Dacă nu știi ce să spui în bagaj zilele astea e pentru că nimeni nu știe! Totuși, o doză bună de răbdare și calm te va ajuta să navighezi mai ușor prin schimbare.
E clar că de la pandemie încoace lucrurile sunt și mai anapoda decât eram obișnuiți. Să nu te mire, deci, dacă te încearcă stări succesive de oboseală, stres, deznădejde, pentru că nu ești singurul/singura în această situație! Rezistența noastră la schimbare are niște limite greu de depășit, iar asta vine la pachet cu disconfort și cu lucruri scăpate, parcă, de sub control. Dar pentru că ne plac abordările optimiste, în ediția cu numărul 4 a gazetei de ecoturism am explorat un concept nou: călătoria noastră spre noile începuturi. Ce-a ieșit, vă invităm să descoperiți în tihnă, cu un ceai sau o cafea bună alături!
Despre #numărul4
În editorialul de debut, te luăm cu noi în călătoria spre noile începuturi. Dar ca să ajungem acolo nu știm exact cât timp va mai trebui să poposim în zona neutră, cea pe care o traversăm cu toții astăzi: indivizi, comunități, națiuni. Așa că nu ne lamentăm și-ți povestim cum au apărut primele experiențe de vacanță în Țara Dornelor, ce evenimente locale am mai organizat, ce îmbunătățiri am adus infrastructurii de vizitare și interpretare turistică în patru arii naturale protejate din destinație și cum am interacționat cu turiștii, în încercarea de a afla cum s-a schimbat comportamentul de călătorie de la începutul pandemiei încoace.
Și dacă stai bine la capitolul imaginație, cu siguranță vei vrea sa îi cunoști pe Ana și Silviu, care au dezvoltat în Țara Dornelor un întreg univers creativ, unde copiii de toate vârstele sunt invitați să coloreze, să picteze și să însuflețească forme din ipsos și lemn, pe care cei doi le realizează în atelierul AS Creativ din Vatra Dornei. Îi găsești la rubrica (interviu) La o vorbă cu… de la paginile 3-4.
Bonus: Tot aici, dai și de atelierul campionilor, într-un joc de cuvinte încrucișate cum numai George Hudiță știe să pună la cale.
Singura formă în care susținem pescuitul e atunci când devine mod de a trăi sustenabil pentru o familie sau o comunitate. Este și cazul familiei Lemnaru, care prin mica afacere de familie, dezvoltată în ultimii ani în jurul păstrăvului, reușește să transmită respectul față de resursele și ingredientele locale. Ca să vedeți cum le pun în valoare, trebuie numaidecât să le faceți o vizită în satul Gura Haitii, la Păstrăvăria la Poalele Călimanilor. Pentru #gustareadebine mergi la pagina 5!
Despre Ciocănești nu ai cum să vorbești altfel decât la superlativ. E nu doar un model despre cum să păstrezi tradiția decorării caselor la exterior cu motive tradiționale, ci și de cum să fii dus cu pluta, în sensul cel mai propriu al vechii ocupații. Și asta nu e tot, comuna excelează la capitolul evenimente-magnet, muzee prietenoase și accesibile, gazde omenoase. Află de ce comuna este un loc căutat și vizitat la rubrica Acasă, la oamenii locului – pagina 6.
Ți s-a făcut foame? Ia-ți Porția de savori locale cu imagini de la cele două evenimente gastronomice pe care le-am organizat anul acesta la Ciocănești și la Șaru Dornei. Ai să-ți dai seama că nu e ocazie mai bună ca asta să ne întâlnim, să ne cunoaștem și să lucrăm împreună, ca o comunitate faină ce suntem!
În final, pentru că ne place zăpada și alunecatul pe pârtieee, îți dăm întâlnire cu un tablou de iarnă din Țara Dornelor oferit de Centru de Publicitate Turistică by viewer.ro, care ne este partener de cursă lungă. Așa apar ideile creative și cadrele fantastice pe care le surprind când au obiectivul foto-video în mână sau când navighează cu drona peste munți și văi, să vă poarte pașii prin acest ținut de poveste!
Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus, pe scurt, povestea gazetei noastre, așa!
Cu cine am făcut echipă la #numărul4
💡 Grafică și design & concept cuvinte încrucișate: George Hudiță – @HubisLab
💻 Consultanță și web-design: Andrada Tempelean
✏️ Realizare conținut:
Ana și Silviu de la AS Creativ
Andrei și Alexandrina Lemnaru – Păstrăvăria la Poalele Călimanilor
📷 Foto articole/secțiuni: Centru de Publicitate Turistica by viewer.ro; Mihai Moiceanu; Călin Gabor; suceava.media By ArTiStul, Studio Chiriluş Vatra Dornei; Taraba cu Amintiri.
🤲Finanțatori: Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat, în cadrul programului comun „Green Entrepreneurship – Dezvoltarea economică durabilă prin ecoturism”.
🤗 Mulțumim tuturor și fiecăruia în parte!
Să ne RE – auzim, citim, vedem, sănătoși!
Dacă vi se par interesante subiectele abordate în această ediție, puteți descărca gazeta aici! La schimb, vă solicităm adresa de e-mail care ne ajută să știm cine e interesat de munca noastră și să putem stabili o eventuală conexiune. Iar dacă sunteți din/în destinație și vă doriți un exemplar în format fizic, scrieți-ne un mesaj și venim să vi-l aducem personal!
Contact
Dacă vi se par interesante subiectele abordate în această ediție, puteți descărca gazeta aici! La schimb, vă solicităm adresa de e-mail care ne ajută să știm cine e interesat de munca noastră și să putem stabili o eventuală conexiune. Iar dacă sunteți din/în destinație și vă doriți un exemplar în format fizic, scrieți-ne un mesaj și venim să vi-l aducem personal!
Vă mulțumim!