7 activități în aer liber de care să te bucuri vara asta în Țara Dornelor!

 

Pentru că, în sfârșit, telefoanele au început să sune, pentru că dorința de evadare în natură e mare și pentru că pur și simplu oricum ai da-o găsești ce să faci în Țara Dornelor, am luat legătura cu operatori turistici din zonă și îți prezentăm cele mai antrenante activități de care să te bucuri vara asta în Țara Dornelor. Totul e să-ți faci timp, să închei un pact cu vremea, bulversată și ea din cauza COVID, și să vii să te bucuri de o săptămână de vară la munte! Tu cu familia, sau grupul intim de prieteni, păstrând atitudinea de responsabilitate și dorința de experimenta senzații noi într-o destinație de ecoturism! Iată, deci, 7 activități pentru 7 zile pline de “wow; super; o să repet experiența; nu-mi pare rău; ce-ar fi să încerc și asta?”, care o să te facă să revii!

1. Drumeție în munții Călimani

Că tot e vremea în care redescoperim frumusețile naturale din țară, o drumeție în munții Călimani nu are cum să lipsească din itinerarul unei zile de vacanță în Țara Dornelor. Munții Călimani sunt singurii munți vulcanici de pe teritoriul României care depășesc 2.000 m altitudine, oferindu-ți numeroase atracții turistice: craterul vulcanic Călimani, cu un diametru de circa 10 km, formele ciudate de stânci vulcanice de pe Reţitiş, Tămău, Lucaciu şi Pietrosul, stâncile cu înfățișări omenești de la „12 Apostoli” sau Rezervaţia de Jnepeniş cu Pinus Cembra, unde se găseşte un arboret natural în amestec de molid şi zâmbru, unic în ţară şi foarte rar în Europa. Dar o să te lăsăm pe tine să descoperi frumusețea acestui loc în compania ghizilor specializați, rangeri de meserie, care cutreieră munții Călimani în lung și-n lat cât e vara de lungă, dezvăluind curioșilor din misterele și legendele care atrag din ce în ce mai mulți vizitatori.

Organizator

Organizator: Administrația Parcului Național Călimani, sat Șaru Dornei nr.54C, comuna Șaru Dornei, Jud. Suceava
Traseu de dificultate medie: Gura Haitii – 12 Apostoli – Pietrele Roșii – Gura Haitii
Durata traseului: 6 ore
Program: plecare la ora 9.00 de la Gura Haitii
Tarife: 300 de lei pentru grup de maximum 4 persoane. Pentru fiecare persoană în plus se plătește încă 30 de lei.

IMPORTANT! 

Programarea și detaliile se stabilesc telefonic la 0230 371 104 sau pe e-mail: calimanipark@gmail.com
Echipamentul de drumeție trebuie să conțină obligatoriu bocanci și pelerină de ploaie.

2. Easy-rafting pentru familii și grupuri de prieteni

Știm că-am mai spus-o și cu alte ocazii, dar uneori e bine să fii “dus cu pluta”, mai ales când ești în vacanță. Și dacă nu e cea veche, cu care localnicii transportau lemnul pe Bistrița, ea varianta de secol XXI al cărei scop principal e să te facă să plutești de plăcere. Totul e să te lași provocat și ghidat pe râul Bistrița de către cei care te învață cum să mânuiești vâslele, cum să faci slalom pe apă și cum să bucuri cu adevărat de experiența asta pe care numai un râu de munte ți-o poate oferi.

Organizator

Organizator: Dorna Adventure
Contact:  0744 332 378
Trasee:

  • Traseul 1 are ca punct de plecare confluența râurilor Dorna și Bistrița Aurie, iar punctul terminus este la Zugreni – Cheile Bistriței.
    Distanța: 22 km
    Timp de parcurs: 2 ½ – 3 ore
  • Traseul 2 are ca punct de plecare comuna Crucea (36 km de la Vatra Dornei), iar punctul de sosire la Bârnar.
    Distanța: 10 km, grad de dificulate 2 din 5, pe porțiuni scurte
    Timp de parcurs: 1 – 1 ¼ ore

Servicii incluse: se asigură costum de neopren, veste de salvare, padele, ghid
Prețuri: de la 80 de lei la 140 de lei/persoană
Recomandat: familii și grupuri de prieteni (minimum 6 participanți)
IMPORTANT: Rezervările se fac cu 48 de ore înainte!

