emblematic al Fundației Noi Orizonturi, cluburile de dezvoltare comunitară IMPACT, este derulat de peste 18 ani în școli din toată România și a devenit probabil singurul program educațional “exportat”, fiind preluat de organizații din peste 20 de țări din patru continente. O adaptare a curriculumul folosit în cluburile IMPACT a facilitat includerea educației pentru ecoturism în zonele declarate deja ca ecodestinații iar din anul școlar 2021-2022 are o acoperire națională sub o identitate specifică: Clubul Meseriilor Rurale și susținerea prin protocol semnat cu Ministerul Educației Naționale.

Ce apartenență avem?

La nivel național, AETD face parte din rețeaua destinațiilor de ecoturism din România, reunită sub egida AER – Asociația de Ecoturism din România, promovată sub brandul Descoperă Eco-România – www.eco-romania.ro.

Ce este ecoturismul?

O formă de turism în care turistul are posibilitatea să observe, să aprecieze și să înțeleagă natura și tradițiile locale din zona vizitată, folosind servicii locale, sprijinind activ inițiativele de conservare a naturii și participând la programe turistice de o calitate și un profesionalism excepționale.

DISTRIBUIE

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

ULTIMELE ARTICOLE