Via Transilvanica, proiect-pilot Quality & Safety în Țara Dornelor

Vă anunțăm cu bucurie că marți, 14 iunie 2022, am semnat o colaborare cu Tășuleasa Social privind demararea unui proiect-pilot Quality & Safety pe porțiunea de Via Transilvanica, care străbate destinația de ecoturism Țara Dornelor.

Întâlnirea a avut loc la sediul Tășuleasa Social unde cele două organizații partenere au semnat un document de asumare a proiectului, intitulat: Cronica unei drumeții de calitate pe ruta Țara Dornelor Via Transilvanica. 

Parteneriatul va produce efecte în luna septembrie, când cele 46 de borne VT de pe rutele: Pasul Mestecăniș – Vatra Dornei și Vatra Dornei – Poiana Negrii – Poiana Stampei, vor fi sablate și inscripționate cu numărul de kilometri și imaginea destinației de ecoturism.  

Le mulțumim foarte mult celor prezenți, care s-au mobilizat nu doar cu prezența fizică, ci și cu preparate delicioase și suvenire personalizate cu imaginea proiectului!

De ce și ce?

Rolul acestui proiect pilot este de a oferi o nouă busolă de orientare pe traseu pelerinilor care iau la pas sau în șaua bicicletei Drumul care unește. Totodată, deschide calea asumării un rol activ al destinației de ecoturism Țara Dornelor în îmbunătățirea experienței de vizitare pe rutele: Pasul Mestecăniș – Vatra Dornei și Vatra Dornei – Poiana Negrii – Poiana Stampei. Aceste rute sunt strâns legate de comunitățile locale a patru dintre cele 10 unități administrative teritoriale ale destinației: Iacobeni, Vatra Dornei, Dorna Candrenilor și Poiana Stampei.

Unde și cu cine s-a oficializat parteneriatul?

Protocolul dintre cele două organizații partenere a fost semnat într-un cadru informal, de prietenie, la sediul Tășuleasa Social din Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud în prezența gazelor și a delegației destinației de ecoturism Țara Dornelor. Au participat:

  • Reprezentanți ai rețelei ecoturistice locale dezvoltată de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor: 

Unitățile de cazare: Dorna Eco Camping și Pensiunea Agroturistică Poiana – din Dorna Candrenilor, Casa Carmen din Dorna Arini, Casa Ema din Vatra Dornei; 

Producătorii locali de brânzeturi de la Izvorul Dornei – Poiana Stampei și Brânzeturi Călimani din Șaru Dornei;

  • Autorități publice locale – Primăria Municipiului Vatra Dornei reprezentată de viceprimarul Marius Rîpan;
  • Serviciul Public Salvamont Vatra Dornei, reprezentat de Petru Ariciuc, Ionel Lazariuc și Cristian Huțan. 
  • Centrul de Informare și Promovare Turistică Vatra Dornei, reprezentat de Mariana Coman.
  • Organizația Tineretului Dornean, reprezentată de Dorian Dascălu, Ema Gavriluță și Mihaela Pașcan.
  • Centrul de Publicitate Turistică by viewer.ro, reprezentat de Vlad Pașcan. 
  • Studio Chiriluș Vatra Dornei, reprezentat de Ema Chiriluș. 

Echipa Țării Dornelor a fost întâmpinată de Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social, inițiatorul și coordonatorul proiectului Via Transilvanica,  Iulia Mureșan, director de comunicare, alături de o parte din echipa de voluntari ai Asociației Tășulesa Social.

O cronică, altfel decât a lui Marquez

Cronica unei drumeții de calitate pe ruta Țara Dornelor Via Transilvanica prevede rolul fiecărei organizații cu privire la implementarea proiectului Quality & Safety, care va debuta în luna septembrie 2022.

Astfel, Asociația de Ecoturism Țara Dornelor se angajează să acopere cheltuielile cu materialele necesare inscripționării celor 46 de borne; transportul materialelor și utilajelor de sablare; transportul și masa voluntarilor implicați în activitate. Tășuleasa Social va coordona lucrările și va pune la dispoziție utilajele și resursele umane necesare implementării acestui proiect.

Surpriza întâlnirii

A constat în proiecția, în avanpremieră, a filmului Oamenii Drumului: Terra Banatica, primul documentar de lung metraj despre #drumulcareuneste, care se va lansa pe 24 iunie la Cluj-Napoca. La schimb, oaspeții au completat atmosfera de sărbătoare cu o degustare de produse montane certificate de la care nu au lipsit brânzeturile, păstrăvul afumat, preparatele din carne și băuturile aromate din fructe de pădure ca zmeura, afinele sau fragile.

Cei 27 de pași

Cireașa de pe tort, cartea 27 de pași, semnată chiar de autorul acesteia, Tibi Ușeriu, cu mesajul: Ușor poate oricine!, primită de cei prezenți.

Mulțumiri speciale

Parteneriatul este posibil datorită programului Green Entrepreneurship – Dezvoltarea economică durabilă prin ecoturism, finanțat de Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat prin care Asociația de Ecoturism Țara Dornelor este sprijinită să facă din Țara Dornelor un loc numai bun de trăit și de călătorit! 

Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus cum continuă frumoasa poveste a Drumului care unește în Țara Dornelor, destinația verde a Bucovinei.

Articol de Monica David, specialist PR și community manager al AETD
Web-design: Andrada Tempelean
Foto: Vlad Pașcan, Centru de Publicitate Turistică by viewer.ro

DISTRIBUIE

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

ULTIMELE ARTICOLE