3. Caiac – SI(n)GUR pe apă!

Ce vrem să spunem cu asta e că, mai individuală activitate în vreme de pandemie nici că se poate! Cu alte cuvinte ești tu, caiacul și peisajul care te însoțește discret de-a lungul râului Dorna, din stațiunea Vatra Dornei. În mod obișnuit, această activitate necesită ceva îndemânare, echilibru și pregătire fizică, dar pentru că vorbim despre caiace sit on top, concepute special pentru agrement, vei fi scutit de rigorile acestui sport nautic. Deci, ai liber la relaxare pe apă și voie bună!

Organizator

Organizator: Dorna Adventure
Contact: 0744 332 378
Traseul se află pe râul Dorna, în vecinătatea podului pietonal care leagă centrul vechi al orașului Vatra Dornei  de Parcul Central.
Tip activitate: individual
IMPORTANT: Rezervările se fac cu 48 de ore înainte!

4. Călărie și plimbări cu trăsura, sus pe deal

Sus pe deal i-o pajiște și acolo se află calul meu! Cam așa s-ar putea spune despre experiența asta tot mai căutată de oaspeții noștri care-și găsesc cal de drumeție după putință și voință. În funcție de experiență și curaj, atât copiii cât și adulții pot opta pentru plimbări cu trăsura pe deal, lecții de inițiere în manej și plimbări ușoare călare, sau chiar pentru excursii călare de o zi, sau mai multe, prin pădurile de la poalele munților Oușoru, Suhard sau Călimani. Și-acum, la galop să vezi ofertele gazdelor locale!

Organizator

Organizator: Domeniul Cailor Bucovina, strada Dorna Arini nr.78A, comuna Dorna Arini
Contact: 0754 859 213
Servicii oferite:

  1. Lecție de echitație în manej – 100 lei/ oră/ persoană;
  2. Plimbare cu trăsura pentru grupuri de maximum 9 persoane

Loc de desfășurare: Pârâul Arinului – comuna Dorna Arini, județul Suceava
Durata: aproximativ 1h și 30 minute
Preț: 150 lei
IMPORTANT: Pentru activitățile prezentate mai sus programarea este obligatorie!
Program: zilnic, 9.00-16.00
Special: La cerere se pot organiza și plimbări călare mai lungi, pe trasee montane, cu picnic pe bază de produse locale. În plus, la Domeniul Cailor Bucovina, gazdele adăpostesc și îngrijesc un întreg univers al necuvântătoarelor, de la fazani și păuni, până la cocoși pintenați, iepuri și câini – toți fericiți și bucuroși de oaspeți curioși, mari și mici. Aici ești oricând binevenit să faci cunoștință cu marea și diversa familie de animale a domeniului, să stai în foișorul special amenajat pentru popas și să arunci o privire de sus, de la căsuța din copac.

Povești faine de la ei, în imagini, găsești pe pagina de Facebook: @DomeniulCailorBucovina  

Organizator

Organizator: Echitație Runc – Vatra Dornei (Agrement Dorna), strada Runc, Vatra Dornei
Contact: 0742 248 519/ 0746 972 116
Servicii oferite:

  1. Traseu călare prin pădure, pe dealul Runc – 40 de minute /40 de lei/persoană
  2. Traseu călare prin pădure – 2h – 90 de lei/ persoană
  3. Trasee mai lungi, exemplu: Vârful Oușoru

Tarif: 4 ore-170 de lei/persoană sau 1 zi-220 de lei /persoană
Capacitate: maximum 8 persoane însoțite de doi ghizi
Program: zilnic, pe timp de vară
IMPORTANT: Pentru activitățile prezentate mai sus programarea este obligatorie, de preferat cu 24h înainte!

Alte detalii, imagini și impresii de-ale drumeților călare găsiți aici: Facebook: @Echitatie Runc – Vatra Dornei
www.agrement-dorna.ro

5. Drumeție pe două roți

Tot mai căutate în Țara Dornelor, cele 7 trasee de cicloturism te așteaptă la pedalat și la explorat în tihnă peisajele pitorești din depresiunea Dornelor. Iar dacă vrei mai mult de-atât și te țin picioarele, culmile montane din Suhard, Giumalău și Călimani au câte un traseu pentru curajosul din tine. Și pentru ca oferta să fie completă, iar familiile cu copii să se poată și ele bucura în siguranță de frumusețile zonei din șaua bicicletei, vara asta pregătim trasee ușoare prin satele din destinație. Pregătiți-vă, deci, de inaugurări!

De unde poți închiria, și chiar repara în caz de nevoie, bicicletă?

