Am lăsat soarele blând al toamnei să ne mângâie, cât să scoatem Gazeta destinației de ecoturism Țara Dornelor, numărul #2, ediția de pandemie.
Un exercițiu bun și interesant la care e bine să ne provocăm uneori, mai ales când vrem să vedem unde am fost și unde suntem, fie profesional sau personal, în vremurile astea incerte care poartă-n spate povara numită COVID-19. Prin Gazeta destinației de ecoturism, aflată la a doua ediție, am făcut tot ce am scris mai sus, fără să pierdem din vedere și misiunea noastră de a vă deschide apetitul pentru locuri, oameni și povești mai puțin știute din Țara Dornelor.
Sperăm că am reușit să ne punem ordine în gânduri și să ne dăm seama cum ne-am adaptat la noua normalitate și cum, în comunitatea dorneană, s-a născut o identitate nouă, lipsită de granițe și capabilă să construiască o punte solidă între generații, pe bază de empatie, solidaritate și implicare.
Victimă, sau salvator?
Poate ați crede că nu aveți cum să salvați pe nimeni și nimic și că rareori dețineți controlul asupra a ceea ce se întâmplă în lume. Numai că tocmai aici e provocarea: să conștientizăm puterea noastră de a schimba traiectoria unor situații care par total scăpate de sub control, cum este și cazul turismului sufocat de pandemie. Care da, a luat-o la vale cum nu anticipa nimeni în urmă cu un an, dar care a fost susținut în toți anii ăștia de către noi, cu nevoile noastre de a călători și de a experimenta. Și chiar dacă acest comportament s-a schimbat aproape radical, ține în continuare de fiecare dintre noi să-și dea voie să experimenteze mai departe, fie și la câțiva pași de casă, descoperind locuri, oameni și produse locale. Adică fix circuitul care permite roții să se învârtă și comunităților locale să se dezvolte, sau, în multe dintre situațiile actuale, să supraviețuiască. Iar ca să te ținem conectat la zona ecoturistică a destinației, ți-am prezentat în gazetă câteva ocazii demne de o poveste locală cu supereroi, cum ne place nouă să credem.
Despre #numărul2
- Am început gazeta cu câteva gânduri din culisele adaptării noastre la situația actuală, ca ONG local axat pe dezvoltarea zonei prin ecoturism. O perioadă în care am simțit că nu suntem singuri. Și cum, paradoxal sau nu, în cea mai grea încercare pentru turismul global, noi, oamenii, ne-am îndreptat natural atenția pe experiențele simple, dar profunde, pe care ecoturismul le-a promovat mereu, fără a avea, însă, un efect atât de puternic, cum au înregistrat după lockdown.
- Un eveniment local neașteptat organizat într-o perioadă de restricții, care a provocat comunitatea locală din Panaci să colaboreze mai strâns pentru a face ceva nou și foarte plăcut pentru oaspeții veniți special din toată țara. Află mai multe despre primul EcoBrunch din Țara Dornelor, organizat în septembrie 2020, de pe prima pagină a gazetei.
- Pentru că iepurele sare de unde nu te aștepți, am legat noi parteneriate locale care să facă din brandul ecoturistic al Țării Dornelor amintiri bune de luat acasă. Despre cui se datorează punerea în vânzare a primelor suveniruri și articole de îmbrăcăminte cu imaginea Țării Dornelor am vorbit în pagina 2, la: Și imaginea contează.
- Când am avut nevoie de un boost de încredere, am stat de vorbă cu oameni care au reușit aproape imposibilul într-o perioadă de haos sanitar și de frică generalizată. Am căutat răspunsuri de la dorneni aflați “dincolo”, în diaspora, care nu încetează să ne surprindă prin implicarea de care dau dovadă în momentele cheie pentru noi, cei de acasă. Află lucruri din bucătăria internă a inițiativei civice „Împreună ajutăm Vatra Dornei” direct de la Adriana Frasin, co-inițiatoare a proiectului care a stat de vorbă cu noi, la rubrica INTERVIU, din paginile 3-4 ale gazetei.
- Și dacă tot stăm pe o mină de aur care abundă de izvoare cu apă vie, am lăsat firul poveștii în mâna unui călător cu experiență care vă spune ce senzații de uimire și de încântare a experimentat în vizita la Panaci, una dintre cele nouă comune care alcătuiesc universul rural al Țării Dornelor. Sabina Dulgheriu, unul dintre oamenii atenți la locurile pe unde trec, cu dar de a împărtăși impresii și celor care ajung pe blogul tarabacuamintiri.ro. Mărturie în cuvinte și imagini, la pagina 3!
- La noi, pagina 5 e altfel! 😁 Dezbracă pentru voi două rețete de toamnă gătite de unul dintre cei mai iscusiți și tineri bucătari ai destinației: Andrei Chirilă, de la Păstrăvăria lui Andrei. Vedeți cu ce ne-am asigurat cămara la rubrica: Produs în Țara Dornelor!
- Iar când o să fie rost de odihnă, gazdele locale din rețeaua de ecoturism vă întâmpină cu odăile pregătite pentru toate gusturile și buzunarele. Un ochi ațintit la pagina 6, rubrica – Acasă, la oamenii locului, îți va fi de folos la vreme de osteneală.
- Până să primim comanda de haine pentru sezonul de iarnă, sunteți invitații speciali ai lui George Hudiță să vă antrenați puțin mușchii minții cu un niște cuvinte încrucișate, special create de el pentru aventurierii sporturilor de iarnă! Să vedem, deci, cum stai cu porția de divertisment?! – pagina 7.
- Ca o vizită la oftalmolog, care se lasă fără dioptrii, clătiți-vă ochii, iar și iar, cu o splendidă vedere din Țara Dornelor surprinsă de obiectivul profesional al partenerilor de la Centru de Publicitate Turistica by viewer.ro – copertă verso.
Așa, ca la finalul unei gazete pe care sperăm să o răsfoiți cu plăcere, vă mulțumim pentru că ne sunteți alături și că, indiferent unde vă aflați, nu abandonați locurile astea minunate care pentru mulți dintre noi înseamnă #acasă.
Mulțumim tuturor celor cu care am făcut echipă, într-o formă sau alta, în apariția gazetei destinației de ecoturism Țara Dornelor cu numărul doi:
🎨 Grafică și design & 💡 concept cuvinte încrucișate: George Hudiță – @HubisLab
💻 Consultanță și web-design: Andrada Tempelean
📷 Foto articole/secțiuni: Centru de Publicitate Turistica by viewer.ro; Călin Gabor; AMO Riders; IAVD; Taraba cu Amintiri
🤝Partener tehnic: Asociația de Ecoturism din România – AER (@Descoperă-EcoRomânia)
🤲Finanțatori: Romanian-American Foundation și Fundația Pentru Parteneriat, în cadrul programului comun „Green Entrepreneurship – Dezvoltarea economică durabilă prin ecoturism”
🤗 Plus alți oameni minunați care ne ajută, din prietenie și de la distanță, ori de câte ori le cerem sprijinul: Bianca Gherman și Corina Mărgineanu, dornence de-ale noastre, specializate în comunicare, grafică publicitară și alte asemenea skilluri la mare căutare astăzi, în lumea digitalizată în care trăim.