De la Bukovina Vintage Bikes din strada Dornelor nr. 6, Vatra Dornei, vizavi de Gara Băi
Contact: 0742 258 454
Program închirieri biciclete: L-D: 9:00-17:00, cu posibilitate de prelungire
Program service: L-V: 16:00-20:00 S: 10:00-16:00
Tarife: În funcție de performanța bicicletei închiriate, prețuri începând de la: 50 de lei/zi sau 10 lei/oră
Special: La cerere, în drumeția pe două roți poți fi însoțit de un ghid, că informații și recomandări primești siguri de la Cătălin Apetroaei, tânărul nostru antreprenor local, pasionat de cicloturism și salvator montan.  Și, apropo, locația de unde poți închiria biciclete e chiar vintage și tot Cătălin e „vinovat” de readucerea la viață a obiectelor de decor cărora pare să le placă la nebunie să depene amintiri între biciclete. 

6. Zbor deasupra Țării Dornelor

Explorează împrejurimile de la înălțime într-un zbor de agrement care îți deschide perspectiva asupra munților care străjuiesc Țara Dornelor. Alături de tine va sta un pilot cu experiență care te va ghida în călătoria printre nori, deasupra ținutului verde al apelor minerale. Și ca să intri mai bine în atmosferă, ți-am pregătit o mărturie video recentă de la Valize Vesele. Iată și cum poți transforma visul de a zbura în realitate:

Organizator

Organizator: Școala de Pilotaj Delta AeroService
Contact:  0723 554 792  – pilot, Dan Cobuz
Condiții: 

  • Programarea acestei activități se face cu cel puțin 2-3 zile înainte
  • Vremea trebuie să fie favorabilă 

Traseu: Plecarea se face de pe Aerodromul din Floreni, comuna Dorna Candrenilor, până la Vatra Dornei, unde se face turul stațiunii, de la o altitudine de aproximativ 600-800 de metri. La întoarcere se face un zbor până la fabrica de ape minerale de la Poiana Negri.  Avionul are două locuri și este prevăzut cu dublă comandă, ceea ce înseamnă că te vei bucura preț de 10 minute și de un mic curs de pilotaj.
Durata zbor agrement: 20-30 minute
Tarif: 150 de lei/ persoană/ 20 minute
Recomandare: copiii cu vârsta sub 18 ani să vină însoțiți de unul dintre părinți

Ca idee, plimbarea cu avionul se poate face de pe la vârsta de 4-5 ani.

7. Plimbare cu telescaunul din Vatra Dornei

Dacă-ai ajuns în Țara Dornelor și n-ai făcut încă o plimbare cu telescaunul din Vatra Dornei, acum e momentul! Pe lângă relaxarea vizuală de 25 de minute de care ai parte până la Dealu Negru, aici, la cota 1300, devii martorul unei priveliști de neegalat asupra depresiunii Dornelor, a munților Rodnei și Călimani. Și dacă te fură foamea sau somnul după foraging în pădurile din apropiere, după turele călare cu poneiul, sau după sesiunile de tubbing, ai și cazare la cabană/căsuțe și mâncare la stâna tradițională.

Organizator

Organizator: Complex turistic Telescaun, strada Negrești nr. 48, Vatra Dornei, județul Suceava
Program de funcționare telescaun: Luni – Duminică, între orele 10:00-16:00, pentru minimum 10 persoane. Ultima urcare se face la ora 16:00!
Contact: 0744 587 537
Tarife telescaun: 30 de lei dus-întors/persoană, 20 lei dus-întors/copil – sub 7 ani, 20 lei/persoană –  doar urcare. (Coborârea e foarte faină și la pas 😉). Pentru grupuri mai mari de 30 de persoane, beneficiezi de preț redus  – 25 de lei/persoană
IMPORTANT! Degustările de preparate tradiționale la stâna turistică se fac doar cu precomandă, la numărul de telefon afișat mai sus.

Dacă ajungi în Țara Dornelor și testezi vreuna dintre activitățile de mai sus, lasă-ne câteva impresii, în imagini sau cuvinte, cum îți e mai simplu! 😉

Alte activități din Țara Dornelor

Nu am găsit niciun rezultat.

[post-views]

DISTRIBUIE

Informaţiile publicate de taradornelor.ro pot fi preluate doar cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Photo credits: Mihai Moiceanu; Călin Gabor; Domeniul Cailor Bucovina; Telescaun Vatra Dornei; Salvamont Vatra Dornei

ULTIMELE ARTICOLE